web analytics
 
 
18.04.2016 Превента България

Няколко двойника на змиите, които обаче нe са змии

двойници на змиите

двойници на змиите

Ако видите в природата някои от тези „симпатични“ измамни представители, за които ще Ви разкажем след малко, може би ще изпаднете в паника, крещейки от ужас с мисълта, че сте попаднали пред заплашителните и коварни очи на някоя усойница. В действителност, това не са влечуги изобщо. Невероятно, но някои видове гъсеници са експерти в имитирането на змии, използвайки не само комбинация от необичайна окраска по своето тяло, наподобяваща на змия, но и характерното поведение за тези страшни влечуги.

Добре дошли в странния и прекрасен свят на самозащитата на гъсениците – от излъчването на лоша миризма до преструвайки се на това да бъдат змии.

Когато сте потенциална хапка за огромен брой хищници, способността да приличате на змия, „превръщайки се“ в нея, е удобно средство да се предпазите от почти сигурна смърт.

Atlas Moth   Добре известна тактика за оцеляване в естествения свят е даден организъм да имитира външния вид на нещо друго, за да заблуди хищниците. Приличащи на листа насекоми са един пример, а насекомите, имитиращи змии, са друг такъв, като типичен представител на това явление е специалният вид молец, наречен Hemeroplanes triptolemus . Това чудато насекомо оцелява в своя ларвов вариант, благодарение на формата си на гъсеница, която наподобява до такава степен на змия, че почти винаги е спряган за последната, предизвиквайки голям страх сред някои хора.

   Молецът Hemeroplanes triptolemus е подобно на пеперуда насекомо от семейство Sphingidae. Гърдите и крилата му са покрити с люспи. Пеперудата използва хобот да се изхранва с нектар. И мъжките, и женските представители имат сравнително дълъг живот – от 10 до 30 дни. Женските пеперуди снасят ярки зелени яйца. Всяко яйце расте от 3 до 21 дни. Има най-малко две поколения годишно с пикови полети от януари до февруари и отново от юни до юли.

насекоми, имитиращи змии   Молецът е често срещан в Коста Рика, Белиз, Мексико, Гватемала и вероятно лети в цяла Централна Америка – в Колумбия, Еквадор, Боливия, Аржентина, Венецуела и Гвиана.
Този изумителен представител от разред Пеперуди (Lepidoptera), наричани още „Люспестокрили“ или „Люспокрили“, е октриваем и в много части на Южна Америка и Африка.

В ларвовата си форма Hemeroplanes triptolemus има възможността да разширява своите предни сегменти на тялото до такава степен, че започва да прилича на външен вид на змия, пълна с очни петна. Тази змийска мимикрия се простира дори до точката, където насекомото безобидно ще удари по потенциални хищници.

При по-внимателно вглеждане обаче, ще видите, че тази “змия” е с необичайно къса дължина и докато горната част на тялото ѝ изглежда доста неопределена, гъсеницата Hemeroplanes има способността да сложи прикритието си на змия в момента, в който се чувства застрашена.

Гъсеницата върши страхотна работа в имитирането на змия поведенчески. Това всъщност се корени в самото ѝ хвърляне назад и усукване, за да разкрие своята долна част, която е скрита, когато гъсеницата е в покой. Предните телесни сегменти на гъсеницата се надуват, за да се образува глава с форма на ромб, което напълно напомня “очите” на змия – като фалшива глава, която ще се се отвори всеки момент, за да Ви захапе.

За да изплаши бързо хищниците още от разстояние, тази изумителна безвредна гъсеница понякога също така движи тялото си поразително близко до това на змия, въпреки факта, че Hemeroplanes triptolemus нито има зъби, нито отрова.

Много животински видове притежават видни и привличащи като очи петна по тялото си. При повечето животни тези “очни петна” се използват и служат, за да сплашват хищниците от атакуване или за да отклонят удара на дадения хищник далеч от уязвимите части на тялото. Същите очни петна биха могли да помогнат на плячката да се спаси, поради факта, че те наподобяват очите на собствените врагове на хищника. Смята се, че точно това е особено вярно и действа в пълна сила при много пеперуди и молци гъсеници. Твърди се, че гъсениците с очни петна в много случаи, имитирайки змии толкова добре, често са атакувани от някои специфични видове птици, които обичат да похапват страшните влечуги.

двойник на змия   Други типични примери за насекоми, наподобяващи змии, са молецът Еlephant hawkmoth, познат с латинското си наименование Deilephila elpenor и пеперудата Spicebush Swallowtail, срещана и като Papilio troilus.

Ларвите на Elephant hawkmoth от семейство Sphingidae са около 75мм дълги, зелени и кафяви на цвят. Както повечето подобни видове от гъсениците, те имат извит назад гръбнак или “рог” на крайния сегмент на корема. Предната част на гъсеницата изглежда така, сякаш е с формата на муцуна, приличаща на хобот. Точно този слонски вид, а не големите размери, дават името на молеца.
Когато се стресне, гъсеницата издърпва своя хобот в предната част на тялото си. Точно в тази поза насекомото прилича на змия с голяма глава и четири грамадни и привличащи очи. Гъсениците са плячка за много птици, но често птиците се плашат от тях (поне за известно време), когато гъсеницата е в поза”змия”. Не е известно дали птиците вземат гъсеницата за змия, заради наподобяващото змийско движение, или са уплашени от внезапната промяна на познатата позиция на плячката, която преминава в една необичайна, смело подражаваща и различна форма.

змийски двойници   Пеперудата Spicebush Swallowtail, която е открита в Северна Америка, също прибягва до имитиране на друго животно,за да избегне хищниците. И двата подвида и пола на познатата с латинското си наименование Papilio troilus имат способността да изпълняват мимикрия, както като ларви, така и като възрастни организми.
Когато ларвите напреднат до своя четвърти и последен стадий на развитие и са почти готови да какавидиране, те сменят цвета си на жълто-зелен, отличавайки се и с две големи черни точки с малко бяло. Поставянето на тези точки върху надутата повърхност на насекомото, създава илюзията, че гъсениците са зелени змии. Имитацията им помага да се предпазят от хищници, по-специално от птици. Гъсеницата Spicebush Swallowtails е подобрила и поведенчески своята физическата прилика, тъй като такива представители са наблюдавани да се издигат и дръпват назад своята глава, създавайки усещането, че в действителност това е змия.
Възрастните представители на тези насекоми практикуват друг вид мимикрия, при която наподобяват различни пеперуди, но най-впечатляваща си остава мимикрията на гъсеницата, която може лесно да объркате със змия.

Тези малки двойници на змиите, които обаче не са змии, притежават забележителни качества, които могат да ни накарат за пореден път да се възхитим на чудноватото разнообразие от организми, които се срещат на тази земя.

, , , , , ,

Comments are closed.

Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button