web analytics
 
 
04.05.2024 Превента България

Обичат ли хлебарките студа?

Обичат ли хлебарките студа?

Най-сериозните нашествия на насекоми в домовете ни обикновено се случват през пролетта и лятото. Това обаче не означава, че в зимния период сме имунизирани срещу хлебарки и други вредители. В тази статия ще намерите ценна информация за поведението на хлебарките през студените месеци, как да разпознаете признаците на нашествие в дома си и да го предотвратите.

Измират ли хлебарките през зимата?

Фактът, че не виждаме хлебарки вкъщи, не означава, че ги няма или че са изчезнали като с магическа пръчка – за наше огромно съжаление.

През студените зимни месеци популацията им в домовете ни може да намалее по естествен път – просто защото при по-ниски температури хлебарките не са толкова активни и не се размножават така бързо (или изобщо). Но дори в дома ви да е студено, хлебарките няма да го напуснат просто ей така, ако вече са се настанили – ще се сврат на по-скатани местенца, може да се скупчат една в друга или да изпаднат в състояние, подобно на хибернация, наречено диапауза. Но ще останат, и бъдете сигурни – ще оцелеят.

Макар че предпочитат топли, влажни и тъмни местообитания, повечето видове хлебарки могат да понесат ниски температури – до около -1°C. Биха оцелели и на по-ниски, стига да не е за продължително време, и да имат достъп до храна и влага. Що се касае до високите температури, гадинките издържат на такива до 45°C.

Кой вид хлебарки може да влезе в дома ни през зимата?

Американска хлебарка

Най-популярният вид хлебарка у нас е Германската (Blattella germanica), и тя обитава предимно в домовете на хората. За разлика от нея, Американската хлебарка (Periplaneta americana) предпочита да живее на открито, но в студените зимни месеци често търси убежище в нашите жилища.

Лесно ще разпознаете Американските хлебарки – те са доста едри (достигат над 4 см.), червеникавокафяви на цвят и имат характерно жълтеникаво очертание зад главата. Въпреки големия си размер, тези насекоми могат да се крият в малки пролуки и са забележително бързи.

Повече за различните видове хлебарки може да прочетете ТУК.

За тези от вас, които живеят в етажна собственост с парно отопление: Бъдете нащрек след началото на отоплителния сезон – след пускане на парното често се случва хлебарките да се настанят на топло в блока – както в общите части като вход, мазета и тавани, така и апартаментите!

В случай на нашествие във входа или в няколко апартамента, е най-добре със съседите да повикате професионална фирма за борба с вредители като Превента, които извършват комплексни услуги.

Как да разберете, че имате хлебарки вкъщи?

Ако се чудите дали хлебарките в дома ви са изчезнали през зимата или дали не са се появили тепърва, или доколко нашествието е сериозно, може да се ориентирате по следните признаци:

  • Поява на нова, специфична и неприятна миризма – като на мухъл
  • Наличие на изпражнения от хлебарки и странни петна
  • Наличие на яйца на хлебарки
  • Части от телата на хлебарки – крайници, антени, хитинови обвивки
  • Живи (или мъртви) екземпляри

 

Търсете на закътани места в близост до влага и до хранителни източници като около кухненски шкафове, под мивки, около канали, тръби, в пукнатини и пролуки. Колкото повече от горепосочените следи от хлебарки намерите, толкова по-сериозен е проблемът ви с тях. Ако пък видите живо насекомо, особено посред бял ден, явно става дума за нашествие и трябва да вземете мерки веднага.

Не забравяйте, че ранното откриване на нашествията от хлебарки и навременното противодействие са ключови за справянето с проблема и елиминиране на рисковете за здравето, свързани с тях.

Как да предотвратите навлизане на хлебарки в дома ви през зимата?

Ето няколко съвета как да предотвратите нашествията от хлебарки в дома си през зимата:

  • Редовно почиствайте – особено кухнята и зоните за хранене – и изхвърляйте боклука, за да ограничите достъпа на хлебарките до храна
  • Запечатайте всички пукнатини и пролуки в стените, подовете и дограмите, за да предотвратите физически проникването им, доколкото е възможно
  • Прибирайте и съхранявайте храната в плътно затворени кутии и пликове
  • Използвайте различни средства за борба с хлебарките, които считате за подходящи.

Обикновено с цел превенция се прилагат натурални продукти като етерични масла с инсектицидни свойства, диатомична пръст или различни домашни рецепти.

Но при първия признак, че в дома ви има присъствие на хлебарки, не се колебайте да вземете мерки – да третирате дома си с по-мощен препарат, или да се свържете с професионалисти. Ако се колебаете какъв препарат да изберете, информирайте се кои са най-ефективните и най-продавани продукти против хлебарки ТУК.

 

 

 

Вижте още от нашия блог

 

,
Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button