web analytics
 
 
01.07.2015 Превента България

Представляват ли опасност за хората Злите мухи?

blackfly2

Няма мухи, които да са особено приятни за човека, но този по-особен вид носи красноречивото име Зли мухи.

Тези видове мухи се срещат и в България, при това са широко разпространени.

[dt_call_to_action style=”1″ background=”plain” content_size=”normal” text_align=”left” animation=”none” line=”true”]Какво представляват Злите мухи?[/dt_call_to_action]

Злите мухи (Black flies) спадат към семейство Двукрили насекоми (Simuliidae) и са с много по-малки размери от познатата ни муха – около 1,5-7 мм.

Женските представители на злите мухи смучат кръв, но само през размножителния си период. Женските снасят ларвите си във водни обекти с течаща и много чиста вода, а именно това е причината тези райони да изобилстват от Зли мухи.

Заради много малките им размер – по-малки от комар, понякога хората ги бъркат с винарки. Ухапванията от тези мухи са най-често в горната част на тялото и по главата.

[dt_call_to_action style=”1″ background=”plain” content_size=”normal” text_align=”left” animation=”none” line=”true”]Къде са разпространени?[/dt_call_to_action]

Познати са около 1 500 вида от тези мухи, които обитават всички континенти, с изключение на Антарктида.

Тези мухи предпочитат райони с течаща вода, затова най-често можем да ги срещнем край реки. В периодите от годината, когато има проливни валежни, е възможно да се разпространят и в градовете и населените места.  Съвсем логично най-разпространени са в тези части от света, които се характеризират с голяма влага и много водни басейни – екваториалният климат е най-предпочитан за тях, а в Централна и Южна Америка изобилстват.

В пустинни райони и такива с голяма суша са много рядко срещани.

Злите мухи не са толкова безобидни като обикновените – при ухапване на алергичен човек е възможно да предизвикат алергична реакция, при която е наложителна спешната медицинска помощ. Особено опасни са за малки деца, а през 2012 г. отделението по Детска токсикология на Пирогов се напълва с малки пациенти, болни в следствие на ухапването от насекоми, а лекарите подозират, че е възможно да са били охапани от Зли мухи. Освен за децата, Злите мухи потенциално са опасни и за възрастните, а също така и за животните. Те могат да станат причина за различни заболявания.

Есента е сезонът, в който Злите мухи стават най-активни, може би заради обичайно честите валежи по време на този етап на годината.

Историята помни големи щети, нанесени от този вид мухи. През 20-те години на миналия век Злите мухи предизвикали масов мор на цели стада крави в Северозападна България.

[dt_call_to_action style=”1″ background=”plain” content_size=”normal” text_align=”left” animation=”none” line=”true”]Как се унищожават Злите мухи?[/dt_call_to_action]

Третирането на районите, изобилстващи с тези мухи, има само временен ефект. Обработките се правят от фирми, занимаващи се с професионална дезинсекция. Единственото, което може да се препотъча за лична защита, е да се избягват райони с бързотечащи води в най-активния период на мухите – месеците с най-много валежи.

[dt_button target_blank=”false” size=”small” animation=”none” icon_align=”left”]
, , ,

Comments are closed.

Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button