web analytics
 
 
14.09.2017 Превента България

Няколко същества със „свръхсили“ вследствие на еволюция

плъхове

Представете си, че средата ви така се промени, че принудително ще трябва да се научите например да скачате високо, за да достигнете своята храна или пък трябва внезапно при голямо застудяване да се наложи да настроите телесната си температура, така че да оцелеете в мраз.

На някои от животните се наложило да извършат подобни подвизи, за да оцелеят. Може гризачът да си изработи такава толерантност към отровата на врага, така че даже да може да я използва и за храна. Една африканска пчела като избяга от плен, може да се размножава с други пчели и да създаде по-смъртоносна версия на себе си. По подобен път тези и други животни са развили свръхсили, способности, които просто изглеждат невъзможни.

 

1. Резистентни към отрова плъхове “толкова големи, колкото котки”

плъховеПрез 2014 г. жителите на Ливърпул, Англия, били шокирани от видяните там гигантски плъхове. Призовали естествено веднага експерти по борба с вредителите, които уловили някои екземпляри – те били големи като котки. Нормално е тези огромни гризачи да разтревожат специалистите. Плюс това се оказало, че тези големи плъхове били устойчиви и на отрова. Също голяма изненада!

Сеещите зарази огромни плъхове са проблем за решаване. Нараснали са с 15% случаите на сигнали за такова заразяване. Поради това, че са неуязвими за традиционните отрови, ще се търси ново решение, включително и законодателно.

В крайна сметка проучванията показват, че генетичните мутации са създали нещо като нов тип „супер плъх“, с който популацията им е нараснала до 75% в Англия.

 

2. Устойчиви на замръзване супер хлебарки

японска хлебарка

Жителите на Ню Йорк могат да си припомнят заглавията през 2013 г. за азиатска хлебарка, открита в High Line Park на West Side на Манхатън, която може да издържи на ниски температури и сняг.

Биолозите идентифицирали вида като Periplaneta japonica, отбелязвайки първия път, когато японските хлебарки са намерени в САЩ. Учените предполагат, че са внесени при пренасяне на стоки при пътуване отвъд океана, заедно с някои декоративни паркови растения.

20 години преди това японските изследователи, експериментирайки с вида, го видоизменили със супертолерантност към студа и снега. Разпростанили са се и на териториите на Китай и Корея, живеят еднакво добре и в закрити, и в открити пространства.

Тъй като са силно устойчиви, този вид хлебарки, ще се развиват като конкурентни за пространство и храна с обичайните видове хлебарки. Не им е трудно да се справят с трудните житейски условия и затова те с огромна лекота се справят с основната си задача – възпроизвеждане на многобройно поколение.

 

3. Азиатски супер мравки

азиатска супер мравка Пак в Англия е констатирана и още една животинска адаптация – става дума за появата на т.нар. “супер мравка” с азиатски произход. Тя е открита в Глостършир през 2009 г., а специалистите по дивата природа веднага били тревога. Към тях се присъединили и експерти по пожарна безопасност.
Оказва се, че азиатските супер мравки, разпространени на британска територия, се привличат от електричеството и могат да живеят в контакти и източници на ел. енергия. С това си поведение са източник на опасност за възникване на пожар. За това съобщил за „The Telegraph” Джо Ходжикнс, съветник в Wildlife National Trust.

Предполага се, че те вече са колонозирали и други региони на страната. Мравките са инвазивен вид, сравнително нов за Европа. Те гнездят в огромни колонии – само в гнездото им в Глостършир са около 35 000.

 

4. Пчели-убийци

Това са следващото поколение африкански медоносни пчели, достигнали до Северна и Южна Америка, като първоначално са внесени в Бразилия през 1956 г.Там се е случила кръстоската с местните пчели. Идията е била да се създаде вид пчела, която да е в състояние да произведе повече мед. Получило се обратното – огромни рояци от новия видоизменен вид нападнали традиционните пчелни семейства. Формирани са и хибридни популации с европейски медоносни пчели. Пчелите се разпространяват на север през Южна и Централна Америка със скорост от 100 до 200 мили годишно и сега са се приближили към южните щати на САЩ. Те са толкова далеч на север, колкото южните Съединени щати.

Тези пчели са опасни, защото са изключително нападателни. От разпространението им в Бразилия са убили около 1000 души. Доказало се, че са в състояние да гонят човек на разстояние от четвърт миля.

 

5. Неуязвимите термити

термити

Те са от рода формосан, идват от Източна Азия и досега са се разпространили в дузина региони на юг в САЩ. Резултатът от тяхната активност – около 1 милиард щатски долара годишно имуществени щети, ремонти и мерки за контрол – това са данни от американското министерство на земеделието (USDA).
Една колония от такива термити съдържа приблизително 1 000 000 екземпляра. Те имат опустошително въздействие върху дървесните плоскости и материали. Ако тръгнат, ще завладеят всичко в имота ви и ще опустошат дървенията. Засега не е открита много ефективна стратегия за справяне с тази напаст…

Във Флорида и Луизиана например експертите по борба с вредителите предприемат подход, включващ химикали, капани с примамки и изучаване на насекомите, за да използват слабостите им като биологичен вид. Отровните примамки не ги убиват, засегнатите успяват да се върнат в своята колония.

Ето пред такива предизвикателства е изправена науката и практиката, заставайки лице в лице с някои от мутиралите видове, откъснати от естествената им среда и функции.

 

 

, , , ,

Comments are closed.

Google рейтинг
4.8
На база на 384 отзива
js_loader
Call Now Button