web analytics
 
 
17.06.2016 Превента България

Хитра гъсеница поставя „цветя“ на гърба си като маскировка

гъсеница, покрита с цветя

гъсеница, покрита с цветяКакво си представяте, когато чуете „гъсеница“? Със сигурност не е красива картинка, приятна за окото гледка, нито феерия от цветове. Сега ще променим малко мнението ви за гъсениците. Оказва се, че е възможно те да изглеждат добре. Съществува вид гъсеница, която представлява подвижно цвете. Не, тя самата не е цвете и никак не прилича на такова, но се покрива с части от цветчета. По този начин става по-красива и наистина е една подвижна купченка от малки късчета цветя. Ефектът, който цели с тази премяна не е красота, макар че външният ѝ вид с цветчетата е много по-добър от този без тях. Всъщност целта е прикритие и постигане на незабележимост. Това е нейният начин да се слее с околната среда и да стане незабележима. Стоейки върху някакво цвете и покрита с части от същото това цвете, тя се слива с него и останалите членове на фауната в околността няма да разберат, че тя е там.

Коя е тази хитра и красива гъсеница?

Synchlora aerata или една гъсеница, популярна като вълнообразен смарагд. Имайки предвид, че все пак е гъсеница, не е много близо до вида на прекрасните смарагди. Но тя се грижи за външния си вид и за маскировката си като се покрива с цветя. По тази причина това е и, вероятно, най-красивата гъсеница.

Характерни особености

хитра гъсеница използва цветя за маскировкаРазмерите на този вид гъсеници достигат до 17мм. Максималната дължина, която биха могли да достигнат е 2,5см. Обикновено населяват гористи местности, ливади, тревисти райони. Предвид редовната украса, която имат върху себе си от цветя, очевидно местата, където растат цветя са тяхното любимо местообитания. Гъсеницата се развива в края на юни до средата на юли.

Най-характерното и отличително във външния вид на този вид гъсеници е белият цвят и типичните за тях напречни линии, разположени по дължината на тялото. Интересно е оцветяването на тялото на този вид. В коремната област те са зелени, а гърбът им е бял. Затова и създават впечатлението, че са с бяла окраска. Просто зелената част е по-малко видима. Но тези цветове остават като фон и понякога не се виждат, когато гъсеницата се покрие с части от цветя.

Тези гъсеници се хранят предимно с цветя. Любими са им сложноцветните, например астра, цветовете на къпина без бодли,  рудбекия, лиатрис, златовръх, артемизия, равнец. Все цветя с пъстри цветове си избират. Благодарение на тези цветове остават трудно забележими в околната среда.

Одеждата или как се покриват с цветя?

гъсеница с цветяНай-типичното и това, с което са известни тези гъсеници, е начинът, по който те се прикриват. Това се случва като покриват гърба си с малки част от венчелистчетата на цветята. Закрепването се осъществява чрез нишка, която те сами произвеждат. Цветовете, с които се покриват, могат да бъдат разнообразни. Така тези, иначе не особено приятни на вид гъсеници, могат да станат пъстроцветни малки картини.

Гъсениците използват много малки части от венчелистчетата на цветята, с които покриват тялото си, закрепвайки тези малки частици с копринената нишка, която самите те произвеждат.

Те сменят „тоалета“си всеки ден. Със сигурност не е от суета. Просто поставят нови цветове върху гърба си всеки ден, защото старите са изсъхнали. Всеки ден – нова дреха, защото старата е изсъхнала и е станала негодна.

Този интересен вид обаче няма да можете да видите по нашите географски ширини, защото е разпространен в Северна Америка и по-точно в източните части на Северна Америка. Така че при следващата разходка сред природата у нас няма смисъл да се оглеждате по цветята за гъсеници, покрити с цветове.

Каква е целта на цялата тази процедура по оцветяване?

Това е начин за прикритие и маскиране. След като се покрият с множество различни цветове, тези гъсеници стават трудно различими в околната им среда. Една такава гъсеница, която се движи по различни цветя, трудно може да бъде различена от самите цветя. Благодарение на одеждата си от цветове, една такава гъсеница остава незабелязана. Те се сливат с цветето, от което са взели частите за своята „дреха“.

Гъсениците успешно заблуждават себеподобните си и останалите от животинския свят, но  хората могат да ги различат и с просто око. Нужно е само човек внимателно да наблюдава и да следи за движещи се малки цветни части. Това са гъсениците. За съжаление такива движещи се цветове не можем да видим из градините тук на живо. Можем да се задоволим само със снимки, освен ако нямате планирано скорошно посещение на източните части на САЩ.

В какво се превръща тази гъсеница?

смарагдова пеперудаКакто всяка друга гъсеница, така и тази преминава в следващ етап на развитие. Тя се превръща в една красива зелена пеперуда. От там идва и едно от наименованията, с които е известна – смарагдова. Това име идва от цвета на пеперудата, в която се превръща гъсеницата, която пък преди това се е покривала с цветове. Може да се каже, че и през двата споменати етапа на развитие, това създание има красив външен вид – от гъсеницата, която се покрива с красиви цветове, до зелената пеперуда с красива окраска.

Comments are closed.

Google рейтинг
4.8
На база на 384 отзива
js_loader
Call Now Button