web analytics
 
 
04.02.2016 Превента България

ТОП 10 НА НАЙ-СТРАННИТE НАСЕКОМИ В СВЕТА

гигантска уета

Насекомите са сред групите животни по света, които не само плашат със своята численост, тъй като на човек от населението се падат средно по около 300 милиона малки индивида, но и удивляват със своето разнообразие, уникалност и причудливост. Истината е, че някои от тях успяват да изумят и най-добрите специалисти и учени, занимаващи се с ентомология (наука за насекомите). Характеристиките на всяко едно насекомо, които са му даденост, затрудняват възможността за класиране по показател „странност“, поради факта, че всички те в голяма или малка степен, спадат към категорията на странните. Все пак нека направим малък опит и се спрем на Топ 10.

1. Гигантска уета (Deinacrida)

гигантска уета   Гигантската уета, определяна за едно от най-големите насекоми в света, се смята, че може без проблем да отхапе дори пръста на човек. За пръв път с насекомото, подобно на щурец, се среща Марк Мофет на територията на Нова Зеландия и в конкретика на остров Литъл Бариър. Как ви се струва насекомо със среден размер 10 см и тегло около 35 грама? Чудовищно нали?! Но факт е, че в природата са познати случаи на гигантска уета с размери над 70 грама. При среща с подобна буболечка от рода Deinacrida, хубаво е да знаете, че обича да похапва моркови.

2. Гълъбова опашка (Macroglossum stellatarum)

гълъбова опашка   Пеперудата, наподобяваща малка птичка, обича да пърха най-често на територията на Южна Европа и Северна Африка. Топлолюбивото насекомо от семейство Sphingidae притежава малко хоботче, с което успява да смуче нектар и често заблуждава хората, че е колибри. Със своите сивокафяви – предни и оранжеви – задни криле, насекомото съумява да ги разпери до около 5 см.

3. Тарантула ястреб (Tarantula wasp)

тарантула ястреб   За всички, които се чудят – това не е нито паяк, нито птица. Това е оса, хранеща се с паяци и по-точно – с тарантули. Коварното насекомо ужилва паяка, оставяйки го парализиран и наполовина жив. Това дава възможност на тарантулата ястреб да отнесе плячката си до скривалище, където оставя своите ларви да пробият паяка и да се нахранят с органите му. Среща се в Индия, Африка, Азия и Австралия.

4. Атлас (Attacus atlas)

нощна пеперуда атлас   Атлас, но не географското понятие, а едра нощна пеперуда, която можете да откриете в Югоизточна Азия. Наименувано по този начин, заради уникалните шарки на своите криле, размахът, на които може да стигне 30 см. Красиво, но и същевременно стряскащо, поради огромните си размери, насекомо, чиято площ заема до 400 квадратни сантиметра.

5. Страшилка (Extatosoma tiaratum)

страшилка   „Страшилището“ от разред Пръчици е сред ендемитите (биологични видове, разпространени само върху определен район), които се срещат в Австралия. Женските индивиди могат да достигнат до дължина 20 см и това сякаш не стига, а природата се е погрижила да ги снабди и с подобни на бодли образувания. Насекомото освобождава химикал, с който се защитава от хищниците, но интересно да се отбележи е, че хората усещат миризмата като фъстъчено масло.

 

 

6. Гигантският японски стършел (Vespa mandarinia japonica)

гигантски японски стършел   Сузумебачи, както е познато насекомото в Япония, е с големина на човешки палец, достигайки 4 см дължина. Стършелът има две големи и три малки очи, но най-страшното е жилото му, което с размер от 2 до 10 см, може да нанесе фатални последствия. В Япония средно годишно 40 души умират от алергична реакция след ужилване от Сузумебачи. Гигантският японски стършел в буквален превод от японски означава врабче – пчела и се среща най-често на територията на Токио.

7. Хлебарка носорог (Macropanesthia rhinoceros)

хлебарка носорог   Ужасявате ли се от хлебарка с размери 2 – 3 см? А какво ще кажете за такава, която стига до около 8 см? Позната още като гигантска хлебарка, на тази буболечка може да се натъкнете в Австралия. Няма как да я объркате, ако попаднете на нея. Хлебарката носорог не само е огромна, но също така е и изключително тежка за своя вид. Гадинката достига до 35 грама и живее до 10 години. Със своя размер и продължителност на живот може да я използвате и за домашен любимец, защото доста се доближава до едно чихуахуа например.

8. Дяволска богомолка (Idolomantis diabolica)

дяволска богомолка   Това „дяволско“ създание се среща рядко в природата, но е изключително красиво и има забележителни размери. Мъжките представители успяват да стигнат до 10 см, а женските до внушителните 13 см. Наричана „Кралицата на богомолките“, насекомото се отличава и заслужава своето място в нашата класация и заради способността си да подражава на друг организъм, притежавайки т.нар. мимикрия. Благодарение на нея, богомолката успява да заприлича на цвете и по този начин да привлече своята плячка на достатъчно близко разстояние, за да я сграбчи. Често срещани са в Африка, в райони с много цветя и се хранят с други насекоми, дори и с някои гризачи.

9. Скорпионова муха (Panorpa communis)

скорпионова муха   Въпреки, че видът на това насекомо е стряскащ, създаващ впечатление за сатанинско създание, което може да убива без проблем, истината е, че е доста безобидно и не може да причини смърт, а само истерични писъци, ако случайно се натъкнете на него. Мухоскорпионът, както ще го наречем, щипе, а не жили и може да бъде забелязан в Западна Европа. Достига едва до 3, 4 см, което на фона на останалите гиганти, които описахме, си е направо микроскопичен размер.

10. Мимоза Cup Caterpillar (Calcarifera ordinata)

гъсеница   Размерите не са особено впечатляващи – разполага със скромните 3 см, но това е най-пъстрата и красива гъсеница, която можете някога да срещнете. Толкова е цветна, че прилична на приказна. Дори да ви мине през ума да я докоснете, избийте си го от главата, защото тази красавица е покрита с коварни бодли. Среща се на територията на Северна Австралия. Разполага не само с бодлички, но и със страшно жило, което може да причини сравними болки до такива от ужилване на три оси едновременно.

Това са нашите фаворити сред странниците. С абсолютна сигурност може да се заключи, че 10-те вида насекоми, избрани за нашата класация, са само една мъничка част от безкрайното биологично разнообразие, с което еволюцията ни е дарила. Дали ни плашат, шокират и отвращават, или ни изумяват, очароват и удивляват, насекомите са част от общата картина на съществувание, без която не можем. Е, ако имате фобия, избягвайте районите, където има опасност да се натъкнете на тях или си носете по някой морков, за всеки случай, за да отвлечете вниманието поне на гигантската уета.

 

 

, , , , ,
Google рейтинг
4.8
На база на 409 отзива
js_loader
Call Now Button