web analytics
 
 
26.06.2024 Превента България

Развенчаване на митове: 5 погрешни схващания за хлебарките

Развенчаване на митове: 5 погрешни схващания за хлебарките

Въпреки че в хлебарките няма нищо митично, се оказва че около тях витаят доста митове и се разпространяват схващания, които са доста далеч от истината. В тази статия ще разгледаме най-популярните от тези схващания и ще развенчаем най-често срещаните митове за хлебарките, стъпвайки на научни факти и доказателства. По-доброто познаване на биологията и поведението на тези насекоми ще ни помогне да вземем подходящи мерки за справяне с нашествията от тях и предотвратяването им.

1. Хлебарките са безобидни

Понеже не хапят, нито жилят, много хора смятат, че хлебарките са относително безобидни буболечки, или че рисковете, свързани с тях, са силно преувеличени. Това обаче е огромна грешка.

Тези насекоми не бива да бъдат подценявани – първо, защото са много упорити и устойчиви като вредител, и второ, защото носят множество реални рискове за здравето ни.

Научно е доказано, че хлебарките пренасят редица патогени и болести, и могат да ги предадат на хората посредством заразена храна, вода или повърхности. Могат напирмер да причинят салмонелоза, листериоза, холера, дизентерия, коремен тиф, стафилококови инфекции и такива, причинени от Escherichia coli.

Освен това, Световната здравна организация (СЗО) предупреждава изрично, че хлебарките могат да причинят или влошат алергични реакции и астма – сериозно респираторно заболяване.

Така че, хлебарките не са безобидни, нито безопасни. И вземайки предвид бързината, с която се размножават и разпространяват, трябва да вземете мерки в мига, в който забележите такова насекомо или следи от него в дома си.

2. Хлебарки има само в мръсните жилища

Друг мит за хлебарките, който е широко разпространен, е че само в жилищата и местата с лоша хигиена има нашествия от тях. Някои хора и собственици на бизнеси дори избягват или отлагат да потърсят професионална помощ, за да не се разчуе, че имат проблем с хлебарките.

Наистина, лошите санитарни условия привличат тези насекоми и способстват за поддържането на популациите им, просто защото предоставят лесен достъп до храна – както знаем, хлебарките са всеядни. Това обаче не означава, че ако поддържате перфектна хигиена в дома си сте имунизирани срещу нашествия от тях.

Тези вредители са много адаптивни и могат да виреят в различни среди, а освен мръсотията, има много други фактори, които ги привличат към определено жилище или сграда: лесен достъп през пролуки в дограмата, цепнатини в пода или канализацията; наличие на други източници на храна – например тази на домашни любимци или вашата, ако не се съхранява правилно; наличие на влага вследствие на теч, конденз или друг подобен проблем; топлината.

3. Само хлебарките ще оцелеят след ядрена катастрофа

Вероятно сте чували някой да казва, че единствените оцелели след ядрена катастрофа ще бъдат хлебарките. Този мит се заражда след атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки по време на Втората световна война, когато тръгват слухове, че популации от хлебарки процъфтяват сред опустошенията, но всъщност няма доказателства за това.

И разбира се, не е вярно. Наистина, учените установяват, че хлебарките са доста по-устойчиви на радиация от хората (от шест до 15 пъти), но бледнеят в сравнение с други насекоми, като например паразитоидната оса и скромната плодова муха.

Още през 1957 г. д-р. Д.Уортън и д-р М. Уортън откриват, че при радиационно облъчване от 1000 рада способността на хлебарките да се размножават е силно засегната. През 1963 г. в хода на експерименти с радиация и немски хлебарки д-р. Рос и Кокран установяват, че 6400 рада директно убиват 93% от незрелите насекоми.

В крайна сметка, не можем да отречем, че хлебарките наистина са изключително издръжливи и адаптивни насекоми, способни да оцелеят при най-различни условия на средата, включително висока радиация. Но ако след ядрена катастрофа останат живи насекоми, по всичко личи, че това няма да са хлебарките.

4. Хлебарки се срещат само в градските райони

Друг мит за хлебарките е, че те са изключително и само градски същества, виреещи в гъстонаселени полиси.

Наистина, някои видове като германската, американската и ориенталската хлебарка, предпочитат градска среда заради топлината и лесния достъп до храна и вода. При подходящи условия обаче, те могат да населяват и крайградски и селски райони.

Други видове хлебарки предпочитат естествени местообитания и щъкат из дивата природа. Такива са например дървесните хлебарки (Parcoblatta spp.), които се срещат най-вече в гористи райони, и пещерните (Speleoblattella spp.), които обитават пещери и скални пукнатини.

5. Хлебарките са активни само през нощта

Истина е, че хлебарките предпочитат да се хранят, чифтосват и да изследват околната среда под прикритието на нощта, когато е по-малко вероятно да бъдат открити от хищници или обезпокоени от хора.

Те обаче не са само и единствено нощни същества като прилепите. В определени ситуации, хлебарките могат да бъдат активни и през светлата част на денонощието – например, когато са подплашени от нещо (светлина, шум) или в случаите, в които храната е изобилна и лесно достъпна. При сериозни нашествия в хранителни складове или зони за изхвърляне на отпадъци, където има много храна и потенциални скривалища, хлебарките пъплят напред – назад по 24 часа в денонощието

Заключение

По-задълбоченото познаване на биологията и поведението на хлебарките ни дава възможност да подходим към тези вредители с по-ясна стратегия и да предприемем по-ефективни мерки за превенция и контрол.

Ако се сблъскате със сериозен проблем с хлебарки във вашия дом или бизнес, не се колебайте да потърсите професионални услуги за борба с вредителите.

Експертите от Превента могат да ви предложат ефективни решения за унищожаване на хлебарки и предотвратяване на бъдещи нашествия със 100% гаранция.

Вижте още от нашия блог

, , , ,
Google рейтинг
4.8
На база на 420 отзива
js_loader
Call Now Button