web analytics
 
 
27.10.2015 Превента България

Топ десет брутални факта за хлебарките, които може би не знаете

хлебарки-брутални-факти

 

хлебарки-брутални-факти

Както знаете, хлебарките едва ли са едни от животните, които искате да видите да се размотават нагоре-надолу из дома Ви. Когато се приберете от почивка и видите как гадинките хрупат от запасите Ви, едва ли ще Ви дойде наум нещо друго, освен да звъннете на хората, които знаят как да Ви отърват от тези нахални насекоми. Но освен да правят поразии там, където хората живеят, хлебарките имат и други, много по-нестандартни „приложения“. Специално за Вас изготвихме любопитна класация, която да разшири познанията Ви за тази напаст. Е, когато стигнете до челното място, едва ли ще заобичате хлебархите повече, дори напротив. Но малко допълнителна информация никога не е излишна, нали? Така че се настанете удобно и се насладете на едни от най-странните факти за хлебарките, които някога ще разберете! Започваме!

10. Състезания по ядене на хлебарки

Годината е 2008 и увеселителният парк Six Flag Great America в Чикаго се подготвя за Хелоуин. За да популяризират събитието, обаче, рекламните мениджъри се спират на един доста интересен подход. Те обявяват конкурс, в който победителят ще спечели безплатни билети. Жалко само, че за да спечели, той трябва да изяде повече живи хлебарки от всички свои съперници. Лекарските организации посъветвали хората да не участват в подобен конкурс, заради някои микроорганизми, които живеят в хлебарките и могат да бъдат опасни. Въпреки това, през 2011 г., паркът възродил традицията, заради „големия интерес“.

Истинският риск от подобни съревнования става ясен в друго състезание, този път във Флорида. Претендентът Едуард Арчболд починал след участието му в конкурс за ядене на хлебарки. Той бил организиран от местен магазин за животни и наградата за победителя била жив питон. Уви, Едуард нямал голям късмет и вместо да си тръгне с жадуваната змия, се задушил от забитите в гърлото му парченца хлебарки и починал. След този нещастен случай увеселителнят парк в Чикакго  преустановил традицията да провежда такива съревнования.

Естествено, няма място за притеснение. Така или иначе никой не държи да вижда хлебарки, камо ли да ги похапва. Лошото е че…

9. В храната Ви със сигурност има хлебарки

Да, наистина гадно! Знаехте ли, че във всяко блокче шоколад има поне осем части от насекоми? И не само шоколадът е храната, която е пълна с крачка и антени. Оказва се, че във фъстъченото масло, кашкавала, пуканките и в много други храни може да се намери определено количество части от хлебарки. Според изследване проведено в Щатите 60 части от насекоми на 100 грама храна е безопасната „доза“ гадинки, която човек може да консумира. И, докато за повечето хора вероятно е така, някои здравни организации алармират, че множество от шоколадовите алергии, всъщност са алергии от хлебарките, които се намират в шоколада.

Насекомите попадат в храната, още когато растенията се развиват. За да се предотврати това, е нужно много по-голямо количество пестициди, което със сигурност не е по-полено от няколко насекоми в храната. Всъщност, няма никакъв начин да избегнете поглъщането на определено количество насекоми всеки ден. Е, да, ако толкова държите, можете изобщо да спрете да се храните. А може би селксостопанските производители трябва да обединят сили с учените, за които ще научите на следващата спирка в нашата класация.

8. Учене по цял ден

Много от нас чувстват, че ранното утро не е частта от деня, в която бихме се нарекли „адекватни“. Е, поне не и преди сутрешната чаша кафе. Но, ако ние се чудим къде са ни ключовете, дали ще закъснеем за работа и защо сме си обули различни чорапи, то хлебарките напълно не знаят какво се случва. Всъщност, сутринта е толкова тежка за тях, че тогава те дори не могат да създават нови спомени.

Изследователи решили да проверят това, приучавайки хлебарките да харесват лоши миризми. Хлебарките обикновено мразят аромата на мента, но се побъркват от кеф, когато отнякъде ухае на ванилия. Групата от изследователи, обаче, приучила насекомите да харесват ментовата свежест, комбинирайки аромата със захаросана вода. Те провеждали опита по няколко пъти на ден, в разилчни часове. Това, което те открили, било, че вечерта и през нощта хлебарките вече мислели, че ванилията не става за нищо, докато ароматът на мента е просто супер. Когато същият експеримент бил проведен на следващата сутрин, хлебарките отново харесвали ванилията.

Учените все още не знаят защо хлебарките не могат да възприемат информация толкова рано през деня, но поне се надяват тези експерименти да им помогнат в изучаването на паметта на молекулярно ниво.

7. Роботи

Много технологии са вдъхновени от природата – все пак еволюцията е решавала проблеми милиони години, преди ние да се появим на лицето на Земята. А технологичното поле, което е най-повлияно от хлебарките, безспорно е роботиката. Един от най-бързите роботи, които се движат с крака, е именно такъв – вдъхновен от устройството на хлебарките. Той използва шест крака, с които да обикаля насам-натам, а скоростта му достига до 10 километра в час – почти два пъти по-бързо от истинска хлебарка. Добре, че няма нейните хранителни и хигиенни навици.

По-голям и по-бавен робот, вдъхновен от хлебарките, е „Даш“. Той е разработен от студенти от университета Бъркли и се движи толкова бързо, колкото и истинските си събратя. Даш може да падне от 28 метра и да продължи да върви, сякаш нищо не се е случило. Роботът може да бъде поръчан по Интернет, а някои дори предпочитат да вземат частите и да го сглобят сами. Даш може да бъде контролиран чрез смартфон, а неговите създатели готвят негова версия с крила, която в бъдеще да помага на хора в бедствено положение.

Но не само телата на хлебарките вдъхновяват изследователите. Учени от Тел Авив изучават тяхната нервна система, с надеждата, че това ще им помогне да създат по-ефикасна система за придвижване на някои роботи.

6. Ферми за хлебарки

И докато някои произвеждат метални хлебарки, Китай все още се придържа към класическата жива форма на насекомото. Оказва се, че фермите за хлебарки са наистина доходоносен бизнес в Поднебесната империя. Статистиката сочи, че от 2010 до края на 2013, цената на една изсушена хлебарка се е повишила десетократно. Насекомите се смилат, за да бъдат използвани в някои традиционни лекарства, а козметичните компании ги купуват като източник на протеини.

Същата причина, поради която е толкова трудно да се отървем от хлебарките, е и причината те да бъдат толкова лесни за отглеждане. Най-голямата китайска ферма, в която има над 10 милиона гадинки, се помещава в стар кокошарник. Хебарките се отглеждат в картонени кори от яйца и са хранени със зеленчуковите остатъци, изхвърляни всеки ден от ресторантите. Печалбата от подобно начинание може да достигне до 650 процента!

За жалост, да имаш милиони насекоми натъпкани в не особено стабилна постройка, крие големи рискове. Над милион хлебарки избягали от китайска ферма, след като тя била разбита и ограбена от вандали. Собственикът вече бил инвестирал в нея 15 000 долара – сума, която едва ли ще може да си възвърне. Пък и хората, живееещи в близост до разбитата ферма, едва ли са приели радостно новината за многобройните бегълци.

брутални-факти-за-хлебарките

5. Робохлебарки

Производство на роботи, производство на хлебарки… Хей! Защо не ги обединим? Може би това са си помислили учените, които създали микрочип, чрез който хлебарките могат да бъдат дистанционно управлявани.

Залепването на приемник на гърба на насекомото и вкарването на електорди в антените му, дава възможност то да бъде управлявано от разстояние. Технологията е толкова точна, че учените вече могат да насочват хлебарката по сложни маршрути, пълни с извивки и завои. Както роботите, така и тази технология може да бъде закупена по Интернет. Изследователите, които стоят зад изобретението дори са разработили приложение за смартфон, чрез който насекомите могат да бъдат контролирани.

Любопитното е, че Backyard Brains, компанията, която стои зад продукта, постоянно е изложена на нападения от страна на организации за защита на животните. Според тях това, което компанията причинява на горките буболечки, е просто жестоко. Инсталирането на чипа изисква потапянето на хлебарката в ледена вода, за да бъде „упоена“. След това главата ѝ се обработва с шкурка, антените ѝ се отрязват и в тях се поставят електродите. Противниците на технологията са на мнение, че подобни практики кара хората да възприемат живите същества като неодушевени предмети, а използването ѝ от деца окуражава малките да действат като психопати. Учените, от своя страна, настояват, че хлебарките не изпитват никаква болка по време на операцията.  Те защитават изобреението си, твърдейки, че то ще бъде полезно в спасителни мисии след земетресения и други катастрофи. Живите хлебарки имат предимството да реагират бързо в динамична среда, а инсталирането на камери или микрофони ще позволи на спасителните екипи да имат по-добра представа за недостъпните, разрушени територии.

4. Азиатското нашествие в  Ню Йорк

Жителите на Ню Йорк отдавна съжителстват с хлебарките. Но хората в Голямата ябълка имат едно добро преимущество, когато се борят с напастта – зимите в мегаполиса са доста студени. Обикновено, това обстоятелство силно редуцира броя на хлебарките, тъй като насекомите не си падат много по минусовите температури. За жалост, жителите на града нямат и грам спокойтвие, след като азиатската хлебарка Periplaneta japonica се настанила в Манхатън. За разлика от американските си братя, тя няма никакъв проблем да оцелява в условията на сняг и студ, което я прави практически неизтребима.

Е, може би ние всичко е толкова лошо. Според изследоваели, присъствието на новия вид ще създаде истинска борба за оцеляване с вече установените видове хлебарки. Това означава, че двата вида ще си съперничат във войната за храна и територии, което ще отнема много от жизнените им сили. С други думи хлебарките ще отдават повече енергия да се съревновават помежду си, отколкото да се множат, което ще доведе до драстичното намаляване на броя им. Честито!

3. Спортове с хлебарки

Човечеството още не е открило хлебарки, които да са достатъчно големи, за да бъдат яздени. Ако това се случи, паниката бързо ще разпросстрани новината. Но докато това не се случи,  няма да ни се наложи да измисляме дизайн за спортни екипи на хлебарки, с които да прескачаме препятсвия. Така погледнато, май остават само два начина спортът и хлебарките да бъдат съчетани. Единият е насекомите да се надбягват, а другият – да се бият. А хората практикуват и давата вида.

Борби между хлебарки, произхождащи от Китай и популяризирани в Щатите, са известни поне от един век. Съобщение на Ню Йорк Таймс от 1886 г. разказва за група китайци, които организирали борби между хлебарки в най-големите градова на Америка. Залозите възлизали на хиляди долари, а като се има предвид, че тогава въпросната валута е била много по-скъпа отколкото днес, нещата никак не иглеждат зле.

По лек с порт с хлебарки безспорно е надбягванията. Студенти по ентомология от университета в Мериленд отглеждали и тренирали мадагаскарски хлебарки всяка есен. След това ги кръщавали с имена подходящи за спортни коне и ги пускали да се съревновават една срещу друга в състезания за издръжливост. Надбягванията между хлебарки станали и традиционно благотворително събитие в един австралийски бар. Вече три десетилетия то събира много средства за различни местни каузи. Може би и руснаците ще започнат да организират подобни събития, но едва след като разрешат…

2. Мистерията с московските хлебарки

Столицата на Русия има наистина фантастична история с нейните хлебарки. Всичко започва през 2008 г., когато в научен доклад се съобщава, че броят на хлебарките в Москва е наламял драастично в последните десет години. Всъщност, хлебарките били толкова малко, че когато правителството се опитало да намери 54 инивида, търсенето продължило три месеца! Един от местните ентомолози дори се притеснил толкова, че обявил някои видове за изчесващи и разпоредил да бъдат специално отглеждани в зоопарк. Хората започнали да измислят всякакви теории – от антените на мобилните оператори, до генномодифицираната храна, но най-вероятно ставало дума за подобрените жилищни стандарти в столицата.

Но през 2011, когато учените се отчаяли от търсенето на причината за мистериозното изчезване на напастта, насекомите се завърнали. Е, може би „завърнали“ не е точната дума. Те започнали да прииждат в такива количества, че феноменът бил определен като „чума“. Учените очаквали, че хлебарките ще изградят резистентност към факторите, които ги потискали, но не предполагали, че гадинките ще се завърнат толкова ударно. Лош късмет, братушки, лош късмет.

Ето, че настъпи време за нашия номер едно. Но като всяка класация и тук ще отложим коронясването. За радост, отлагането няма да се състои с реклами за прах за пране и бързи кредити. Вместо това Ви предлагаме три кратки факта за хлебарките, които не попадат в топ 10, но си струва да бъдат споменати.

Хлебарките се хранят с децата Ви, докато спят – Записи от камера преследяват как Американската хлебарка, разпространена и у нас, се храни с ноктите, миглите, веждите и косата на спящи деца. Ако има причина да се отървете от хлебарките веднага, то едва ли има по-добра от тази.

От хлебарките става перфектно чайче – В някои култури хлебарките са ценени заради хранителните им качества. А за Древните гърци и египтяни се знае, че използвали сварени хлебарки като медицинско средство. Дори в наши дни някои общности използват чая от хлебарки като универсален илач.

Хлебарките усложняват астмата – Освен, че носят трийсетина бактерии, шест паразитни червея и няколко патогена, хлебарките могат да обострят симптомите на астма и да причинят множество нежелани алергични реакции. Общо взето, по-добре е да не се навъртат около Вас. Надяваме се, че и Вие мислите така, особено когато се вземе под внимание…

1.  Хлебарките и… екскрементите

Една от най-интересните пролуки между нас и света предо десетки милиони години идва от древните насекоми, запечатани в парчета кехлибар. И, въпреки че ДНК не може да устои толкова дълго, за да може животното да бъде клонирано, някои други генетични материали устояват на теста на времето. Словашкият изследовател Петер Вршански и неговит екип използвали рентгенови лъчи, за да създадат 3D модел на древна хлебарка, заключена в парче кехлибар. Тогава те открили парчета дърво, които били доста по-големи от очакваното. Оказало се, че парчето било доста по-меко и нееднородно, отколкото хлебарките можели да го разградят. Единственото място, откъдето подобно парче дърво може да дойде, било динозавърски екскременти. Изглежда хлебарките тогава имали доста необичайна диета.

Уви, хранителните навици на хлебарките не са се променили особено в последните няколко милиона години. Фекалиите си остават тяхна основна храна, а градските условия на живот им предоставят такива в изобилие. Угощението, което така се харесва на домашните насекоми, е толкова претъпкано с вредни микроорганизми, че веднъз допрели се до изисканото угощение, хлебарките се превръщат в ходещо биологично оръжие. Забавно, нали?

Е, това бяха нашите топ десет инересни факти за хлебарките. И ако след нея не сте се вдъхновили да ги похапвате, да ги отглеждате, да организирате състезания с тях или да ги управлявате с дистанционно, то решението за Вас е едно – да ги премахнете. Вярваме, че знаете към кого да се обърнете.

 

, ,
Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button