web analytics
 
 
12.06.2022 Превента България

Ултразвуков уред против хлебарки или Електромагнитен ?

Кой уред е най-ефективен срещу хлебарките?

Ултразвуковите и електромагнитните устройства за борба с хлебарките представляват най-съвременната, чиста и привлекателна възможност да се държат неприятните вредители далече от пространствата, населявани от хората. Коя от двете възможности е подходяща за конкретното място, което се нуждае от защита, какво трябва да знаем при избора на апарат за хлебарки?

В помощ на клиентите фирма Превента ДДДД ЕООД представя основните характеристики на двете устройства, предимствата и недостатъците на всяко от тях и критериите, които са важни при избора.

Какво трябва да знаем за електромагнитните и ултразвукови уреди против хлебарки?

Независимо от типа си тези устройства са проектирани така, че да засягат психиката на насекомите ( хлебарките ) с ултразвукови или електромагнитни вълни. Следствие на действието им вредителите губят репродуктивните си способности, стават неспокойни и като резултат напускат пространството, в което действа уредът. За да се приведе устройството в работно положение е необходим източник на захранване. Обикновено това е битовата електрическа мрежа, макар че има модели, ползващи автономни източници на захранване като автомобилна батерия. При избора на уред експертите препоръчват да се обърне внимание на следните параметри:

– Ефективност на приложението
– Обхват на действие
– Вид излъчване
– Цена
– Експертни мнения и отзиви на потребители

Обхват на действие – тази характеристика е една от най-важните. Най-мощни са ултразвуковите модели. Те произвеждат акустични вълни, прогонващи вредителите на площ до 1000 квадратни метра. Стените обаче са непреодолима преграда за разпространението на ултразвука.
Обхватът на електромагнитните апарати е чувствително по-малък, до 200 квадратни места. Поради разклоненото електрическо окабеляване, те образуват еднородно магнитно поле, което създава дискомфорт на хлебарките.

Честота на сигнала – влошаването на репродуктивните възможности на насекомите и повишаването на чувството им на тревожност е пряко свързано със силата на налягане на звука. В диапазон от 110 до 130 dB вредителите се чувстват най-силно застрашени. Колкото по-слабо е въздействието, толкова по-дълго те ще останат на закрито.

 

Захранване – ако уредът ще се постави в отдалечено складово помещение или мазе, може да се даде предпочитание на уред с автономно захранване. Това ще спести необходимостта от прекарване на дълъг кабел или инсталиране на газов генератор, изискващи прекомерни усилия, както и допълнителни вложения.

 

Безопасност и комфорт – в жилищните сгради устройството трябва да работи тихо и безвредно за хората и домашните любимци. Съществуват усложнени ситуации като хора с пейсмейкъри или слухови апарати, малки деца или бременни жени и тяхната безопасност е нужно да се гарантира. Домашните любимци от някои видове са засегнати от устройствата, те ги правят неспокойни и затова е необходима компетентна помощ при избора и инсталирането на апаратите.

Сравнение на ултразвукови и електромагнитни апарати – предимства и недостатъци

ултразвуков уред против хлебарки – предимства

1. Безопасност за хората
2. Продължителна работа
3. Достъпна цена
4. Голям обхват

ултразвуков уред против хлебарки – недостатъци

1. Сигналът не преминава през препятствия
2. Меката мебел, картоните и тъканите намаляват ефекта от въздействието.

Електромагнитни уреди – предимства

1. Безопасност за хората
2. Магнитните вълни преминават през стени и подове
3. Образуват широка зона на покритие
4. Изгонват вредителите от ниши и тавани

Електромагнитни уреди – недостатъци

1. Силна зависимост на ефективността от разклоняването на електрическите кабели
2. Невъзможност за автономна работа

Съвети при избор на Електромагнитни уреди срещу хлебарки

При избора на защитно уред срещу хлебарки обикновено основният въпрос е как да изберем най-оптималния вариант от двата вида, какви уреди можем да намерим на пазара, и какво можем да очакваме от тях? Ето някои съвети към потребителите, които се насочват към електромагнитни уреди срещу хлебарки.

– В сгради, където има обширна електрическа мрежа е най-добре да се прибегне до помощта на електромагнитни устройства. При включване на уреда в контакт се формират отблъскващи импулси по цялата линия. Хлебарките изоставят нишите в стените или под пода не само до работещото устройство, но и в съседните помещения.

– Електромагнитните устройства засягат хлебарки и гризачи само докато са включени, подобно на ултразвуковите и затова трябва да се предвиди необходимостта да бъдат постоянно включени в мрежата.

– Електромагнитните уреди за домашна употреба често не са достатъчно мощни, за да навредят на инсектите, тъй като трябва да отговарят на изисквания за безопасност на хората. Увеличаването на изходната мощност за засилване на ефективността на устройството увеличава риска от радиация.

– Ако се предвиди използването на мощни електромагнитни устройства на закрито, то трябва да става само в отсъствието на хора. Затова такива уреди са подходящи за складови бази, индустриални предприятия и други подобни.

– За да не попадне клиентът на фалшив уред, закупуването е добре да стане от специализиран магазин или официален дилър на производителя, както и да се потърси за съдействие лицензирана професионална фирма за борба с вредители.

 

Какви съвети трябва да следват потребителите, които искат да ползват ултразвуков уред за борба с вредители?

– За да бъде ефективно ултразвуковото устройство, е нужно да се използва повече от един уред. Това ще помогне да се прогонят колониите от хлебарки, защото тези насекоми обикновено се настаняват в жилището, образувайки огромна популация.

– Необходимо е да се следи устройството по време на работа за поява на дефекти. Използването на дефектно устройство създава проблеми на хората и домашните любимци.

 

– Този уред, подобно на магнитните, трябва да бъде непрекъснато включено в мрежата, но разходът на ток е минимален.

– За да бъде ефективно устройството, мястото му е на 1-1,5 метра над пода. Така се увеличава площта на действието му.

– Безопасността по отношение на хората и домашните любимци е спорна според някои експерти, затова е добре да се следи състоянието на хората и домашните любимци и при оплаквания, трябва да се преустанови използването на устройството.

– При избор на уред е добре да има като налична функция вълнообразна честота на звука. Такива звукови вълни не позволяват на вредителите да свикнат с неблагоприятната среда. Процесите на нервна регулация при хлебарките достигат своя апогей.

И при двата уреда основна препоръка е да бъдат част от цялостното решение в борбата с хлебарките, тъй като въпреки тяхната универсалност, те не са достатъчно ефективни за самостоятелно решаване на проблема.
Уредите могат да бъдат ефикасни самостоятелно само когато се използват като превенция в помещения, в близост до други пространства, населени с хлебарки, или ако е имало нашествие на насекомите в помещението преди.
Отзивите на клиентите за двата типа уреди са разнородни, но като цяло мнозинството е положително настроено към апаратите за прогонване на вредители, особено към тези, които са комбинирани за гризачи и насекоми.

 Заключителен параграф:

Хлебарките могат да бъдат истинска напаст и ако не бъдат третирани, бързо могат да превземат дома ви. Ако ви е трудно да се отървете от тях сами или просто не искате да се занимавате със закупуване и тестване на най-различни уреди, свържете се с нас. Имаме дългогодишен опит в справянето с нашествия на хлебарки и използваме безопасно и ефективни препарати, нашите обработки отнемат само 10 минути. Освен това предлагаме 6-месечна гаранция, така че можете да сте сигурни, че проблемът е решен завинаги. За повече информация относно нашите услуги или за да започнете, кликнете тук.

Вижте още от нашия блог
Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button