web analytics
 
 
21.08.2017 Превента България

Няколко молци, по-красиви от пеперуди (първа част)

розов кленов молец

Говорейки за молци, обикновено си ги представяме просто като безгрижни, летящи същества, които непрекъснато ненужно се блъскат в електрическите ни крушки с досадно, но от друга страна и достойно за възхищение упорство. Но погледнете ли малко по-навътре в техния свят, ще разберете, че това не е всичко. Молците могат да бъдат открити навсякъде по света и са обединени в огромна гама от размери, цветове и форми, като често надминават по красота и най-красивите пеперуди.

 

Розов кленов молец

розов кленов молец

Розовият кленов молец е един от най-красиво оцветените от 11 – те хиляди вида молци, срещани в Северна Америка. Той е нощен и сравнително малък, с размери на крилете до 5,2 см, а оцветяването му варира от яркожълто до бледо кремаво, с различни нюанси на розово на краката и крилата. Подобно на повечето членове на семейство Saturniidae, розовите кленови молци са покрити с плътен пух, което им помага да опрашват цветята по-ефективно. Като гъсеници розовите кленови молци се наричат зеленикави картофени червеи, тъй като по тях се развиват светлозелени оцветявания скоро след излюпването им. Имат и два дълги и много характерни черни рога, които се издигат точно зад главите им.

 

Actias luna

actias lunaОткрит само в Северна Америка, този молец започва живота си като една много гладна гъсеница. Новоизлюпена, тази гъсеница не спира да се храни, обикновено с листа от орех и бреза. След около месец пълнеене, гъсеницата си оплита пашкул. Инсектът живее вътре в продължение на около три седмици, след което се появява като молец. Този красив екземпляр лесно може да бъде разпознат заради ефирните си крила, но това не е най-интересната особеност на вида. Те нямат уста или храносмилателна система. Това е така, защото живеят само около седмица след като напуснат пашкула и никога не се хранят.

 

Cephonodes hylas

Cephonodes hylasТози екземпляр представлява невероятна кръстоска между молец, цикада и пеперуда. Обитаващ много места в Африка, Индия, Австралия, Югоизточна Азия и Куинсланд, този вид започва своя живот като яркозелена гъсеница, хранеща се с кафе и нар. Прозрачните им крила, действащи като невидимо наметало, се срещат в много малка част от видовете от семейство молци. Така че може би се чудите каква е ползата от тях, когато цветните крила могат да обслужат толкова много функции, включително комуникация, защита, терморегулиране, хранене и хидроизолация. Учените установиха, че тези прозрачни крила намаляват отразяването на светлината с почти 50% в широка гама светлинни спектри. Това ги прави на практика почти незабележими за хищници.

 

Японски копринен молец

Японски копринен молецРодом от Япония, този вид молец е обиколил много места по света като внос за производство на коприна. Първо внасян в само някои части на Европа, сега той може да бъде открит в Австрия, Североизточна Италия, на Балканите, както и в Северна Америка. Японският копринен молец естествено произвежда бяла коприна, която е много рядка и скъпа и е известна със здравината и еластичността си. Видът е част от копринената търговия повече от 1000 години.

 

Молец-комета

Молец-кометаОбитаващ дъждовните гори на Мадагаскар, този молец е един от най-красивите в света. Това, което прави молецът-комета толкова поразителен, е неговата дълга, червено-жълта опашка, за която се смята, че се използва за защита срещу нападатели. Той започва живота си като гъсеница, а след това прекарва времето си в пашкул преди да се превърне във възрастен индивид. Когато молците излязат от пашкулите си като напълно развити индивиди, те вече не се хранят, за да оцелеят, въпреки, че имат уста и черва. Тъй като не приемат хранителни вещества, молците не могат да получат нужната им енергия и живеят не повече от шест до осем дни.

 

Градински тигров молец

Градински тигров молецГрадинският тигров молец е изключително красив и разноцветен вид, който може да бъде открит на почти всички Британски острови, в Северна Европа, Северна Америка и Северна Азия. В Британските острови се срещат често в градините и откритата провинция, въпреки че през последните години броят им е намалял значително. Ярките му цветове служат за предупреждение към хищниците, защото телесните течности на молеца са отровни. Все още не е напълно известно действието на отровата, но се знае, че съдържа известни количества невротоксични холинови естери, които действат на ацетилхолиновите рецептори. Когато не се намира в опасност, молецът крие задните си крила, а когато забележи заплаха, той бързо ги показва като предупреждение и отлита.

 

Гигантски леопардов молец

Гигантски леопардов молецГигантските леопардови молци са наречени така заради петнистата си окраска, наподобяваща такава на леопард. Те са широко разпространени в различни части на САЩ – в източната и южната част, започвайки от Нова Англия, простирайки се до Мексико. Обикновено могат да бъдат намерени в горите, където използват различни растения -гостоприемници, за да се размножават, но също така не е рядкост да бъдат срещнати и в градини, земеделски земи и дори на обществени места. Диетата им включва различни широколистни растения, цитруси, люляк, глухарчета и други. Като едни нощни създания, гигантските леопардови молци се хранят през нощта и затова рядко могат да бъдат видени през деня.

 

Императорски молец

Императорски молецИмператорският молец (Saturnia pavonia) е един от най-впечатляващите молци във Великобритания. С размах на крилете до 9 см и богато украсени крила с цветни петна, това е молец, който не бива да пропускате. Мъжките и женските императорски молци леко се различават на външен вид, но и двата имат четири петна на крилата си, наподобяващи очи, които използват за сплашване на потенциални хищници. Продължителността на живота им като възрастни молци е изключително кратка, тъй като те не могат да се хранят, но ако се намерят един друг, яйцата им ще се излюпят след няколко седмици, за да започнат наново жизнения цикъл.

 

 

Comments are closed.

Google рейтинг
4.8
На база на 420 отзива
js_loader
Call Now Button