web analytics
 
 
05.12.2023 Превента България

При каква температура умират бълхите?

При каква температура умират бълхите?

С настъпването на есента, много хора се питат дали все още трябва да се притесняват за бълхите. Въпреки че лятото се смята за връх на сезона на бълхите, истината е, че те остават проблем и през късната есен. Сезонът на бълхите започва през май и продължава до зимата, когато температурите падат под точката на замръзване. Най-лошото време е от края на лятото до края на есента, от септември до ноември.

температураВъзрастните бълхи умират при температури под 8°C и над 35°C. Яйца и ларви, са малко по-чувствителни към студа, умирайки при температури под 13°C. При температури под замръзване, възрастните бълхи умират още по-бързо: те умират в рамките на 5 дни при температури от -1°C. Продължителността на живота на възрастна бълха се удвоява с увеличаване на температурата с около 4°C, като те оцеляват до 10 дни при 3°C. Животът на бълхата се удвоява отново с друго увеличение на температурата с около 5°C, като почти половината от излюпените възрастни бълхи оцеляват до 20 дни, когато температурите надвишават 8°C.

От другата страна на спектъра, бълхите умират в рамките на два дни, когато температурите надвишават 35°C, с някои изключения в зависимост от относителната влажност. През горещите летни месеци бълхите не могат да оцелеят на открито, ако температурата надвишава 35°C за повече от 40 часа на месец, дори ако средната температура през този месец е много по-ниска. Поради тази екстремна температура, прането на вече заразени дрехи или спално бельо е сравнително сигурен метод за пълното изкореняване на бълхите, като се използват високи температури на пералнята и сушилнята.

Стадий на Развитие Температура Време за Умиране на Бълхите
Яйца Под 8°C Бързо умиране
Ларви Под 13°C Бързо умиране
Млада Бълха -1°C В рамките на 5 дни
Млада Бълха 3°C Оцеляват до 10 дни
Възрастна Бълха 8°C Оцеляват до 20 дни
Възрастна Бълха Над 35°C В рамките на 2 дни

Въпреки че повечето бълхи умират при гореспоменатите температури, има няколко изключения от тази статистика, в зависимост от няколко фактора.

Дори при замръзващи температури, бълхите могат да останат в дормантно състояние, скрити в козината на домашния любимец или други топли места през студените зимни месеци, чакайки цикъла на сезона на бълхите да започне отново късно през пролетта.

Влажността също играе роля в оцеляването, тъй като дори при обикновено смъртоносни температури, относителната влажност над 75% може да удължи живота на възрастните бълхи.

 

Когато се взема предвид продължителността на сезона на бълхите, е важно да разберете климата на вашата географска локация, тъй като много по-топлите южни климати ще позволят на бълхите да оцелеят дори през обикновено студените зимни месеци, а по-студените климати ще имат много по-тесен прозорец за оцеляване през годината. Обратно, изключително горещите климати няма да позволят на бълхите да оцелеят през по-горещите летни месеци, така че е важно да разберете характеристиките на местния климат и как типичният обхват на сезона на бълхите може да варира от място на място.

Но ако се нуждаете от професионална помощ в борбата с бълхите, ние от Preventa.bg сме тук, за да ви помогнем. Не позволявайте на бълхите да нарушат спокойствието на вашия дом – свържете се с нас и ние ще се погрижим за проблема бързо и ефективно. Вашето удовлетворение е наш приоритет!

,
Google рейтинг
4.8
На база на 409 отзива
js_loader
Call Now Button