web analytics
 
 
29.07.2015 Превента България

Плъховете – основен разпространител на туларемията

865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a8741fd116ddd60abcef38b7a4743e678fe40

Когато говорим за най-опасните болести, пренасяни от животни, със сигурност не можем да пропуснем туларемията. Тя е остра инфекциозна болест, която засяга лимфните възли и други вътрешни органи и се причинява от бактерията FrancisellaTularensis. Тази бактерия има изключителна пробивна мощ и може да навреди на организма при контакт дори през здрава кожа. За да се развие инфекцията, са нужни не повече от 20-30 бактерии, което прави болестта изключително лесно разпространима. Основните преносители на заразата са плъховете, както и кърлежи и комари, които я пренасят  чрез просто ухапване.

[dt_gap height=”20″ /]

Преносители на туларемията

Болестта е определена като зооноза, което означава, че се предава изключително чрез животни. Градската среда крие изключителна опасност от заразване. Плъховете и мишките могат да разпространят заразата на места, които са изключително близки до човешкото местообитание. Кърлежите пък могат да предават опасната бактерия на своето поколение. Комари, които са пили кръв от заразено животно, също могат да пренесат болестта посредством ухапване.

[dt_gap height=”20″ /]

660_bd876fa9b3adc4570663cb81c66f16c8Болестни промени и симтоми

Тъй като лигавиците в човешкия организъм не различават тези зловредни бактерии, за бактериите е изключително лесно да достигнат до лимфните възли, където и започва размножителният процес. В резултат на зараязяването с туларемия, лимфните възли се уголемяват и стават болезнени, като от възпалението могат да достигнат размера на кокоше яйце. По лимфен и кръвен път бактериите достигат и други вътрешни органи, където причиняват възпаления и некрози.

Инкубационният период за бактериите, причиняващи туларемия е от 3 до 5 дни. Заболяването започва с висока температура и треска, възможни са загуба на апетит, отпадналост, болки в мускулите, гадене, повръщане. В зависимост от лечението, тези симптоми могат да продължат до 14 дни.
Тъй като първоначалните симптоми на туларемията приличат на други широкоразпространени болести като грип например, диагностицирането ѝ е излкючително трудно в начален стадий. За откриването на инфекцията е нужно вземането на кръвна проба, защото бактериите се разпространяват из тялото най-вече чрез кръвта.

[dt_gap height=”20″ /]

Типове туларемия

Известни са няколко основни форми на болестта, в зависимост от органите, които тя уврежда. Най-разпространените разновидности на инфекцията са:

Бубонна форма – засягат се лимфните възли на подмишниците, шията и под челюстта. Засегнатите органи наедряват и стават болезнени. Кожата, която ги погрива отначало е нормална, но при нагнояване на възпалението се зачервява и покрива с язви. При благоприятно протичане на болестта лимфните възли възвръщат нормалното си състояние за един до два месеца.

Очна форма – при нея бактериите проникват през конунктивата на окото и причиняват оток и язва. Ако възпалението обхване очната ябълка може да се стигне до загуба на зрението.

Ангинозно-бубонна форма – появява се при проникване на бактериите през устата. Най-често е засегната едната сливица, която се подува, а повърхността ѝ се покрива с некротичен налеп. Температурата се повишава и могат да бъдат засегнати лимфните възли в областта на устата и шията.

Белодробна форма – засегнати са бронхиалните лимфни възли и често се стига до състояние на пневмония.

Стомашно-чревна форма – характеризира се с болки в корема, диария и повръщане, а в отделените секрети често се откриват и кървави следи.

[dt_gap height=”20″ /]

Как се заразяваме с туларемия

Тревожната статистика сочи, че заразяването с туларемия зачестява изключително и в домашни условия. Метеорологичнте условия в последните години създават благоприятна среда за  размножаването на преносителите на заболяването.

Плъховете, които агресивно се настаняват там, където живеят хора, са основните причинители на туларемия. Причината е, че бактериите на туларемията имат изключителна устойчивост, когато се намират в хранителни продукти. Те могат да живеят в замразено месо до около 90 дни, в мляко над 100 дни, а пребиваването им в продукти като хляба достига две седмици. Гризачите заразяват хранителните продукти чрез екскремените си, а склонността им да търсят храна именно там, където са човешките запаси, крие сериозни рискове за безопасността и здравето. Мазета, селски бараки и постройки, складове, заводи и магазини за хранителни продукти, които не са обезопасени, могат да бъдат причинители на масови епидемии. Същото важи и за заразени водоизточници.

Вдишването на прах, в който се съдържат заразени екскременти е сред честите начини на заразяване с болестта. Това се случва най-вече в редко използвани помещения като мазета и тавани, където плъховете се настаняват и могат необезпокоявани да намират храна. Работата със зърно и фуражи, в които има екскременти на заразен гризач също крие риск за вдишване на опасните бактерии.

Онези, които имат зимнина в мазетата си, трябва да бъдат особено внимателни, що се отнася до хигиената. Бурканите и бутилките винаги трябва да се измиват с гореща вода и препарат, преди да бъдат използвани. Същото важи и за ръцете, които трябва старателно да се почистят – бактериите лесно проникват през кожата.

Ухапванията от кърлежи също са сред основните начини за разпространението на опасната болест. Доказано е, че бактериите могат да живеят до 8 месеца в ларвите и нимфите им, а всяко следващо поколение кърлежи също ще бъде преносител.

[dt_gap height=”20″ /]

Опасност за домашните любимци

Макар че туларемията много рядко причинява смърт при хората, не същото важи за животните, които носят болестта. За бозайниците инфекцията е болезнена и смъртоносна. Сред домашните любимци кучетата са най-податливи към заразата. Това е така, защото те са тези, които помагат както при лов, така и в издирването на вредители вътре в дома. За най-добрия приятел на човека е достатъчно да бъде нападнат от плъховете, да вдиша заразен прах или да получи ухапване от кърлеж или комар, за да се разболее фатално.

[dt_gap height=”20″ /]

Лечение на туларемия

Едно е сигурно – колкото по-рано се диагностицира болестта, толкова по-кратко и безболезнено ще е лечението. На пациентите, заразени с туларемия, е нужно незабавно хоспитализиране и лечение с антибиотици, което трае минимум две седмици.

[dt_gap height=”20″ /]

Предпазване от туларемия

За да предотвратим евентуално заразяване с опасната болест, е нужно да спазваме изключителна хигиена на храните, които не са постоянно под наше наблюдение. Измиването на буркани, шишета, плодове и зеленчуци е критично важно за унищожаването на бактериите, преди да са се установили в организма ни. Избягването на вода от нерегулирани източници също е добър начин за превенция срещу туларемията. При ухапване от кърлеж или комар е редно консултирането с лекар и наблюдаване на ухапаното място.
Разбира се, най-ефикасният метод за справяне със заразата остава премахването на нейните причинители. Една навременна дератизация в обществените сгради, както и в складовете за зърно и други храни, може да се окаже напълно достатъчна за справянето със заплахата от туларемия. Вземането на мерки срещу кърлежите и комарите, които обитават обществените пространства, е необходима допълнителна застраховка, която да ни освободи от притесненията за нашето здраве и здравето на домашните ни любимци

 

 

,
Google рейтинг
4.8
На база на 384 отзива
js_loader
Call Now Button