web analytics
 
 
22.04.2016 Превента България

Няколко домашни рецепти как да разкараме плъховете

домашни-рецепти-как-да-разкараме-плъховете

 

домашни-рецепти-как-да-разкараме-плъховетеЕдно от съществата на челна позиция в класацията на най-нежеланите неканени гости у дома е плъхът. Почти всеки би се ужасил от мисълта за нашествие на плъхове в дома си. Дори при мисълта само за един такъв обитател, моментално всеки би се замислил как да ги прогони. И това е правилният подход.

За нормалното си съществуване плъховете търсят подслон, вода и достатъчно храна. Никой не желае да открие тези необходими условия в неговия дом. Но за съжаление, понякога се случва. Затова ще ви дадем няколко съвета за успешна борба с плъховете в домашни условия.

1. Амоняк
Смесете в подходящ съд две лъжици препарат за почистване, четвърт водна чаша вода и две кафени чаши амоняк. Разбъркайте сместа. Поставете така напълнения съд на място, където често минават плъховете. Те не могат да понесат миризмата на амоняк, така че сместа ще свърши работа във войната с тези неприятни същества. Но внимавайте и за своето здраве, защото амонякът е със силна миризма не само за плъховете, а и за хората.

2. Ментово масло
Също както миризмата на амоняк, така и миризмата на мента е непоносима за плъховете. Това, което трябва да направите с ментовото масло, е да напоите тампони с него и да ги поставите на местата, където обитават плъховете.
Вместо ментово масло можете да използвате силно цитрусово масло.
Друг начин да се сдобиете с ментова миризма е да поставите на места в дома си листа мента или пък да отглеждате мента като саксийно растение. Така ще имате и живорастящо растение, и превенция срещу плъховете.

3. Птичи пера
Плъховете ще се изплашат от птичи пера и ще избягат, така че можете да поставите няколко снопа пера на местата, където са се настанили те.
В случай, че имате градина, поставете изкуствени змии в нея. Те ще имат същия стресиращ ефект върху плъховете, както и птичите пера.

4. Черен пипер
Миризмата на черен пипер кара плъховете да дишат по-трудно. Поставете смлян черен пипер в ъглите на дома си, в нишите и дупките, където биха могли да се настанят плъховете. Тъй като миризмата е тази, която ще прогони плъховете, добре е да сменяте черния пипер, така че да има достатъчно силен аромат.

5. Дафинов лист
Отново подправка в борбата с плъховете. След черния пипер и дафиновият лист влиза в битката. Плъховете се заблуждават, че листата са тяхна храна, но всъщност дафиновите листа могат да ги убият. Поставете листа там, където сте срещали плъхове и повтаряйте докато не изчезнат всички нежелани гости.

6. Лук
Това също е много ефикасно средство срещу плъхове. Тук отново миризмата е тази, която ще ги прогони.

7. Капан
Класически и изпитан метод – направете или купете и поставете капан за плъхове. Това е най-хуманният начин за борба с плъховете. След като те се хванат в капана ще можете да ги пуснете някъде сред природата, далеч от града и домовете на хората.

8. Човешка коса
Може би изглежда странно. Може би звучи неприятно. Но върши работа. Съберете няколко снопа коса, завържете ги и ги поставете в обитанията на плъховете в дома или там, където те често минават. След като изядат косата, плъховете ще умрат.

9. Кравешка тор
Този метод е подходящ за място с двор. Със сигурност не бихте сложили тор в дома си. Но на открито е по-допустимо. Вярно процесът е неприятен, но искате да се отървете от плъховете, нали?! Целта е плъховете да изядат част от кравешката тор, което ще доведе до възпаление на стомаха им и те ще загинат.

10. Звукова атака
Силният звук не само дразни плъховете, но може да се постигне и кървене от ушите.

11. Бебешка пудра
От подправки, през тор, до бебешка пудра. Очевидно всички сили са впрегнати в борбата с плъховете.
Бебешката пудра не е 100% ефективен метод, но не пречи да опитате. Поръсете бебешката пудра в ъглите и в дупките, където се помещават плъховете. Пудрата е отровна за гризачите, така че можете да ги унищожите и по този начин. Достатъчно е те да погълнат достатъчно от нея.

плъхове-как-да-се-оттървем

 

Полезни съвети как да се предпазите от плъхове:

● Винаги поддържайте дома, тавана и мазето чисти.

● Запушете всички отвори, от където биха могли да проникнат плъхове и да се настанят в дома Ви.

● Старайте се кофата за боклук да бъде чиста, доколкото това е възможно, когато говорим за кофа за боклук. Също така е добре тя да бъде винаги покрита и затворена. Редовно я почиствайте и не задържайте дълго време неизхвърлен боклук.

● Отглеждайте котка –  домашен любимец, който ще Ви радва с присъствието си и като бонус ще имате боец срещу плъховете

● Ако имате двор – не оставяйте храна и хранителни продукти за дълго време на открито.

● В случай, че сте забелязали неканените гости, предприемете мерки за борба с тях незабавно и изчистете старателно пода във всички помещения с разтвор на белина и вода. Последното е с цел хигиена и предпазване от болести и зарази, пренасяни от плъховете.

● Не оставяйте застояла вода в саксии, подложки на саксии и други съдове.

● Подрязвайте високите и гъсти храсти в градината си, за да няма много места, където могат да се скрият гризачите.

Какво да не правите:

● Не оставяйте храна на произволни места

● Не оставяйте храната непокрита или без да е поставена в съд

!!! ВНИМАНИЕ!!!
ВИНАГИ ИЗПОЛЗВАЙТЕ РЪКАВИЦИ И МНОГО ВНИМАВАЙТЕ ДА НЕ ДОКОСВАТЕ ПЛЪХОВЕТЕ С ГОЛИ РЪЦЕ!

,
Google рейтинг
4.8
На база на 420 отзива
js_loader
Call Now Button