web analytics
 
 
18.03.2016 Превента България

Плъхове – интересни факти

плъх

 

плъх

  Мозъците на плъховете са забележително подобни по структура и функция с човешкия мозък. Това показва проучване на професор Бен Вермерк и негови колеги от Левенския католически университет.
Въпреки че мозъкът на плъха е по-малък, изследванията показвали, че в него се състоят огромно количество свързани неврони, които са постоянно свързани помежду си, подобно на човешкия мозък.
Световната организация PETA (Хора за етично отношение към животните) също твърди, че плъховете са много интелигентни животни, които се отличават с изучаване на нови умения. Според тях плъховете имат способността да бъдат обучени и да научават различни трикове, точно както кучетата. Организацията посочва, че някои плъхове са дори по-умни от кучетата.

Освен това тези животинки са изключително социални и комуникират чрез докосване, мирис и високочестотни звуци, които са недоловими за човешкото ухо.
Подобно на хората, плъховете се привързват към своите другарчета или човешките си семейства и са способни да показват своята обич към тях. Тази любов те изразяват чрез гушкане и облизване. Изследване проведено от неврологът Джак Пенксип установява, че плъховете се смеят когато ги гъделичкат и по време на игра. Проучването също така констатира, че гризачите се свързват социално с хора, които ги гъделичкат. В случай, че загубят своите човешки спътници, изследването показва, че плъховете са способни да скърбят, а понякога и да умират от тъга.

Ето още интересни факти за плъховете:

плъх 2Плъховете населяват планетата 48 милиона години преди човека.

Плъховете се движат на големи разстояния, но винаги са предпазливи когато попаднат на ново място. Затова и е много трудно да се примамят в капан.

Плъховете са придирчиво чисти животни, които се мият по няколко пъти на ден. В действителност те са по-малко склонни към предаване на паразити и вируси от кучета или котки.

В агресивно състояние агресивните плъхове са способни да скачат до два метра.

Плъховете предпочитат храна, богата предимно на въглехидрати.

Малките косъмчета по опашките на плъховете се използват с офталмологията за операция на очите.

Плъховете умеят да се изкачват по въжета, тръби и дървета. Освен това са отлични плувци. Могат да плуват три дни без да се удавят.

Много е трудно да се отрови плъх, тъй като той е способен да разграничи обикновената храна от отровената.

Според някои теории, плъховете са виновни за изчезването на динозаврите, тъй като изсмуквали съдържанието на динозавърските яйца.

Заради изключителното си обоняние, плъхът може да разбере откъде идва дадена миризма за по-малко от 50 милисекунди.

Когато един плъх е уплашен, той е способен да издаде звук, подобен на удар с чук по метал, но тъй като е със свръх висока честота, ние няма как да го чуем, ако не разполагаме със специална апаратура.

Поради здравите си и силни зъби, през Средновековието са използвали плъхове за мъчение на хора.

Сърцето на плъха бие със 500 удара в минута.

Плъховете са силно социални животни. Те общуват помежду си с помощта на високо честотни звуци, които ние не можем да чуем без подходяща апаратура. Мишките дори могат да пеят като птици, но в ултразвукови честоти.

Плъховете имат изключително здрави зъби, които растат цял живот. С лекота могат да изгризат вещества като метал или бетон.

Един род плъхове живеят на територия около 150 квадратни метра.

Урината на плъховете е много вредна, тъй като тя участва в разпространението на летоспирозата. Това е заболяване, при което се увреждат черният дроб и бъбреците.

Плъховете имат сложни системи за комуникация. Могат да общуват чрез допир, миризма, звук на честоти.

Плъхът е единствения бозайник, който може да се смее, освен човека.

Плъховете са съпричастни. Проучвания показват, че при дадена опасност, животинките са склонни да помогнат на другарчето си, пренебрегвайки себе си.

Плъховете имат два органа на обонянието. Вторият е наречен вомеро-назален орган, наричан ВНО. ВНО предимно открива феромони, предавани между два или повече индивида в една и съща колония. Тези феромони са налице в изпражненията, урината и жлезистите секрети и се откриват чрез подушване или облизване.

Плъховете могат да разпознават израз на болка по лицата на други плъхове и да реагират на тях.

Плъховете са изключително умни създания, които могат дори да разпознаят собствените си имена и да реагират на тях.

Плъховете растат бързо до към 12-14 седмици. След това, забавят растежа си, но продължават да нарастват, докато достигнат 6 месечна възраст. Възрастен мъжки обикновено тежи около 400 – 700 грама, а дамите – около 200 – 500 грама. Стават полово зрели между 5-та и 12-та седмица.

Плъховете не се хранят с всякакъв вид храна. Имат си любими храни, които са способни да отделят.

Статистики показват, че средно на всеки жител на планетата се падат по два плъха.

плъхАко не са принудени да живеят в клетка, кожите на плъховете отделят приятна миризма, подобна на парфюм.

Декоративните плъхове са много интелигентни създания, които се привързват към своите стопани дотолкова, че имат нужда от внимание най-малко по един час на ден.

След секс, мъжките плъхове пеят на честоти извън обхвата на човешкия слух, около 20 до 22 кХц.

Почти една трета от живота на плъховете минава в пощене.

Плъховете често развиват тумори, като най-често те достигат до големината на яйце. По-податливи са женските.

Мъжките плъхове изпитват удовлетворение да бъдат гушкани и обсипвани с любов.

В началото на XIX век в Англия възниква агресивният спорт „Лов на плъхове в ями“. Става дума за улавяне и разкъсване на плъхове от специално обучени за това кучета в ями.

Смята се, че десетки милиони плъхове се убиват при опити всяка година само в САЩ. С популярността на генното инженерство, числата се увеличават. Тези малки, чувствителни същества дори не са защитени по закона за хуманно отношение към животните, което освобождава птици, гризачи, и студенокръвни животни изцяло от внимание.
Мишки и плъхове са сложни, уникални, социални животни със способност да изпитват широк спектър от емоции. Поради тази причина съществуват организации, които се борят за тяхната защита.

,

Comments are closed.

Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button