web analytics
 
 
14.03.2017 Превента България

Паразитна оса манипулира друг вид паразитна оса, превръщайки я в зомби

новооткрит вид паразитна оса манипулира друга паразитна оса

новооткрит вид паразитна оса манипулира друга паразитна оса

Оса е всяко насекомо от разред Hymenoptera и подразред Apocrita, което е нито пчела, нито мравка. Apocrita имат общ еволюционен предшественик и образуват група от организми, които са произлезли от общ прародител. Осите като група не формират щам, но имат общ прародител по отношение на пчелите и мравките.

Най-често известните оси са с жълта окраска и живеят в едно гнездо с кралица и работнички, които не могат да се възпроизвеждат. Въпреки това, по-голямата част от видовете оси са самотни и женските живеят и плодят в независимост. Много от самотните оси са паразитоиди, което означава, че те отглеждат малките си като снасят яйца върху или в други насекоми (всеки етап на живота от яйце до възрастен). За разлика от истинските паразити, ларвите на осата в крайна сметка убиват своите домакини. Самотните оси паразитират върху почти всички насекоми вредители, което ги прави ценни в градинарството като служат за биологичен контрол на вредителите на видове като бяла муха в доматите и други култури.

 

Ето един от техните методи на паразитиране, който можем да определим като сравнително жесток:

Хиперпаразитоидите са вторични паразитоиди от насекоми, които се развиват за сметка на първичен паразитоид, като по този начин, представляват силно еволюирал паразит – четвърто ниво в хранителната верига.

Митът за боговете и братя – Озирис и Сет – разказва как Сет е затворил Озирис в крипта, а после е нарязал тялото му на 14 парчета, които разпръснал из цял Египет.

Осата – пазач на крипта, Euderus set, е паразит, който се възползва от друг паразит, а именно шикалкотворната оса (Bassettia Pallida). Той заразява порасналата шикалкотворка в нейната крипта и променя поведението на жертвата си, принуждавайки шикалкотворката да направи своята дупка за бягство твърде малка. Тогава Euderus set излиза през тялото на шикалкотворката и получава свободата си през главата й.
Шикалкотворките може и да се чувстват уверени, тъй като те нападат дъбови дървета за подслон и препитание, но техният враг – оса има по-коварен план.

Осата, известна като Euderus set, или E. set, снася яйце в развиващото се дървесно убежище на осата шикалкотворка. Рано или късно младият E. set издъвква своя път към свободата – през главата на домакина си.

 

паразитна оса манипулира друга паразитна оса превръщайки я в зомби

 

Изследователите дават прякор “пазач на крипта” на тази оса и твърдят, че това е рядък пример за хиперманипулация, в която паразит е манипулиран от друг паразит.
Euderus set и неговият кървав изход са описани в два документа, написани от еволюционните биолози Кели Уайнърсмит и Скот Игън.

Първият документ, публикуван свободно в списание ZooKeys, описва новия вид оса в подробности. Вторият, публикуван в сборника на Society B Royal, описва в детайли жестоката стратегия на вида.
Малкият, надарен с преливащи цветове паразит, окупира своя домакин, Bassettia Pallida, който обичайно расте в криптата и бавно копае тунела си към свободата, за да го използва през пролетта. Реално женската E. Set снася яйце в криптата, където то манипулира растящата шикалкотворка да направи дупката си твърде малка за собственото й тяло.

Когато осата се опита да избяга, главата й се подава от дупката. Тогава пазачът на криптата изяжда вътрешностите на заклещената шикалкотворка и излиза през главата й.

Възможно е паразитоидите да карат своя домакин да започне да дълбае твърде рано и това да е причината, поради която да не се справя толкова добре, колкото обикновено и така да засяда. Но факт е, че има манипулация и тя е поразителна. Сякаш четем сценарий от научно-фантастичен филм.

E. Set отчаяно се нуждае от своя домакин. Изследователи наложили тънки слоеве кора върху вече мъртвата глава на шикалкотворката малко преди пазачът на криптата да реши да излезе, за да видят как ще се справи той сам с изхода от тунела при това препятствие. Оказва се че има три пъти по-голяма вероятност да умре в криптата, ако се налага да дълбае не само през главата на жертвата си, но и през кората.

Тъй като близо около 600 вида от семейството Eulophid са открити в Северна Америка, както и много от тях служат като агенти за биологична борба със селскостопанските вредители, учените също биха искали да знаят дали манипулациите на E. Set са разпространени и при други видове от тяхното семейство.

“Euderus Set представлява един от многото милиони неописани паразитни оси с особен жизнен цикъл”, казва Андрю Форбс, съавтор на двата документа. В лабораторията си в Университета на Айова той изучава развитието на паразитоидните оси, които определя като един от най-богатите на видове групи животни на планетата.

 

 

,

Comments are closed.

Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button