web analytics
 
 
13.03.2024 Превента България

Хлебарките, лунният прах и изкуството на адаптацията

Хлебарките, лунният прах и изкуството на адаптацията

Хлебарките са без съмнение едни от най-нежеланите пришълци в домовете ни, но това не променя факта, че тези отвратителни гадинки са овладели изкуството на адаптацията до съвършенство. Живеят от над 300 милиона години на Земята, понасят изключително високи нива на радиация, могат да оцелеят дълго време без храна, и ядат почти всичко, включително … лунен прах.

Мислите, че това с лунния прах е шега? Съвсем не! Прочетете следващите редове.

Прелюбопитният случай с хлебарките, ядящи лунен прах

Когато се завръща от мисията си на луната през 1969 г., екипажът на Аполо 11 донася проби от повърхността на земята с изследователска цел. Учените от НАСА решават първо да направят серия от тестове върху определени животински видове, за да гарантират, че лунният материал е безопасен. Разбира се, в изследванията се включват и хлебарки. Към храната им се добавя от камъните, донесени от Луната, стрити на прах. Хлебарките оправдават репутацията си на всеядни, и лакомо поглъщаш дажбите си лунен прах, без да манифестират каквито и да било странични ефекти. 

Повече от 50 години по-късно същите тези хлебарки, или по-точно тленните им останки, заедно с лунния прах отиват на търг с начална цена 40 000 долара. НАСА обаче спира процедурата, организиран от наследниците на учените, провели изследванията през 1969 г. с аргумент, че колекцията принадлежи на федералното правителство. Нещо повече, адвокатът на НАСА изисква колекцията да върната на правителството.

Има и много спекулации, че хлебарки са попадали, случайно или не, на борда на космически кораби и са летели в космоса, но тези версии не са официално потвърдени. Във всеки случай, сценарий, в който хлебарка оцелява в такива условия, не звучи неправдоподобно.

Адаптивността и всеядността на тези гадинки правят борбата с тях изключително трудна – необходими са агресивни мерки за справяне с нашествията от хлебарки, а в най-тежките случаи намесата на професионалисти е неизбежна.

И все пак, какво ядат хлебарките (освен лунен прах)

Краткият отговор е: всичко. Хлебарките ядат всякакъв вид човешка храна и остатъци от нея, разлагащи се растения, материали, съдържащи целулоза, като хартия или лепило, както и други насекоми. Общо взето, не връщат нищо, дори лунен прах. Освен това, както споменахме в началото, могат да преживяват доста дълги периоди от време, без да приемат никаква храна.

Още любопитни факти за адаптивността на хлебарките

И ако все още не сте се убедили, че хлебарките са майстори в приспособяването към всякакви условия, ще споменем само още няколко факта:

  • Могат да развият резистентност към някои пестициди;
  • Благодарение на своята децентрализирана нервна система, могат да продължат да живеят дори след като ако главата им е премахната;
  • Издържат на екстремни климатични условия, като изключително високи или ниски температури;
  • Умеят не само да пълзят и да се провират през тесни отвори, но и да плуват, а някои видове имат крила.

Заключение

Тук, разбира се, възниква въпросът, как да се справим с тези гадинки, ако са налазили дома ни. Съществуват много препарати и средства за борба с хлебарките – химически, ултразвукови, електромагнитни, домашни. Истината, обаче е, че за трайно справяне с нашествие от хлебарки, е необходима професионална намеса. Ако имате такъв проблем, най-бързо и ефикасно ще го разрешите като се свържете със специализирана фирма за борба с вредители.

Google рейтинг
4.8
На база на 384 отзива
js_loader
Call Now Button