web analytics
 
 
24.03.2016 Превента България

Псевдоскорпион – най-страшното насекомо, което живее във вашия дом

psevdoskorpion1-min

   Според някои проучвания, проведени във Великобритания, Вашият дом може да бъде дом не само за Вас, но и за още около 500 различни различни инсекти, паяци и други подобни непознати, паяци и други подобни непознати и нечувани същества като археогнати, пиратски насекоми, сенояди и много други. И всичките тотално непознати. За повечето от тях дори не сте предполагали, че съществуват, още по-малко пък да обитават и дома Ви.

Като че ли най-страшно изглеждащото от всички тези най-страшно изглеждащото от всички тези насекоми, които могат да станат неканени гости у дома Ви, е псевдоскорпионът.
Псевдоскорпионът е от клас паякообразни. Има осем крака, две щипки. Добрата новина е, че псевдоскорпионите се различават от техните братовчеди скорпионите по едно основно нещо – нямат жило на опашката, просто защото нямат опашка. Но има и лоша новина и тя е, че някои видове псевдоскорпиони имат отровна жлеза в щипките си.

Според последни изследвания в Америка в 20% от домовете има псевдоскорпиони. Те са много потайни същества, крият се и рядко излизат на показ, така че е трудно да се установи присъствието им в дома.
Преди да се паникьосате, че Вие сте сред тези 20%, е добре да знаете няколко неща за псевдоскорпионите.
Отровата на псевдоскорпионите, както и самите те не са опасни за хората. Те са с много малки размери и едва ли биха могли да нанесат вреда, особено след като отровата им е безвредна за човека. Размерите им са от няколко милиметра до по-малко от сантиметър дължина.
Девиз на псевдоскорпионите може да бъде „Много сме – силни сме“. Големи групи от този вид са способни да пренесат тялото на пчела, например, която е 30 пъти по-голяма от един псевдоскорпион. Подобно на мравките, които могат да отнесат в мравуняка си тялото на много по-голямо от тях същество, само защото са много и имат синхронизирани действия. Така и псевдоскорпионите успяват, въпреки минималните си размери, да пренасят гигантски неща, в сравнение със собствените им тела.

Как се придвижват псевдоскорпионите?

Те нямат крила, следователно не летят. Могат да ходят, но предвид размерите си и тези на краката им, няма да стигнат далеч. Но те са хитри и използват друг начин за придвижване. С помощта на щипките си те се прикрепят към други същества или предмети, които движейки се ги пренасят и по този начин те се придвижват от едно място на друго. Птиците и Птиците и инсектите са обичайните са обичайните им средства за транспорт. Това е причината и да бъдат разпространени на различни места по света. На практика това се оказва и единствен начин за тях да се придвижват до нови хабитати. Най-често те използват използват насекоми за тази цел за тази цел. Понякога едно насекомо служи като транспортно средство служи като транспортно средство за много псевдоскорпиони, бройката може да достигне и надвиши 30.

Псевдоскорпионите могат да бъдат открити в различни земни хабитати, но най-често в природата те се срещат в почвата, в близост до дървета и стари дънери. Срещат се нерядко и в пещери.
В света съществуват повече от 3300 вида псевдоскорпиони. Разпространени са в различни части на света, при разлини климатични условия – от много топли страни до много студени региони. На Канарските острови са открити 25 ендемични вида, т.е. характерни само за това географско кътче.
псевдоскорпион   В Европа са открити 861 вида псевдоскорпиони, разпределени в 16 семейства. Тази бройка включва видове и от азиатската част на Русия и Турция (около 20 вида от тези региони). В южната част на Европа нещата нещата стоят по друг начин. Най-много видове псевдоскорпиони са открити в Италия – 226 вида. Втора в тази класация се нарежда Испания – с 196 вида псевдоскорпиони. Явно тези същества, все пак, предпочитат топлите страни. В страните от Централна Европа са открити 102 вида общо, което е два пъти по-малко отколкото видовете само в Италия. Колкото повече отиваме на север, толкова по-малко става броя на видовете. В южната част на Скандинавските страни видовете са 20.

Най-разпространеният вид псевдоскорпион е Chelifer cancroides. Той е с големина (2.5–4.5 mm). Живее не само сред природата, а е чест гост в домовете на хората. Предпочита стаи с прашни и мръсни книги. И това не е защото обича мръсотията, а защото на такива места може да намери своята храна, а това са сенояди и акари. Псевдоскорпионите се оказват в тези стаи със стари прашни книги, използвайки други инсекти за транспорт.

Интересно е отношението на псевдоскорпионите като родители. Всички изучени видове са показали явно добро родителско отношение към поколението си. Понякога сакчeто с яйца, което майката снася, тя сама закрепва за тялото си, така че да съхрани и предпази яйцата си. Друг път майката оставя яйцата в някаква дупка или кухина, която покрива със здрав мрежест слой, така че яйцата да бъдат защитени, докато се излюпят.
Най-голямата родителска саможертва на псевдоскорпионите е в името на изхранването на поколението. Има случаи, в които при липса на храна за малките, майката се оставя на малките си да я изядат, без никаква съпротива. Просто саможертва в името на поколението. Явлението се нарича матрифагия ( от матри – майка, -фагия/ -φαγία – изяждам). Не може да се твърди със сигурност каква е причината за това поведение – дали е с цел грижа и запазване на поколението или има някакво друга причина.

 

, ,

Comments are closed.

Google рейтинг
4.8
На база на 384 отзива
js_loader
Call Now Button