web analytics
 
 
10.08.2016 Превента България

Виждали ли сте сини хлебарки?

сини-хлебарки

Трябва ли да се притеснявате от хлебарките в Коста Рика?

Хлебарките в Коста Рика са най-нормалното насекомо, на което можете да попаднете

Ако възнамерявате да живеете или да посетите Коста Рика, трябва или да свикнете, че хлебарките там са огромни, или да намерите начин да се отървете от тях, което е почти невъзможно. Мислили ли сте, че може да съществуват хлебарки, които са големи, колкото ръката Ви? Е в Коста Рика са точно такива, а има и много други видове хлебарки и насекоми, които могат просто да Ви изумят със своя размер и същност, за които природата и еволюцията са допринесли.

В интерес на истината хлебарките са едно от малкото странни буболечки там, които са в състояние да Ви докарат до шок. Защо ли?

 

Нека започнем с „най-малките“– мравките!

kurshum-mravka
Първо, невъзможно е да не срещнете мравки в Коста Рика. Сигурно си мислите: Какво пък толкова, на мравки се натъквам всеки ден, но просто не ги забелязвам. Второ, натъкнете ли се на тези, просто няма как да не ги забележите. Големината им е поне 5 пъти в повече и по-стряскаща от тази на обикновените мравки, които сме свикнали да виждаме в България. В първия момент ще бъдете шокирани, когато видите как се движат малки парчета от цветя или листа нагоре-надолу, докато осъзнаете, че всъщност са носени от гигантски мравки. Безобидните малки мравчици, които познаваме, ще Ви се сторят като прашинки в сравнение с мутантите от Коста Рика, особено тези в джунглите, от чието ухапване ще Ви се прииска да сте мъртви. Най-известната и опасна е куршум мравката (Paraponera clava). По-често срещани в Коста Рика, както и в по-голямата част от Централна и Южна Америка, куршуми мравките са широко признати като имащи едно от най-болезнените ужилвания от всяко друго насекомо на планетата. Жертвите на тези мравки описват ухапването като изгаряне и болезнена болка в рамките на поне 24 часа, чувствайки се по-лошо, отколкото, ако са били простреляни. Оттам идва и името (куршум) на този вид мравка.

 

Накъде без паяци?

brazilski-payak-skitnik

Коста Рика е дом на някои доста страшно изглеждащи паякообразни. На повече от 20 000 вида паяци в страната, само една шепа представляват сериозна опасност за хората. За съжаление, в рамките на тази шепа е и най-отровният паяк на планетата. Банановият паяк (Phoneutria fera), известен също като Бразилски паяк-скитник, е признат за най-токсичния паяк в света. С помощта на мощен невротоксин, едно ухапване от този паяк води до загуба на мускулен контрол и ако не се лекува, в крайна сметка може да убие човек чрез причиняване на парализа и задушаване. Паяците са често срещани в джунглите и банановите плантации в Коста Рика, а повечето ухапвания от тях възникнат, когато си обувате чорапите или обувките, защото те обичат да се крият именно там. Бъдете внимателни!

 

Ами хлебарките?

Хлебарките са сред най-омразните насекоми, от които 99 % от хората по света са отвратени. В Коста Рика хлебарките са доста често срещано явление и стават наистина огромни. Ако съпоставите мравка или паяк от този край, за които вече разказахме, ще Ви се сторят като петънце мръсотия на пода в сравнение с чудовищните хлебарки. Те ще дойдат в дома Ви, а понякога и в хотела, без значение дали е чисто, или не и ще Ви изненадат от нищото.

Може кротко да миете чиниите си, когато огромна хлебарка ще профучи пред лицето Ви, приземявайки се на пода. Особено обичат баните и всяко тъмно местенце – като шкафа за провизии, например. По време на дъждовния сезон има вероятност да намирате хлебарка в банята си всеки ден.

 

Знаете ли, че в Коста Рика има и сини хлебарки?

сини-хлебарки

Ако не сте виждали сини хлебарки, Коста Рика е мястото, което ще Ви помогне да поправите този пропуск. Синята хлебарка, известна още като Neotropical cockroach, която е открита за пръв път в Коста Рика, но може да бъде срещната и в тропическите гори на Гвиана, Южна Америка, е една забележителна и различна по своята същност хлебарка. Размерът ѝ отново е доста голям, наподобяващ този на т.нар. германска хлебарка, но не е така отвратителна като нея, вероятно заради синия цвят. Притежава доста плоско тяло в небесен нюанс с жълт оттенък по края, което жълто минава като пръстен по цялата хлебарка. Интересно да се отбележи е, че в интернет няма почти никакви сведения за този рядък и уникален вид, който със сигурност не отблъсква, както всеки друг от хлебарските му братовчеди – или поне докато не се изправите лице в лице с него.

 

Да не забравяме и комарите!

тигров комар

Продължаваме с малък, но много силен враг. Досадните комари, които винаги толкова много ни дразнят с присъствието си, всъщност могат да бъдат изключително опасни. Ухапването от комар в Коста Рика няма да Ви убие, но заболяването, което може да предизвика то, най-вероятно да. За Коста Рика 2013 г. беше рекордна на заразени с вирус денга, чиято инфекция е позната като „трошащата кости“. Тогава бяха регистрирани повече от 40 000 случая на заразени и най-малко 13 смъртни.

През 2014г. се появи нова още по-опасна болест, пренасяна от комарите, а именно вирусът чикунгуня. Той предизвиква същите симптоми като при треска денга – висока температура, главоболие, мускулни и ставни болки, гадене и обриви, но е по-агресивен и може да продължи по-дълго от 10 месеца. Едно ухапване от комарче може да се окаже фатално.

 

За щастие има и пеперуди…

пеперуда GlasswingedСтранно, но факт – колкото мразим гъсениците, толкова обичаме пеперудите. Коста Рика е мястото, където можете да се насладите на уникално красиви пеперуди на територията на цялата страна, тъй като в държавата има около 1500 вида. Най-добрите места с наситеност от преродени гъсеници са около Монтеверде, Централната долина и на юг, тъй като там можете да видите известния вид пеперуда Blue Morphos. Но най-завладяваща, по наше мнение, е пеперудата с прозрачни крила Glasswinged.

В Коста Рика хлебарките са огромни и страшни на вид, а някои от тях дори синеят (Neotropical cockroach), но не Ви докарват такива главоболия и тежки последствия, каквито може да Ви причини една среща с паяк, мравка или комар. Ако по някаква причина ще пътувате до тази чудна държава, ваксинирайте се и бъдете нащрек не за хлебарки, а за всякакви други буболечки, защото опасността е навсякъде.

 

, , , , , ,
Google рейтинг
4.8
На база на 384 отзива
js_loader
Call Now Button