web analytics
 
 
14.06.2016 Превента България

Откъде идват дървениците?

откъде идват дървениците

Какъв е техният произход?

Дървеницата, позната още като cimex lectularius или креватна дървеница, е интернационален вид насекомо, което смуче кръв. Семейството на тази буболечица е от Паразитните дървеници. Колкото и да не ни се иска, среща се и в България.
Дървеницата е разпространена на всеки един континент на земното кълбо – само Антарктида прави изключение. Дървениците са миниатюрни (около 4, 5 мм) насекоми, които обаче могат да бъдат много вредни и изнервящи.
Дървениците съществуват от незапомнени древни времена и обичат да си живеят живота на тропически и умерени температури. Че кой не обича ще кажете? Всъщност температурните амплитуди за особено значим фактор за оцеляването на cimex lectularius. Градусите са обуславяща, защото за да се излюпи, развие и продължи живота си бубата, се нуждае от около 14-15°C.

Какъв е произходът на дървениците?

Постоянно има нашествия от дървеници по целия свят и въпреки това до съвсем скоро те бяха сравнително неизследвани и непроучвани докрай.

Американски учени се залавят със задачата да проучат корена на съществуване на малките гадинки. Изследователите установили, че в Европа съществуват две родословия на дървениците. Двете потекла са толкова разнообразни, че почти са разделени на два вида. Нещо повече – в основата на произхода на дървениците са прилепите.

Проучването, публикувано и в редица списания, осигурява първото генетично доказателство, че прилепите са били предците домакини на вредната креватна дървеница, която мори жилищата на много хора днес.

Креватните дървеници са от незапомнени времена около всички нас, тъй като имат връзка с хората. Има препратки към тях в древната египетска литература и дори археолозите са открили нещо, което изглежда да са фосилизирани дървеници, смятайки се, че са на приблизително 3500 години. Представяте ли си от колко време ни тормозят?

Една единствена бременна дървеница може да зарази цял жилищен блок и съществата, произхождащи от нея, са в състояние да преминат през много кръга на инбридинг (родствено развъждане) без никакви вредни ефекти. Цялото това новосъздадено множество дървеници се нуждае само и единствено от човешки източници, за да задоволи жаждата си. Дървениците са вампирите в света на насекомите. Тези гадинки са по-коварни и от комарите, и бълхите, защото живеят в дома ви потайно, хранейки се с кръвта ви само докато спите. Никак не е готино да си отглеждате множество вампирски буболечки, нали?

дървеница

През 1950 г. креватните дървеници в голяма степен изчезват от домове и хотелите, поради ефективна кампания с пестициди. Въпреки това, преди 15 години те се завръщат отново с пълна сила.

Нашествията от кръвосмучещите гадинки са трудни за отстраняване, тъй като 90% от общите дървеници сега имат мутация, която ги прави по-устойчиви на инсектицидите, известни като пиретроиди, използвани, за да ги убиват.

Сравнително скоро направено, изследването на американските учени взима за проучване от 13 страни в Европа стотици дървеници от домове на хора и обитания на прилепи.
Направеният анализ на ДНК-то на дървениците показва, че няма генен поток, който да е настъпил между човешките и прилепните креватни дървеници, въпреки че някои прилепи живеят в църкви или тавани и следователно са могли да влязат в контакт с хора.

Един специален вид дървеници, а именно Cimex lectularius (креватната дървеница), е полезен за изучаване на генетичното разнообразие, тъй като е безкрило насекоми и следователно има относително ограничена подвижност. Резултати показват, че всички дървеници в крайна сметка имат сходен произход.

Смята се, че тъй като хората се преместили от Африка към Евразия преди хиляди години, дървеници вероятно са потърсили, както прилепи, така и човешки домакини в пещерите в цяла Евразия. Точно поради тази причина се приема за доказателство, че родословието на дървениците от прилепа вероятно датира още от времето, когато прилепите и хората някога са споделяли пещери. Дори и днес това потекло показва много по-голямо генетично разнообразие от родословието на дървениците от човешката форма.

Днес креватните дървеници се разполагат върху дрехи, чанти и мебели – навсякъде, където съществуват хора. Как да ги познаете? Тези кръвопийци са безкрили, с цвят на ръжда насекоми, които имат размер на една семка от ябълка.
През деня те се крият в шевовете на матраци, пукнатини в мебели, зад первази и в цепнатини в стените и излизат „на лов“ през нощта, за да се хранят с кръвта ни.
Тяхната цел обикновено са откритите части на тялото, като краката и ръцете и не са склонни да се ровят в дрехите Ви, както правят бълхите.

Как се „сдобивате“ с дървеници?

Креватните дървеници обикновено не се придържат към хора, но те случайно могат да попаднат във вещите ви (т.е. куфар, чанта, чанти за лаптопи и т.н). Оттам те вече имат способността да се придвижат от текущия им дом в нови къщи, хотели, офиси, болници или всяка друга сграда. Начинът им на транспорт също е разнообразен. Хигиенизирането и чистотата на имота не е решение на въпроса, тъй като дървеници са известни стопаджии и може с друга вещ да се появят отново отвсякъде, но знайте, че канализациите не са проблем и „врата“ към дома Ви.

Дори и най-чистите места може да станат жертва на дървеници, а веднъж вътре, те се разпространяват бързо. Както споменахме, креватните дървеници са известни стопаджии и лесно се придвижват от едно място на друго в лични вещи или багаж на някого.

Смята се, че ухапванията от дървениците не разпространяват болести, но със сигурност могат да предизвикат отоци и обриви, които са дразнещи и неприятни не само за усещане, но и на вид. Въпреки, че са спрягани за насекоми, които не разнасят зарази, какво ще кажете за идващите от заразена област дървеници? Има риск, дори и малък, затова бъдете внимателни и се опитайте да се отървете от тези коварни буби.

Докато си спите спокойно през нощта, дървениците се хранят с кръвта Ви. Вие сте техният
хранителен билет. Този факт може да доведе до огромни психологически проблеми. Много хора започват да изпитват безпокойство и тревожност, безсъние и дори депресия понякога, представяйки си как са нападни нощем от насекомите – вампири.

Живеем във времена, в които дървениците стават все по-често срещани. Казват, че има два типа хора: такива, които са имали креватни дървеници и такива, които все още ги имат. Вие от кой тип сте?

Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button