web analytics
 
 
25.01.2016 Превента България

Плъховете и човека (исторически прочит)

плъх

Общи факти

плъх   Плъховете наброяват над 100 вида. Обитават основно тропиците на Азия и Африка, но можем да ги видим по цялата суша. В популационно отношение, плъховете създават свои потомства от два до четири пъти годишно, като се раждат от 6 до 10 малки. Менюто им включва както растителна, така и животинска храна. Плъховете водят наземен начин на живот, но устройват своите гнезда в почвата. Някои от видовете са приспособени към живот на открито – равнини, полупустини, степи и други. По същество възприемат съжителството си с хората като сигурен и постоянен източник на храна.

Щетите, които нанасят

   Плъховете са ни познати от дълбока древност. Всяка година те унищожават и замърсяват значителни количества зърнени и други продукти от хранително естество. Те нагризват почти всичко, което им се изправи на пътя с острите си резци – кабели, напоителни съоръжения, дървени постройки, кабели, електропроводници и т.н. Този факт всъщност ги превръща в потенциални причинители на голяма част от бедствията като катастрофи, наводнения и пожари. По данни на световната здравна организация те унищожават или повреждат 33 милиона тона хранителни продукти в рамките на година. Това се равнява на 3,5% от складираните зърнени храни в света – храна, която не достига до ничия трапеза. 130 милиона души биха могли да бъдат изхранени, ако плъховете не заразяваха всичко така главоломно. Да не говорим, че в слабо развитите икономически страни хроничният глад може да бъде потушен. Известен факт е, че през 1970-та година в САЩ унищоженото зърно възлиза на 14,6 милиона, а в Индия 87. В последната общите щети, които плъховете нанасят са от 10 до 50 процента, което ги нарежда на трето място по вреда след маларията и сезонните наводнения. За страните от Югоизточна Азия, където оризът е преобладаваща храна, загубите са около 4 процента, а за Филипините 10. В години с висока популация на плъхове щетите, нанесени от гризачи достигат 90%., а на остров Ява до 40%.
С увеличаването на зърнените плантации на Хавайските острови, Австралия и други области числеността на плъховете нараства право пропорционално. Направените оценки на икономическите щети в някои страни показват изключително високи стойности.

Болестите, които причиняват

плъх2   Плъховете са основни преносители на изключително много инфекциозни заболявания – някои, от които особено опасни. При Коремния тиф бактериите минават през храносмилателната система в лимфната мрежа и кръвта. Лептозата например е силно инфекциозна болест, от която най-често боледуват самите гризачи, а също зарязяват и човека. В едно от първите описания на болестта през 1886 г. се посочва, че тя предизвиква увеличаване на далака, появява се жълтеница и бъбреците се възпаляват.
Въпреки многовековната борба на човека срещу гризачите предимно срещу синантропните плъхове, която датира от зората на цивилизацията, имаме основание да твърдим, че понастоящем тяхната численост превъзхожда човешкото население на нашата планета. В Индия на всеки жител се падат средно 2 – 9, в някой тихоокеански острови – 20 – 30 дори до 100, в Куба – по 3 плъха. За Париж е известно, че е населен с приблизително 10 милиона плъха. Същата цифра съобщават и за Ню Йорк, а в Рим на всеки жител се падат по 7 синантропни гризача.

Борбата с плъховете

   Хората се борят с плъховете от съвсем ранни векове. Направените разкопки в пещери, обитавани от първобитния човек, довеждат до откриването на кости на гризачи, както и рисунки по стените, които разкриват ранното съжителство на древния човек с плъховете. В някои култури (японската митология и древноегипетските папируси например) те са представени като изключителни вредители. Открити са дори керамични капани, датиращи от около 2500 години преди новата ера в Средния Изток. За съжаление, до нас не е достигнала особена информация как са опазвали древните римляни и гърци домовете и складовите си бази.
Плъховете влизат в полезрението дори на Шекспир, който споменава рими и проклятия, с които плъховете да бъдат прогонени. Принц Хауел пък през 930-та разпорежда котките в Уелс да бъдат покровителствани, т.к. са ‘’сръчни ловци на гризачи”. Дори е била давана награда от едно пени по времето на Елизабет I на всеки, който донесе 3 убити плъха или 12 мишки. През XVII век странствали в Европа дератизатори, от които можело да се закупи отрова и капан за мишки, както и да се научат заклинания против тях. Въпреки всичко това на гризачите се гледало като на съвсем закономерно присъстващи в местообитанията на хората, докато през XX-ти век не ги заподозряли за главен виновник за чумните епидемии.

Хамелнският ловец на плъхове

ловец на плъхове   В немската култура намираме детска приказка ‘’Хамелнският ловец на плъхове’’, която разказва за смъртта на много деца в град Хамелн, Германия. В първоначалния вариант виновник за смъртта им е флейтист в шарени дрехи, който извеждал децата от града. По-късно през XVI век обаче приказката бива модифицирана така, че флейтистът вече е ловец на плъхове, който е нает от въпросния град, за да извежда плъховете от него. Когато обаче му бъде отказано плащане за услугата, той подлъгва децата към брега на река Везер, където те се удавят. Интересен факт е, че тази приказка може да бъде срещната и в творчеството на Гьоте, Братя Грим и Робърт Браунинг.

Дератизация

   Едва през последния век биват поставени основите на едноименната научно-приложна дисциплина. Дератизацията е система от мерки по посока на унищожаване на вредните гризачи.
Една от първите акции за масово унищожаване датира от първите години на 20-ти век – голямата чума в Одеса. В края на века пък такава бива осъществена и в Сан Франциско. През 1911 г. се утвърждава първата Международна конвенция за задължително дератизиране на корабите.

Ползата от тях

   Благодарение на използването им за лабораторни цели са направени редица изследвания за изпитване на лекарства и ваксини. Получени са повече от 20 генетични линии лабораторни плъхове.
С днешна дата мащабни изтребвания на плъхове продължава да има. През февруари бе проведена най-голямата операция в цялата история изобщо. Дестинация на събитието – остров Южна Георгия в Атлантическия океан. Плъховете са изключителни виновници за унищожението на популациите на милиони морски птици като пингвини и албатроси. В операцията са взели участие 3 хеликоптера, разпръснали 95 тона отрова.
Нюйорското метро пък предприема крайни мерки, разочаровано от предишните провали на акциите по унищожението на плъховете. Т.к. никакви отрови и капани не помогнали, ръководството решило да ги стерилизира с помощта на средство, което съдържа вещество, което предизвиква ефект, аналогичен на менопаузата при жените. Според създателите на препарата след първото оплождане малките на женската ще намалеят два пъти, при второто раждане ще се появят само две малки, а след това потомство няма да има.

 

,
Google рейтинг
4.8
На база на 384 отзива
js_loader
Call Now Button