web analytics
 
 
26.01.2023 Превента България

Ултразвуков уред против хлебарки

В борбата с най-упоритите вредители – хлебарките, своето място имат електронните устройства, наричани често репелент за инсекти. Това название е много точно, защото тези уреди обикновено не са в състояние самостоятелно да се справят с колониите хлебарки, завзели жилищното пространство на хората. Те най-често са част от общия план за борба с вредители, наред с други методи за унищожението им.

На пазара могат да бъдат намерени устройства с цени от 10 до 100 лева, при описанието на които се споменават едни и същи възможности в справянето с хлебарките. Това създава объркване у потребителите при избора на устройство.

Превента ДДДД ЕООД направи съпоставка на възможностите на различните устройства съобразно цената им, за да подпомогне потребителите при избора им.

Ултразвукови уреди против хлебарки общи характеристики

За всички уреди важат следните общи характеристики:

– Всички устройства работят на един и същи принцип – те са проектирани да въздействат на психиката на вредителите с помощта на ултразвукови или електромагнитни вълни.

– Устройството отблъсква всички видове досадни вредители, без да използва химикали и без да се налага да използвате пълнители!

– Под въздействието на ултразвука инсектите губят репродуктивните си способности и напускат охраняваната зона.

– Всички се нуждаят от източник на захранване, като най-често връзката се осъществява към битовата електрическа мрежа, но има и такива, които могат да работят с независим източник.

– Всички уреди гарантират напускане на хлебарките на помещенията след период от 1 до 3 седмици, в зависимост от гъстотата на популацията.

– Всички устройства имат изискване да бъдат постоянно включени в мрежата, но имат нисък разход на ток, с което не завишават сметките на потребителите.

– Нито един уред, дори най-скъпите професионални устройства, не дават 100% гаранция за пълно и окончателно премахване на инсектите.

Разлики в отделните ултразвукови уреди против хлебарки

– Възможните режими за борба с вредители при по-скъпите уреди се движи в граници от 2 до 9, което позволява съответното устройство да се настрои за работа за повече от един вид вредител, тъй като болшинството апарати са комбинирани – за гризачи и инсекти ( хлебарки) .

– Отделните уреди са с различна ефективност според цената. Контролът на силата на звука също варира и тези с по-висока цена имат повече опции. Така наречените професионални устройства имат уникален алгоритъм на редуване на сигнала, което предотвратява привикването на вредителите, а нивото на звуковото налягане е достатъчно силно в радиус на въздействие с над 300 квадратни метра, което означава, че покрива средната площ на едно жилищно пространство. Известно е, че ефективността на отблъскване се дължи на високото звуково налягане, непоносимо за вредителя. Периодичните промени в амплитудата на сигнала, които осигуряват повечето скъпи устройства, са причина за по-високата ефективност, защото инсектите не успяват да свикнат с постоянно високата експозиция и напускат помещенията.

– Обхватът на действие – това е основен показател, който също важи в голяма степен от цената, но се определя и от типа устройство. Тези с ултразвук обикновено покриват по-голяма площ – до 1000 квадратни метра, но пък електромагнитните апарати имат своето място в помещения с разклонено окабеляване и оттам типът апарат е в зависима връзка от цената.

– По-скъпите апарати обикновено имат по-дълъг експлоатационен живот, някои устройства гарантират ефективна работа над 10 години.

– Професионалните уреди с по-висока цена обикновено отговарят и на изисквания, свързани с по-модерен дизайн, олекотена конструкция, като някои от тях са около 100 грама тегло, и по-малка вероятност от неизправности при експлоатация.

 

Защо въпреки високата цена някои уреди против хлебарки не са ефективни?

– Изборът на подходящо устройство за определен терен решава в много голяма степен неговата ефективност. Трябва да се съблюдава обхватът, площта на зоната, която ще се защитава, честотата на вълните и други физически характеристики. Най-добре при избора да се използва професионална помощ и консултация.

– Неправилна инсталация на устройството. Ултразвукът не прониква през стените, затова е важно апаратът да се постави точно. Звукът се абсорбира и от мека мебел и това също не винаги се взима предвид.

– Закупуване на устройства със съмнително качество. Съществуват доказани марки, а ориентирането към качественото производство става чрез мненията на специалисти и потребители, както и ползване на професионална консултация. Високата цена не винаги е гарант за качествена изработка. Тя се поддържа от лицензирани и доказали се през годините производители.

– Грешен избор на тип устройство – при избор на уреди на батерии трябва да се следи капацитетът на батериите ( колко време могат да работят без презареждане) . Има случаи в които батериите са неизправни, тогава ултразвук не се генерира, а това означава, че устройството не работи, въпреки високата цена или положителните отзиви.

– Недостатъчно прецизният избор на ултразвуковата честота може да се коригира като се свърже осцилоскоп към изхода на устройството, но за това са нужни основни познания по електроника, които не всеки потребител има.

 

Въпросът за цената на устройството, което се предвижда да защити един дом, е твърде относително понятие. Много често предложенията с по-висока цена включват комплект от уреди, до 3 на брой, които са достатъчни за защита на няколко помещения или защитават голямо общо пространство.

Сравнението на характеристиките на обекта за охрана с възможностите на устройството и неговия принцип на работа ще позволи правилна преценка за избора на подходящо устройство за личните нужди на потребителя. Не винаги цената е водещ принцип за избор. Сравнителната характеристика е само ориентир, който помага при отсяването на важните параметри в устройствата с различна цена на пазара, а те са гъвкавост на уреда, свойства, параметри, принцип на действие и обхват.

Нужно е да се разбира ясно, че всички устройства, независимо от цената не убиват хлебарките, а само ги прогонват, с което ги принуждават да избягат от мястото. Това пък създава възможност за евентуалното им завръщане по-късно. Всички уреди имат като опция превенция срещу повторно нападения на помещенията, затова дълготрайността на работа, която професионалните устройства предлагат, не е за пренебрегване.

– Известно е, че ефективността на отблъскване се дължи на високото звуково налягане, непоносимо за вредителя. Периодичните промени в амплитудата на сигнала, които осигуряват повечето скъпи устройства, са причина за по-високата ефективност, защото насекомите не успяват да свикнат с постоянно високата експозиция и напускат помещенията.

– Всички устройства работят на един и същи принцип – те са проектирани да въздействат на психиката на вредителите с помощта на ултразвукови

– Тези с ултразвук обикновено покриват по-голяма площ – до 1000 квадратни метра,

Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button