web analytics
 
 
09.09.2016 Превента България

Новите тропически вредители в България

гигантска сколопендра

бял скорпионПо света пътуват не само хората, а и животните, в това число и насекомите. Затова не е чудно как на територията на България се оказват нови вредители, нетипични за нашите географски ширини.
На територията на България се появяват нови непознати за нас видове твари, при това никак обичайни за тази част на света. Тази тенденция е забелязана от лекари, на които все по-често се налага да оказват помощ на хора, ухапани от тези необичайни гадини. В кабинетите все по-често се срещат хора с оплаквания от ухапвания, които се установява че не са от типичните и добри познати насекоми, а от други видове, характерни повече за тропическите райони на света.

Причините

Основната причина за тази тенденция е затоплянето на климата. В България и района климатичните условия вече не са такива, каквито са били преди 20-30 години. Тази тенденция е световна. Глобалното затопляне води до повишаване на температурите навсякъде по света. Освен това нараства количеството валежи. Както сами можем да забележим, през последните години има периоди от годината с големи количества валежи, поддържани в сравнително дълъг непрекъснат период от време. Високите температури и повишената влажност са идеалните условия за развитие на тропическите насекоми. Ето защо те населяват и територията на България, която принципно не се причислява към тропическия климатичен пояс.

Новите насекоми

Новите насекоми в България са предимно нилски хлебарки, хапещи стоножки, някои видове паяци и бели скорпиони. Най-неприятното в тeзи гадини е ухапването. Те са по-агресивни и нападателни от познатите ни родни твари. Освен това ухапването им предизвиква по-остра реакция на кожата. Понякога се стига до по-тежки алергични реакции. Имайки предвид и че хората не са свикнали с тези нови обитатели, организмът приема като нещо ново и нетипично ухапванията от тях и съответно реакцията е по-остра в сравнение с реакцията при ухапване от типичните за района насекоми. Ето кои са най-разпространените нови насекоми, обитаващи предимно южните части на България:

Гигантска сколопендра

гигантска сколопендраГигантската сколопендра е по-популярна като гигантска стоножка. Това е най-голямата многоножка в света. Произхожда от Южна Америка и обича влажния климат. По тази причина популацията на гигантски стоножки у нас се увеличава значително след многодневни и напоителни дъждове. Дължината ѝ е между 25 и 35мм., тялото ѝ е съставено от около 20 секции. Всяка секция има два крака. Хитиновата ѝ обвивка я прави много твърда. Множеството крака, с които е снабдена, я правят доста бърза, а характерът ѝ я прави агресивна и нападателна. Гигантската сколопендра има лошо зрение. Може да разпознава само светлина и тъмнина. Това е и причината да е особено агресивна. Тъй като не може да разпознае заплаха и потенциална опасност, заради лошото си зрение, тя предпочита да се застрахова и да атакува. Поведението ѝ е подчинено изцяло на принципа „Нападението е най-добрата защита“.
В челюстите си тя съхранява отрова с паралитично действие. При атака тя впръсква в жертвата си от тази отрова посредством челюстите си и шиповете на опашката си. Благодарение на тази отрова склопендрата може да си позволи да атакува животни със значително по-големи размери от нея. Нейни жертви могат да бъдат дори прилепи, змии, птици, и за съжаление хора.

Нилски хлебарки

нилска хлебаркаНилска хлебарка или Lethocerus patruelis. Това е едно голямо водно насекомо, характерно за тропическите субтропически райони. Този вид се среща в югоизточна Европа, югозападна Азия, Индия и Пакистан. Нилската хлебарка е най-големия воден инсект в Европа. Възрастните женски достигат размер 7-8см., а мъжките – 6-7см. Те се размножават в близост до водни басейни, от където идва и наименованието им, тъй като някои видове са изключително разпространени в Южна Америка и особено поречието на река Нил. При защита те хапят, а ухапванията са болезнени и неприятни.

Засегнати райони

Най-засегнатите райони от населването на новите тропически твари са южните части на България. Там, където температурите са най-високи и които са по-близо чисто географски до частта на света, от която идват тези насекоми.
Има и други райони на България, където могат да бъдат открити представители на новите насекоми, но най-често те се срещат в районите на Хасково, Свиленград, Пловдив. В Хасково например вече не са никаква новост нилските хлебарки. Не е рядкост да се видят тези твари между блоковете в града.
В Свиленград, Ямбол и околностите на Пловдив се „радват“ на вниманието от страна на гигантски склопендри. Те са близо два пъти по-големи от нашенските стоножки. По-неприятното е, че хапят, при това ухапването може да предизвика алергична реакция, заради отровата, която впръскват в жертвата си тези стоножки.

, , , ,
Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button