web analytics
 
 
02.11.2016 Превента България

Скакалци ще откриват експлозиви

скакалец

скакалци-ще-откриват-експлозиви

Какво общо имат скакалците и сигурността на хората? Дали скакалците могат да вземат активно участие в охраната на националната сигурност?

 

Отговорът на този въпрос е да.
Какво общо имат със сигурността и в какво се изразява тяхното участие в осигуряването на сигурността на гражданите ще прочетете в следващите редове.
Разбира се, това е само една хипотеза за момента, градяща се на някои открития на учените.
Изследователи от Университета Вашингтон в град Сейнт Луис се надяват в бъдеще „киборги“-скакалци да изпълняват важна роля в защитата на националната сигурност.
На какви основания се гради тази надежда?
Баранидхаран Раман, доцент по биомедицинско инженерство и неговият екип от учени – изследователи правят експерименти със скакалци. Техните експерименти и изследвания са насочени в посока усъвършенстване и развиване на умения у скакалците да откриват следи от експлозиви и да сигнализират за това.
Да си припомним специализираните обучени кучета, които могат да откриват чрез обонянието си следи от експлозиви и наркотични вещества. Учените искат да създадат скакалци, които да изпълняват същата функция. Откриването вероятно е възможно и сега. Може би скакалците могат да идентифицират по някакъв начин наличието на експлозив. Но проблемът идва с обратната връзка или как скакалците ще индикират за това. Обучените кучета имат специфично поведение и започват да лаят, когато открият търсеното от тях вещество. Но какво ще правят скакалците, така че хората, работещи с тях да могат да разберат, че насекомите са открили следи от експлозив.
Проектът на доцент Раман е субсидиран от изследователски фонд на военните сили на САЩ. Проектът е тригодишен и целта е разработването на система, в която скакалците да разпознаят наличието на експлозив и да оповестят това.

 

Как скакалците ще разпознаят следите от експлозив?

Скакалците имат много добро обоняние, благодарение на техните „антенки“. Това искат да използват и учените от проекта. Те ще имплантират електроди в мозъка на скакалците. По този начин те ще могат да отчитат сигнала от мозъка им чрез електродите и електрическата активност в тях. За да се прехвърлят тези данни, получени от електродите, на всяко насекомо ще бъде имплантирано и специално устройство, работещо като трансмитер. По този начин информацията от електродите ще може да се прехвърли на друго устройство и да бъде разчетена.

Екипът на доцент Раман работи и върху едно подобрение на самите скакалци. Това подобрение всъщност е добавянето на коприна на крилата на скакалците. Целта на това подобрение е превръщането на светлината, излъчвана от крилата в топлина. На практика така ще се сдобием с по-енергийно ефективни скакалци. От друга страна това ще позволи на операторите да наблюдават и контролират траекторията на полета на скакалците. Насекомите ще се превърнат в малки живи летящи дронове.

 

Защо точно скакалци?

скакалецТова е един много добър въпрос. Защо точно скакалци са избрани за тази разработка, а не някакви други насекоми?
На първо място трябва да си дадем сметка, че природата все пак и все още е по-добра в разработките си от технологичните постижения. Иначе нямаше да се опитваме да използваме скакалци за идентифициране на следи от експлозиви. Особено когато се касае за идентифициране на миризми, тогава технологиите са доста назад и природата е големи крачки напред в тази област. По същата причина се използват и кучета, а не някакви технологични решения и роботи за целта. Биологичните системи за обоняние са златен стандарт в областта. Затова се търси нещо много просто като скакалците например, което да върши подходящата работа.
Защо точно скакалци, а не други насекоми? Защото скакалците имат отлично обоняние. А то е нужно за целта, за която ще бъдат използвани – търсенето на следи от експлозиви, което изисква наистина добро обоняние.
Екипът на доцент Раман е изследвал различни насекоми, преди да стигне до извода, че най-добрите по отношение на обоняние са скакалците. Но освен, че имат отлично обоняние, скакалците могат да бъдат обучени и дресирани да разпознават определени миризми. Всъщност скакалците са много подходящи за търсенето на определени миризми, защото освен че могат да бъдат обучени да търсят дадено миризма, могат да я разграничат от други. Това означава, че и да има различни миризми едновременно в пространството около тях, те ще разпознаят търсената. Изключително подходящо за търсене на следи от експлозиви, които евентуално могат да бъдат маскирани с други силни миризми. Но този опит няма да мине пред добре обучените скакалци.
Друг плюс на скакалците, бъдещи бранители на националната сигурност, е техният размер. Доцент Раман казва, че те са едно технологично чудо в мъничка опаковка. Толкова възможности в толкова малко тяло.
И задължителното за тази процедура, която ще претърпят по имплементиране на чип в мозъка, е възможността да понесат такава интервенция и това да не навреди трайно на състоянието им. Те са един от много малкото видове насекоми, които могат да претърпят такава интервенция и да останат здрави. Като добавим и способностите им като обоняние и обучение за търсене на определени миризми, скакалците са идеалният кандидат.
Според доцент Раман екипът му ще има прототип на бъдещите откриватели на експлозиви след една или две години. Тогава ще разберем дали скакалците могат да участват активно и ефективно в охраната на националната сигурност.

 

Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button