web analytics
 
 
31.08.2017 Превента България

Няколко молци, по-красиви от пеперуди (втора част)

Dysphania militaris

Вижте първата част на статията: Няколко молци, по-красиви от пеперуди (първа част)

 

Думата “молец” предизвиква в съзнанието ни образ на бледи кафявеникави на цвят насекоми, които са залепнали на прозореца или на вратата ни през летните нощи. Има някои изключително интересни факта за молците, обаче, които ги спасяват от скучноватия им имидж. Молците са не само с богато разнообразие на цветове, форми и размери, но и предлагат огромна гама екологични ползи, защото те опрашват растения като също така служат и за храна на птици, прилепи, а дори и са лакомство за някои хора.

Някои молци са известни със способността си да се представят за други животни. За да не бъдат изядени, тези видове са се развили, така че да изглеждат като по-малко вкусни и определено отблъскващи насекоми, като например оси, тарантули и богомолки. Други видове молци дори имитират птичи тор.

Действително гъсениците са главни селскостопански вредители, но молците като вид са важни опрашители. Окосмените им тела поемат цветен прашец от всяко цвете, върху което се приземят.

Но най-изненадващото за тези насекоми е това, че някои от тях са просто фантастични с пъстрата си окраска и могат да съперничат по елегантност, красота и изящество на кралицата на насекомите – пеперудата.

 

Dysphania militaris

Dysphania militaris

Това е вид молец от семейство Geometridae, открит през 1758 г., който се среща най-често в тропическите райони на южните и югоизточно-азиатските страни като Китай, Асам, Мианмар, Андаманските острови, Суматра и Ява. Размахът на крилата е около 80-96 мм. Този молец лети само през деня и поради красивите си и ярки цветове, лесно може да бъде объркан с пеперуда.

 

Hyalophora cecropia

Hyalophora cecropia Това са красиви копринени молци с червеникави тела и черни до кафяви крила, заобиколени от бели, червени и жълто-кафяви ивици. С размах на крилете от 12.7 см до 15.2 см, това е най-големият северноамерикански молец. Обитават твърдолистните гори в САЩ и Канада, но често биват привлечени в градовете от улични лампи и светлините по верандите. Като ларви, молците се хранят с листа, а когато достигнат зряла възраст, спират да се хранят, като единствената им цел е да се размножат и да оставят потомство. Техният живот е с продължителност до две седмици.

 

Hyles lineata

Hyles lineataТова е молец, обитаващ Централна Америка, САЩ и Канада, но също може да бъде срещнат на места в Евразия и Африка. Hyles lineata живее в голямо разнообразие от местообитания, включително пустини, предградия и градини. Разнообразната диета на този вид молци включва множество видове растения и нектари от най-различни цветя. Като нощни видове, възрастните индивиди обикновено летят привечер, през нощта и в зори, но понякога могат да бъдат забелязани и през деня и биват наблюдавани от месец април до месец октомври.

 

Smerinthus jamaicensis

Smerinthus jamaicensisТова е молец от семейство Sphingidae. Той е широко разпространен в цяла Северна Америка и се среща навсякъде, като изключим южната половина на Западна Калифорния. Тези молци се срещат в най-различни местооботания, от гори до предградия, могат да бъдат открити и в крайречни зони. Неговите ларви обикновено се хранят с листа от ябълка, бряст, слива и други, като най-предпочитани са праскова, върба и топола. Възрастните екземпляри са активни през нощта и не се хранят.

 

Нощна пеперуда

Нощна пеперудаНощните пеперуди са членове на смейство Noctuoidea. В световен мащаб, като разпространение, това семейство е най-голямото в разред Lepidoptera (което обединява пеперудите и молците) и има около 20 000 вида. Около 2900 от тях се намират в Северна Америка и има големи различия във външния им вид и поведението им. Повечето нощни молци са сиви до кафяви на цвят и имат линия или петна по крилата си. Някои видове са ярко оцветени. Те са с различна големина, а повечето видове са средно големи с дължина на крилете от около 2 до 4,5 см. Когато си почиват, възрастните индивиди задържат крилата си над телата си като покрив. Повечето ларви се хранят с живи или мъртви листа, лишеи и гъбички. Много от тях са сериозни вредители в гората. Преди да се превърнат във възрастни индивиди, ларвите живеят в почвата, в кухини или в копринени пашкули.

 

Mimas tiliae

Mimas tiliae Този екземпляр, с размах на крилата до 80 мм, е разпространен предимно на Британските острови, с изключение на Шотландия и Ирландия. Обикновено могат да бъдат намерени в близост до липи или градини и се наблюдават от май до юни. Жълто-зелените гъсеници се хранят основно с листа от липа, а възрастните изобщо не се хранят и живеят до 5 седмици. Оцветяването на възрастните индивиди варира от светлорозово до червено-кафяво с по-тъмни зелени или кафяви петна в центъра на крилата, които могат да са различни по размер и цвят. Крилата на този вид молци имат отличителен, разкъсан край, което им помага да останат скрити в листата.

 

Daphnis nerii

Daphnis neriiТози поразително красив екземпляр е един от най-широко разпространените молци от семейство Sphingidae в света. Възрастните индивиди притежават сложно декорирани крила, показващи красива смес от зелени нюанси, покрити с малки петънца от розово и бяло. Коремът на молеца е зелен или сиво-зелен на цвят с белезникави линии и кафяви петънца. Новоизлюпените ларви от този вид са от 3 до 4 мм на дължина, ярко жълти на цвят и имат удължен „рог” в задната част на тялото. С възрастта цветът им се променя към зелено до кафеникаво, с голямо синьо-бяло петно близо до главата.

 

 

Google рейтинг
4.8
На база на 420 отзива
js_loader
Call Now Button