web analytics
 
 
24.06.2015 Превента България

Нилската треска и опасността, която представлява за хората

nilska-treska-2
[dt_gap height=”10″]

Установен е първият случай на нилска треска в България при човек. Болестта, която се предава посредством ухапване от комар, е поразила дете на седем години, ухапано от комар в Северния парк. Предполага се, че въпросният парк не е обработван против комари и това е довело до огромния брой насекоми там.

Досега болестта е установявана само при животни, но в България това е първият случай на човек, заболял от нилска треска.

[dt_call_to_action style=”1″ background=”plain” content_size=”normal” text_align=”left” animation=”none” line=”true”]Какво представлява нилската треска?[/dt_call_to_action]

Нилската треска е остро инфекциозно заболяване, подобно на денга, жълта треска и други болести, чиито причинители са комарите. Д-р Ангел Кунчев, главен държавен инспектор, разясни, че при 20% от хората нилската треска протича като летен грип и няма сериозни усложнения. При 80% от заболелите е възможно да не се появят никакви симптоми и единственият начин за установяване на заболяването е да се изследва кръвта на пациента. При много малък процент – под 1%, е възможно развитие на някаква форма на енцефалит или менингит.

Носители на болестта са птиците. Комарите се заразяват, когато ухапят птица, носител на заболяването. Така те пренасят болестта на други птици и животни. Един от признаците за циркулиране на заразата е наличието на много мъртви врани в определени райони. Счита се, че единично ухапване от комар не е възможно да зарази човек. За да се развие болестта, са необходими неколкократни ухапвания от насекоми, носители на заразата.

Симптомите на болестта включват главоболие, внезапна слабост, висока температура, поява на дезориентация, схващания на врата. В най-честия случай симптомите на нилска треска траят само няколко дни, но при най-тежките случаи е възможно този период да продължи със седмици.

Не е установено конкретно лечение за нилската треска. Прилага се симптоматично лечение на болния, който трябва да се хоспитализира и да се държи под наблюдение минимум седмица след проявата на първите симптоми.

В съседните на България страни – Сърбия, Румъния и Гърция нилската треска представлява проблем и е логично да се открият заболели и в България.

[dt_call_to_action style=”1″ background=”plain” content_size=”normal” text_align=”left” animation=”none” line=”true”]Как да се предпазим от нилска треска?[/dt_call_to_action]

Заради обилните валежи броят на комарите се е повишил чувствително, което увеличава и риска от зараза с болестите, пренасяни от комарите. Специалистите предупреждават да се избягват водоеми и места, на които комарите изобилстват. Това ще предотврати възможността от многократни ухапвания от заразени насекоми, които биха пренесли болестта върху хората. Месеци, които предстоят – юли и август, са най-активният сезон за комарите.

Колкото и неудобно и непрактично да звучи другият съвет е да се носят дълги панталони и блузи с дълъг ръкав по време на разходки сред природата. Светлият цвят на дрехите също би спомогнал за избягването на атаки от комари. Използването на репеленти за домашна употреба също е препоръчителен вариант.

[dt_call_to_action style=”1″ background=”plain” content_size=”normal” text_align=”left” animation=”none” line=”true”]Какво ви предлагаме ние? [/dt_call_to_action]

Фирма Превента предлага локална обработка с препарати против летящи насекоми. Голямото предимство, което можем да Ви предложим, е обработка на водоеми, при които има наличие на голям брой комари. С препарат във вид на водоразтворими гранули обработваме водни басейни, в които се развиват ларвите на комарите и мухите, и по този начин прекъсваме жизнения им цикъл още в зародиш. Препаратът има мощно убиващо действие върху ларвите на комарите в застояли водни басейни и затворени водни басейни като канализационни шахти, помийни ями, прокопани канали.

Тези препарати са предназначени единствено и само за употреба от професионалисти, заради необходимостта от изключително голямото прецизиране при дозировката.

Информация за пръскане за комари и мухи ще откриете тук.

Цени на нашите услуги ще откриете тук.

[dt_button target_blank=”false” size=”small” animation=”none” icon_align=”left”]

, , , , ,
Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button