web analytics
 
 
30.06.2024 Превента България

Фактите не миришат: 5 неща, които трябва да знаете за миризливките

Фактите не миришат: 5 неща, които трябва да знаете за миризливките

Обикновено проникват в домовете ни през есента, когато времето застудява, и всяват смут с неприятната миризма, която изпускат. Наричаме ги миризливки, смрадливки или вонещици – всеки е виждал такава. Ако се чудите дали тези насекоми са опасни, защо миришат, с какво се хранят, как се разпространяват, и изобщо искате да разберете интересни факти за тях, тази статия е за вас.

Обща инфомация за миризливките

Миризливките са семейство насекоми (Pentatomidae), които спадат към разред полутвърдокрили, каквито са божикравичките и дървениците. Населяват Земята от милиони години, и в днешно време могат да бъдат открити на всеки континент, освен на Антарктика. Известни са около 7 000 различни вида миризливки, а най-разпространеният от тях е зелената дървеница (Palomena prasina).

Възрастните индивиди достигат до 2 см. на дължина и имат тяло с формата на щит, ето защо на английски още се наричат shield bugs. Освен зелени, могат да бъдат кафяви, сиви или червеникави на цвят.

Много видове миризливки имат специфични маркировки по гърбовете си, които изпълняват различни функции – камуфлаж, предупредително оцветяване, или вътрешновидова комуникация например.

Защо миришат миризливките?

Миризливките дължат името си на зловонната миризма, която изпускат, когато са заплашени или обезпокоени. Тя има за цел да обезсърчи потенциалните хищници, или с други думи им служи като защитен механизъм, доста ефективен при това.

Смрадливките притежават специализирани жлези, които произвеждат секрет, представляващ сложна смес от летливи органични съединения, включително алдехиди, кетони, естери и съдържащи сяра съединения. Когато се почувстват застрашени, те изпускат този “защитен” секрет през отвори, наречени „вонящи пори“, разположени на гръбната повърхност на корема им.

Тъй като не се придвижват толкова бързо, колкото други насекоми, нито са изкусни летци, тази неприятна миризма играе ключова роля за оцеляването им.

Предпочитани местообитания на миризливките

Миризливките са адаптивни насекоми, които могат да виреят във всякаква среда, стига да имат подходящи източници на храна и подслон.

Предпочитанията им варират при различните видове, но обикновено избират топли местообитания с гъста растителност. Ето някои често срещани места, на които можете да срещнете миризливка:

  • селскостопански площи
  • (овощни) градини
  • гори и ливади
  • мочурища
  • градски и крайградски зони (особено паркове)

С какво се хранят миризливките?

Миризливките се хранят, като пробиват най-често растителни тъкани със своето хоботче, и изсмукват богатите на хранителни вещества течности от тях.

Диетата на миризливките включва предимно храна от растителен произход като плодове, зеленчуци, семена и различни части от растения като листа, стъбла, сок и цветен прашец. Някои видове обаче се хранят и с други насекоми, като например гъсеници или листни въшки. Хранителните им навици могат да варират в зависимост от вида, условията на околната среда и наличието на източници на храна.

Как се размножават миризливките?

Жизненият цикъл на миризливките включва 3 етапа: яйце, нимфа и възрастен екземпляр.

Женската обикновено снася яйцата на групи от долната страна на листа или други защитени повърхности, често близо до подходящи източници на храна. След периода на инкубация, чиято продължителност да варира в зависимост от различни фактори като температура и влажност, от яйцата се излюпват нимфи.

Те са по-дребни от възрастните насекоми и нямат крила, нито развити репродуктивни органи. Докато растат, нимфите минават през няколко периода на линеене, и сменят обвивката си. Достигналите полова зрялост миризливки обикновено се възпроизвеждат многократно през живота си, стига да имат благоприятни условия за това.

Миризливката – вредител или приятел?

Краткият отговор на този въпрос е: по малко и от двете.

Като цяло, миризливките са сравнително безвредни за нас, хората. За разлика от много други насекоми, те не хапят, нито е известно да разнасят болести (като хлебарките например). И все пак, могат да се превърнат в досаден вредител, когато при застудяване търсят подслон в домовете ни и разпръскват зловония.

Особено напоследък, вследствие на климатичните промени, в доста градове се наблюдава бум в популациите на миризливките и много хора се оплакват, че откриват десетки от тези буболечки в домовете си през есента, когато температурите навън се понижават. А отърваването от тях не винаге е лесно.

Освен това, поради хранителните си предпочитания и навици, тези насекоми могат да причинят щети на различни земеделски култури, проявявайки се като селскостопански вредители.

Отделно от това обаче, някои видове миризливки могат да играят благоприятна роля при опрашване на отделни растителни видове, макар да не са толкова ефективни, колкото други насекоми като пчелите или пеперудите.

 

В случай на сериозно нашествие от тези миризливи създания, можете да се обърнете за помощ към професионалистите на Превента!

Вижте още от нашия блог

, , ,
Google рейтинг
4.8
На база на 420 отзива
js_loader
Call Now Button