web analytics
 
 
25.11.2023 Превента България

Ухапване от дървеници, 10 изпитани начина да ги разпознаем!

Ухапване от дървеници, 10 изпитани начина да ги разпознаем!

Дървениците са насекоми, които често се срещат в нашия живот, но рядко знаем достатъчно за тях. Тези малки кръвосмучещи насекоми могат да предизвикат неприятности и здравословни проблеми. В тази статия ще разгледаме как да разпознаете ухапванията от дървеници и как да действате в случай на такова събитие. Целта ни е да ви предоставим снимки и насоки, които ще ви помогнат да разберете как да разпознавате ухапване от дървеници и как да се справите с тях.

Външен вид и характеристики на дървенца

Външен вид и характеристики:

Дървениците са малки насекоми с овална форма и кафяв до червен цвят. Те могат да достигнат дължина от няколко милиметра. Една от характеристиките, по които можем да ги разпознаем, е издутият червен корем след хранене. Този външен вид ги прави различни от другите насекоми и помага за тяхното идентифициране.

Мирис и други разпознавателни белези:

Дървениците изпускат характерен мирис, който може да бъде усетен в близост до тях. Този мирис помага за откриване на тяхното присъствие. Освен това, след хранене, дървениците оставят следи от кръв, които могат да се забележат на спалното бельо и матрака. Тези разпознавателни белези са важни за откриването на проблема свързан с дървениците в дома.

 

Статистика за ухапванията от дървениците:

графиката за ухапванията от дървениците

 

Как да разпознаете ухапванията от дървеници?

ухапване от дървеници изображения

Ухапванията от дървеници обикновено се появяват на откритите части на тялото, като ръцете, краката, шията и лицето. Те са малки, червени или розови петна, които могат да бъдат групирани заедно. В някои случаи ухапванията могат да бъдат придружени от сърбеж, подуване или зачервяване.

Тези ухапвания са обикновено безболезнени, но сърбежът и дразненето, които могат да се появят след тях, могат да бъдат изключително дразнещи. Важно е да знаете как да разпознавате ухапванията от дървеници, за да можете да предприемете необходимите стъпки за лечение и за предотвратяване на бъдещи ухапвания.

Ето някои признаци, които могат да ви помогнат да разпознаете ухапванията от дървеници:

 • Ухапванията обикновено се появяват на групи от три или повече. Това се дължи на факта, че дървениците се хранят на няколко места, преди да се оттеглят.
 • Последователност и местоположение на ухапванията: Ухапванията от дървеници често се появяват в редица или по линия, особено по откритите участъци на тялото като ръцете, краката, врата и лицето.
 • Ухапвания в области, скрити от дрехите: Дървениците обичайно ухапват по областите на тялото, които не са покрити от дрехите по време на сън, като например врата, ръцете или лицето.
 • Наличие на тъмни или черни точки: Малки черни или тъмни точици върху матраците или спалното бельо могат да бъдат екскременти на дървениците, което е още един признак, че те са в близост.
 • Неприятен, сладникав мирис: В някои случаи, при силно заразяване, може да усетите неприятен, сладникав мирис, който идва от жлезите на дървениците.
 • Наличие на кръвни петна: Понякога ухапванията от дървеници могат да оставят малки кръвни петна върху спалното бельо, което е резултат от тяхното хранене.
 • Ухапванията могат да бъдат с размер на ухапване от комар или по-големи. Ухапванията от дървеници обикновено са по-големи и по-зачервени от ухапванията от комари.
 • Ухапванията могат да бъдат сърбящи или болезнени. Сърбежът обикновено се появява в рамките на няколко часа след ухапването.
 • Ухапванията могат да бъдат придружени от подуване или зачервяване. Подуването и зачервяването обикновено са по-изразени при хора с Алергия към ухапване от дървеници.
 • Дългосрочно присъствие на ухапвания: Ухапванията от дървеници могат да останат видими за по-дълго време в сравнение с други насекоми, като например комари.

Важно е да се отбележи, че не всеки реагира по един и същ начин на ухапвания от дървеници, а някои хора може изобщо да не развият видими симптоми. Ако подозирате, че ухапванията са от дървеници и проблемът продължава, препоръчително е да се консултирате с професионалист в областта на контрола на вредители.

Къде най-често хапят дървениците

Част на тялото Процент на ухапвания (%) Допълнителна информация
Ръце и китки 40% Често са изложени по време на сън и лесно достъпни за дървениците.
Крака и глезени 35% Сходно с ръцете, често остават непокрити през нощта.
Лице и врат 15% Макар и по-рядко, тези области могат да бъдат ухапани, особено при деца.
Торс и гръб 10% Обикновено покрити, но все пак възможно място за ухапвания.
Стомах и кръст 5% Малко вероятно, но възможно при спане без покривало.
Други области 5% Включва области като подмишниците, слабините и задните части.

Как изглеждат дървеници?

Насоки и средства за ухапване от дървеници

Ако подозирате, че сте били ухапани от дървеници, е важно да предприемете няколко стъпки, за да облекчите симптомите и да предотвратите по-нататъшни усложнения. Ухапванията от дървеници могат да причинят дискомфорт, включително сърбеж и подуване, и в някои случаи могат да предизвикат алергични реакции. Ето няколко предложения за лечение, които могат да ви помогнат:

 1. Приложение на студен компрес: Нанасянето на студен компрес върху засегнатата област може значително да намали сърбежа и подуването. Това може да бъде направено чрез увиване на лед в кърпа и нежно поставяне върху ухапаните места за няколко минути.
 2. Употреба на антихистамини: Антихистамините са ефективни при облекчаване на сърбежа и могат да бъдат закупени без рецепта в повечето аптеки. Важно е да следвате указанията на опаковката и да не надвишавате препоръчителната доза.
 3. Нанасяне на кремове за локално лечение: Има множество кремове и мехлеми, предназначени за облекчаване на сърбежа от ухапвания от насекоми. Тези продукти често съдържат съставки като хидрокортизон, който помага за намаляване на възпалението и дискомфорта.
 4. Консултация с лекар: Ако ухапванията са особено тежки, продължават да се влошават, или предизвикват алергична реакция, е препоръчително да потърсите медицинска помощ. Лекарят може да предложи по-силни лекарства или да проведе допълнителни тестове за оценка на ситуацията.

Статистика на често срещаните симптоми от ухапвания от дървеници

Реакция на ухапване Процент на хора, реагиращи (%) Допълнителни бележки
Сърбеж 70% Обикновено се проявява няколко часа след ухапването
Алергични реакции 30% Включва зачервяване, подуване, и понякога тежък сърбеж
Болести 0% Дървениците обикновено не предават заболявания
Без видими реакции 20% Някои хора не развиват видими симптоми след ухапване
Постоянни кожни промени 10% Включва пигментация или белези след многократни ухапвания
Психологически стрес 40% Преживявания свързани с ухапванията могат да доведат до стрес
Нарушения на съня 35% Страхът от ухапвания може да причини проблеми със съня

Важно е да знаете, че реакциите на ухапвания от дървеници могат да варират значително от човек на човек. Някои хора може да не изпитат никакви симптоми, докато други могат да имат по-сериозни реакции. Предприемането на бързи мерки и наблюдението на симптомите са ключови за ефективното лечение на ухапвания от дървеници.

Домашни средства за ухапвания от дървеници (Бабини рецепти)

1. Използване на Алое Вера: Гелът от Алое Вера е известен със своите успокояващи и противовъзпалителни свойства. Нанасянето на чист гел от Алое Вера върху засегнатите места може да помогне за облекчаване на сърбежа и ускоряване на процеса на заздравяване.

2. Морска сол и вода: Разтворът на морска сол в топла вода може да действа като естествен антисептик и да помогне при облекчаване на сърбежа и възпалението. Накиснете кърпа в разтвора и приложете върху ухапаните места.

3. Сода за хляб и вода: Смес от сода за хляб и вода, нанесена като паста върху ухапванията, може да помогне за намаляване на сърбежа и възпалението. Оставете пастата да изсъхне върху кожата, след което изплакнете с хладка вода.

4. Лавандулово масло: Лавандуловото масло има антисептични и противовъзпалителни свойства. Разредете няколко капки лавандулово масло в носещо масло (като зехтин или кокосово масло) и нанесете върху ухапванията.

5. Ябълков оцет: Ябълковият оцет може да бъде полезен при облекчаване на сърбежа поради своите антисептични свойства. Разредете ябълков оцет с вода и нанесете върху ухапаните места с помощта на памучен тампон.

При всички тези методи е важно да се наблюдава за всякакви знаци на инфекция или алергични реакции и при нужда да се потърси медицинска помощ.

Как да се предпазите от ухапвания от дървеници

Предотвратяването на ухапвания от дървеници е важен аспект от управлението на тези вредители. Дървениците са малки, но упорити насекоми, които могат да причинят дискомфорт и стрес. За да се защитите ефективно, трябва да следвате няколко ключови стъпки:

 1. Редовна проверка: Важно е редовно да проверявате дома си за признаци на дървеници. Това включва търсене на кафяви петна от изпражненията им, люспи от кожата и яйца. Проверете спалното бельо, матраците, рамките на леглата и други скрити места.
 2. Внимание при пътуване: Когато пътувате, винаги проверявайте хотелските стаи за признаци на дървеници. Изследвайте леглата, мебелите и стените за кафяви петна и други признаци.
 3. Съхранение на багаж: Дръжте багажа си в чисти и сухи места, особено когато сте на път. Това намалява шансовете за пренасяне на дървеници обратно у дома.
 4. Използване на защитни калъфи за матраци: Защитните калъфи за матраци могат да предпазят от навлизането на дървеници в матраците и да улеснят откриването им.
 5. Поддържане на хигиената на спалното място: Редовното почистване и прахосмукиране на спалнята могат да помогнат за намаляване на риска от заразяване с дървеници.
 6. Ограничаване на броя места за скриване: Намаляване на броя на местата, където дървениците могат да се скрият, като например чрез премахване на ненужни вещи и дрехи от пода.
 7. Редовни проверки след пътувания: Проверявайте дрехите и багажа си за признаци на дървеници след всяко пътуване.
 8. Използване на професионални услуги за контрол на вредители: Ако подозирате, че имате проблем с дървеници, най-добре е да се обърнете към професионалисти.

Статистика за разпространението на дървеници:

Категория Статистика (%) Допълнителни бележки
Домове 20% Включва частни домове и апартаменти
Хотели  30% Особено важно за туристически райони
Хостели и общежития 40% Висока концентрация на хора и багаж
Обществен транспорт 15% Включва автобуси, влакове и самолети
Училища и детски градини 10% Места с висока човекопоток
Библиотеки и книжарници 5% Рискът е свързан с книгите и мебелите
Кинотеатри и театри 25% Място за скриване в меки седалки и килими
Болници и клиники 10% Включително чакални и пациентски стаи
Офис сгради 15% Особено в общи работни пространства
Фитнес и спортни зали 20% Включва съблекални и общи помещения

Тази таблица предоставя обща представа за разпространението на дървеници в различни среди и помага да се идентифицират потенциални рискови зони. Важно е да се подчертае, че проактивните мерки за превенция и редовните проверки са от съществено значение за контрола на тези вредители.

 

Често задавани въпроси (FAQ):

 • Q: Какви са най-честите признаци на дървеници?
  • A: Най-честите признаци включват кафяви петна от изпражнения, люспи от кожата, и яйца на дървеници.
 • Q: Как мога да проверя хотелската стая за дървеници?
  • A: Внимателно проверете леглата, мебелите и стените за признаци на дървеници, като кафяви петна и люспи от кожата.
 • Q: Как бързо се разпространяват дървениците?
  • A: Дървениците се разпространяват бързо, особено в среди с висока плътност на населението като хотели и апартаментни комплекси.
 • Q: Могат ли дървениците да се пренасят чрез дрехи?
  • A: Да, дървениците могат да се пренасят чрез дрехи и други текстилни материали.
 • Q: Как мога да разбера, че дома ми е заразен с дървеници?
  • A: Основни признаци на заразяване включват наличието на кафяви петна от изпражнения, люспи от кожата на насекомите и яйца, както и ухапвания по тялото.
 • Q: Дървениците предават ли заболявания?
  • A: Въпреки че дървениците могат да причинят дискомфорт и алергични реакции, те обикновено не се смятат за преносители на заболявания.

Важно е да се подходи активно и осведомено за предотвратяване на заразяване с дървеници, като се вземат предпазни мерки и се реагира своевременно при първите признаци на проблем.

Външен вид и характеристики на дървенца

Основни неща за запомняне:

 • Профилактика: Проверявайте редовно дома си за признаци на дървеници.
 • При пътуване: Бъдете внимателни при пътуване и проверявайте за дървеници в хотелските стаи.
 • Забелязване на дървеници: При забелязване на дървеници, незабавно предприемете мерки за тяхното премахване.
 • Избягвайте ползването на втора ръка мебели: Втора ръка мебелите, особено матраците и диваните, могат да съдържат дървеници.
 • Поддържайте чистота в спалнята: Честото почистване и прахосмукиране на спалнята и особено около леглото може да помогне за предотвратяване на дървениците.
 • Проверявайте редовно домашните любимци: Домашните любимци могат да носят дървеници във вашето жилище, затова е добре да проверявате тяхната постеля и кожа за признаци на дървеници.
 • Информирайте се за последните методи за превенция и контрол: Оставайте информирани за новите и ефективни методи за борба с дървениците.
 • Общувайте със съседи и управляващи дружества: Ако живеете в апартаментен комплекс, е важно да общувате със съседите и управляващите дружества относно проблемите с дървениците, за да се предприемат колективни мерки.
 • Реагирайте бързо при първи признаци: Ако забележите някакви признаци на дървеници, действайте бързо, за да предотвратите тяхното разпространение.

Предпазването от ухапвания от дървеници изисква постоянно внимание и предприемане на ефективни мерки за превенция и контрол.

 

Заключение на статията от Превента за ухапвания от дървеници:

В заключение на статията за ухапвания от дървеници, е важно да подчертаем значението на професионалните услуги за контрол на тези вредители. Дървениците са малки, но упорити насекоми, които могат да причинят дискомфорт и стрес​​. Редовната проверка на дома и вниманието при пътуване са сред ключовите стъпки за предотвратяване на ухапвания от дървеници​​. Въпреки това, ако подозирате, че ухапванията са от дървеници, препоръчително е да потърсите помощ от специалисти в областта на контрола на вредители, особено ако проблемът продължава​​.

За повече информация и професионални услуги, можете да посетите Превента – Пръскане срещу дървеници.

Източници:
US EPA – Bed Bugs: Get Them Out and Keep Them Out

Google рейтинг
4.8
На база на 409 отзива
js_loader
Call Now Button