web analytics
 
 
11.09.2015 Превента България

Невероятни факти и митове за хлебарките

невероятни факти за хлебарките

невероятни факти за хлебарките

Едни от най-неприятните и чести посетители на дома ни, с които можем да се сблъскаме, хлебарките, са около нас и домовете ни от както съществуваме. Тяхната адаптивност е безспорна и явно без особени проблеми, могат да се почувстват комфортно и да се нагодят във всякаква среда.

В световен мащаб съществуват приблизително около 4 000 различни вида хлебарки, всеки притежаващ свои собствени специфики. Почти всеки от нас се е срещал с някой от разпространението у нас видове, а мнозина са провеждали безмилостни и ожесточени битки срещу вредителите, като предварително са се информирали за тях – за слабите и силните им страни. В тази статия сме ви подготвили 15 от най-интересните факти и митове за хлебарките

Могат да живеят без глава

Може би звучи ужасно стряскащо, но факт номер едно е, че хлебарките могат да живеят около една седмица без глава. Това се дължи на специфичното им дишане, което се осъществява не през устата, а през специални дупки в сегментите в тялото им, т.е. отсъствието на глава не им пречи по никакъв начин да дишат. Сериозният проблем, свързан с липсата ѝ обаче е невъзможността за пиене на вода, което води до умиране от дехидратация седмица след обезглавяването.

Могат да живеят без храна

След като разбрахме, че хлебарките могат да оцелеят седем дни без вода, изниква логичният въпрос дали и колко време могат да издържат без храна. Отговорът е един месец, след което ги застига гладна смърт. От този факт можем да направим извода, че водата е доста по-важна за съществуването на хлебарките, което отговаря и на въпроса защо често ги намираме в банята и изобщо навсякъде в жилището ни, където има вода.

Могат да живеят без въздух

Още една специфика на хлебарките, която показва невероятната им способност да оцеляват в неблагоприятни ситуации – те могат да задържат дъха си и да не дишат в продължение на 40 минути. Това им позволява дори да оцелеят до половин час под вода преди да се удавят.

Всеядни са

Хлебарките биха изяли всичко, което се изпречи на пътя им. В менюто им попадат както сравнително нормални „ястия”, като растения и човешка храна, така и по-нестандартни „специалитети” от типа на мъртви клетки, разлагащи се материи и изпражнения.

Развиват изключително висока скорост

Хлебарките притежават уникална бързина, която им позволява да изминат приблизително 50 дължини на тялото си в рамките на една секунда. Това дава отговор на въпроса защо те са толкова опасни и могат да разпространят бактерии, зарази и всякакви други неприятни неща в домовете ни за отрицателно време. Новородено бебе хлебарка пък, което има размерите на прашинка, развива почти същата скорост като родителите си. За сравнение, ако хората се движеха толкова бързо, те щяха да достигат скорост от около 300 километра в час.

Имат много бърз растеж

Този факт е особено характерен за един от най-разпространените видове – Германската хлебарка, която имаме честта да срещаме и в България. Бебето-хлебарка става възратен индивид едва 36 дни след раждането. Този вид е и на практика е отговорен за най-често срещаните болести и бактерии, предавани на хората от хлебарки в световен мащаб.

Съвременници са на динозаврите

Хлебарките са едни от най-рано появилите се насекоми на планетата, което ги превръща в съвременници и дори предшественици на динозаврите. Открити фосили на хлебарки показват, че външният им вид и биологичните им характеристики са останали непроменени в продължение на над 300 милиона години. На това му казваме устойчивост.

Обичат алкохола

Интересен факт е, че хлебарките, както и много други насекоми, имат склонност към алкохола и по-специално към бирата. Причината за това е, че те биват привлечени от захари и ферментирали продукти. Една от най-стряскащите популации от хлебарки е открита именно в кен от бира през 1965 в щата Индиана, САЩ, а бройката е невероятна – над 6 000 индивида.

Оцеляват след ядрена експлозия (мит)

Широко разпространена легенда е, че хлебарките могат да оцелеят след ядрен взрив. Всъщност наистина е факт, че те могат да понесат 10 пъти по-силна радиация от хората, но на практика дори те не биха оцелели след такова катастрофално събитие. Освен това би било по-добре да опитаме по-лесни и достъпни методи за унищожението им, преди да прибегнем към изпозлването на атомни бомби.

Живеят десетилетия (мит)

Животът на хлебарките продължава от няколко месеца до няколко години в зависимост от техния вид, а твърдението, че живеят десетилетия е силно преувеличено.

Всички хлебарки са опасни (мит)

Едно от силните внушения по отношение на хлебарките е, че всички видове са опасни преносители на болести и зарази. Всъщност обаче фактите са различни – само около 1% от хилядите видове хлебарки на планетата се смятат за вредители и търсят „съжителство” с хората. Все пак обаче, трите разпространени вида у нас – Германска хлебарка, Американска хлебарка и Кафява хлебарка, попадат в графата „лоши”.

По-големите са по-опасни (мит)

Размерът при хлебарките всъщност няма никакво значение. Малките хлебарки могат да бъдат също толкова проблемни и да носят същото ужасяващо количество зараза колкото и големите.

Обичат мръсните домове (мит)

Друг силно разпространен мит е, че хлебарките се чувстват по-комфортно в мръсни и неподдържани домове. Всъщност обаче, определящият фактор е не колко чист или мръсен е дома, а колко лесен е достъпа на вредителите до храна и вода, тъй като както посочихме по-горе водата е от особена важност за съществуването им. Затова ако искате да ограничите до минимум възможността от инвазия, трябва не просто да поддържате дома си чист, но и да е не създавате условия за лесен достъп до храна и вода.

Нямат естествен враг (мит)

Още едно напълно грешно твърдение е това, че хлебарките не могат да са жертва на друго същество. На практика хлебарките също имат естествени врагове, сред които са стоножките, както и някои видове жаби, гущери, бръмбари и оси. Разбира се, да ги използвате за унищожаване на домашната ви популация от вредители, определено не би било добра идея.

Хлебарките са навсякъде по света (мит)

Всъщност отделни видове хлебарки могат да бъдат срещнати на шест от континетните, като единственият, на който няма да ги намерите със сигурност е Антарктида, където студът явно не им понася..

 

, ,
Google рейтинг
4.8
На база на 384 отзива
js_loader
Call Now Button