web analytics
 
 
12.06.2024 Превента България

Помощ! Хлебарки в микровълновата!

Помощ! Хлебарки в микровълновата!

Да видите хлебарка или изпражнения от нея в микровълновата печка е не само отвратително, но и сериозна причина за тревога. Тези насекоми разнасят една камара зарази, затова трябва да се действа незабавно. Но откъде да започнете и какво да направите, за да се отървете от тази напаст? Прочетете следващите редове, за да разберете.

Ако имате проблем с хлебарки в микровълновата печка, трябва да предприемете незабавни действия за премахването им.

Освен, че предизвикват погнуса, тези насекоми разпространяват редица опасни болести и могат да заразят всяка храна или повърхност, до която се докоснат. Разбира се, наред с това могат и да повредят микровълновата печка.

Защо има хлебарки в микровълновата печка?

Отговорът на този въпрос е очевиден: този кухненски уред предлага на хлебарките топъл подслон и лесен достъп до храна и вода. Но има и друго – щом са там, хлебарките без съмнение са и на други места в дома ни и дори да ги изгоним от мировълновата, ще останем изложени на всички рискове, които тези насекоми крият за здравето ни.

С други думи, препоръчва се да имате холистичен подход към ситуацията и да не се ограничавате само до почистване и дезинсекция на микровълновата фурна.

Какви рискове носи за здравето ни наличието на хлебарки в микровълновата?

Известно е, че хлебарките пренасят редица патогени и болести, и могат да ги предадат на хората посредством заразена храна, вода или повърхности.

Ето кои са те:

  • Салмонелоза, която се причинява се от бактерия Salmonella
  • Кампилобактериоза
  • Инфекции с E. coli: Някои щамове на бактерии Escherichia coli (E. coli) могат да се предават и от хлебарки.
  • Дизентерия – възпалително заболяване на червата, често причинено от бактериални инфекции като Shigella
  • Коремен тиф, който се причинява се от бактерията Salmonella typhi
  • Холера: Причинява се от бактерията Vibrio cholerae
  • Листериоза, която се причинява се от бактерията Listeria monocytogenes
  • Стафилококови инфекции: Хлебарките могат да пренасят и разпространяват бактериите Staphylococcus, което води до кожни и респираторни инфекции, както и и други заболявания.
  • Патогенни гъбички: Хлебарките могат да пренасят и разпространяват различни видове патогенни гъбички, които могат да причинят гъбични инфекции у хората.

Освен това е доказано, че хлебарките могат да причинят или влошат алергии и астма – сериозно респираторно заболяване. Световната здравна организация (СЗО) предупреждава изрично за тези и рискове.

По-лошата новина е, че не винаги и не всички бактерии умират при пускане на микровълновата печка. Изследванията показват, че повечето бактерии не оцеляват ако храната се нагрява до температури над 74°C, но освен температурата, имат знамение и мощността на микровълновата фурна, дебелината и плътността на храната и разпределението на топлината в нея.

Какво да НЕ правите при наличие на хлебарки в микровълновата

Преди да пристъпим към конкретните практически съвети как да се отървете от хлебарките в микровълновата, нека предупредим за някои често допускани грешки. Преди да Нека първо направим няколко уточнения, за да предупредим какво да НЕ правите.

Не си мислите, че ако просто пуснете микровълновата докато вътре има една или повече хлебарки, сте решили проблема си с тях.

Не използвайте печката преди да сте сигурни, че сте се отървали от хлебарките и сте почистили щателно уреда.

Избягвайте употребата на инсектицидни спрейове в микровълновата, особено докато е включена. Те са лесно запалими и силно токсични.

Как да се отървем от хлебарките в микровълновата в 5 стъпки

Старателно почистване на уреда

Като начало, изключете микровълновата фурна от контакта и извадите всички храни, съдове и аксесоари от вътрешността на уреда. Почистете старателно вътрешната и външната част на микровълновата фурна със смес от препарат за съдове и топла вода. Използвайте гъба или кърпа, за да изтъркате всички повърхности, включително стените, тавана, въртящата се поставка и вратата, за да отстраните всякакви остатъци от храна и следи от. Изплакнете микровълновата с чиста вода и я подсушете старателно, преди да продължите.

Запушване на местата, откъдето могат да влязат

Опитайте да блокирате достъпа на хлебарките до уреда, запушвайки всички дупки и отвори, през които могат да се проврат, включително вентилационните отвори и тези, през които влизат електрическите кабели.
Разбира се, направете го по начин, който поддържа функционалността на микровълновата и позволява подходяща вентилация, за да се предотврати прегряване.

Третиране с препарат срещу хлебарки

Вече споменахме, че инсектицидните спрейове не са препоръчителни в този случай. По-добре да използвате гелове-примамки, отрова под формата на таблетки или да наръсите диатомична пръст или борна киселина в микровълновата и около нея.
Какъвто и продукт срещу хлебарки от тези да изберете, следвайте стриктно инструкциите за употреба и повторете процедурата поне веднъж.

Дезинфекция

Дезинфекцията на микровълновата фурна след използване на препарати срещу хлебарки служи за почистване на препарата и за унищожаване на бактерии или патогени, които може да са останали, и така гарантира, че уредът е безопасен за употреба.

Превантивни мерки

За да избегнете повторно нашествие на хлебарки, не оставяйте храна в микровълновата печка, и редовно я почиствайте. Като допълнителна превантивна мярка, може да ползвате натурални средства против хлебарките, които са безвредни за нас, хората, като етерични масла с инсектицидни свойства например.

Друга важна превантивна мярка е да предприемете действия за дезинсекция на дома си, а не да се концентрирате само върху микровълновата печка. Както вече споменахме, щом имате хлебарки в кухненски уред, то става дума за нашествие в дома ви.
В търговската мрежа има много и най-различни препарати, изберете този който е най-подходящ съобразно нуждите ви и действайте. Ако нямате време или възможност да се заемете с нелеката задача да се унищожите хлебарките в дома си, свържете се със специализирана фирма за борба с вредителите.

Ако се доверите на Превента, получавате 100% гаранция за успешен и траен резултат в борбата с хлебарките.

 

Вижте още от нашия блог

, ,
Google рейтинг
4.8
На база на 420 отзива
js_loader
Call Now Button