web analytics
 
 
22.01.2016 Превента България

Насекоми – здравословната кухня на бъдещето

   Гладни ли сте? Какво обичате да похапвате? Храните ли се здравословно? Какво можем да очакваме да ни бъде поднесено от кухнята на бъдещето?

hranata на бъдещето.jpg5   Храната, водата и въздухът са трите най-важни съставки за човешкото съществуване. Те са необходимата и реална „Света Троица“ на живота. Знаем си го от детството – човекът издържа без въздух до няколко минути, без вода два-три дена, а без храна малко повече от месец. Днес обаче, освен крайната си необходимост, храната получи и статута на преживяване и емоция. Стана мерилото за доволния живот. Превърна се в мода. Хората на Запада повече от всякога подбират какво да ядат. Изчислява се всяка калория. Разговорите за здравословна храна и хранене са в пъти повече от предходното десетилетие. Книгите и статиите на подобна тематика заливат книжния пазар и виртуалното пространство и задминават по търсене всичко и всички. „Органик“, „ГМО“, „суперхраните“, „суровоядство“, „домашен хляб“, „диетите“.. Познато, нали? Едва ли има нужда да продължавам с подобно изброяване- списъкът би стегнал Земята по Екватора. Обсъждането дори на слънцеядството – прилична утопия, или хайде, еволюционна възможност, но от много далечното ни бъдеще, се приема за естествено и нормално. А честно замисляли ли сте се, как здравословната кухня и хранене постигнаха мащабите на това, за което всяка световна религия мечтаеше – стотици милиони мисионери, поклонници и вярващи пръснати из целия свят!? Но дали това би било достатъчно за един добър утрешен ден? За най-близкото ни бъдеще? За времето на децата ни? Ето какво ни подсказва реалността. Фактите:

hranata на бъдещето.jpg4   Населението на света в средата на 2015 година е 7.3милиарда. 2050 година очакванията са човешката популация да варира в границите между 9.5 и 11 милиарда. Посевните площи ще варират в сегашния си размер, главите добитък също, но цената на зърното, основаваща се предимно на достиженията на познатата като Зелена революция в областта на земеделието- производство на изкуствени торове на базата на изчерпващ се петрол, използване на пестициди и създаване на генетически уеднаквени посеви, ще продължава да се покачва. Според данни на Световната организация и днес около 1/5 от населението на Земята страда от недохранване и глад, а този ръст е с тенденция от запазване към увеличаване. Но къде са вратичките? И имаме ли шанс като цивилизация хем да избегнем бича на глада, хем да подсигурим здравословното хранене на „хомо сапиенс“? Сякаш звучи абсурдно, но е напълно възможно. Да надникнем в миналото.

храната на бъдещето   Праисторическият мачо гордо тръгва на лов, но историята „за завръщане с провесен нос“ най-вероятно има тогавашен корен. Добре, че са „слабият пол“- жените, по-практичната половина, оформила се като такава още със зората на разума. Праисторическата домакиня със сигурност е практикувала комбинацията на домашното почистване от скука + домашния лов и така при нужда е доставяла храна за трапезата – мишки, дребни гризачи, ларви и всякакви пълзящи и летящи- мравки, буболечки, скакалци и другите насекоми. Насекомите ли? Най-голямата група животни в света те са! На всеки един от нас се падат по около 300 милиона от тях. Следва супер добрата новина- немалка част от тях са ядливи- около 2000 описани вида и бройката расте, допълва се постоянно. Според доклад на Организацията на ООН по прехрана и земеделие, повече от два милиарда хора по света включват в менюто си насекоми и паякообразни. Какви са предимствата на тази наистина странна храна? Насекомите са евтини, хранят се с човешки и хранителни отпадъци, дават възможност за отглеждане във ферми навсякъде по планетата, възпроизвеждат се бързо и оставят незначителен отпечатък върху околната среда. Протеините им са с високо качество- по хранителни стойност част от тях се доближават до нетлъстото месо и рибата по протеин в един грам. Насекомите са богати на мед, фосфор, желязо, магнезий, селен, цинк, манган. Източник са на фибри. Сред насекомите, които днес, освен деликатеси, представляват част от световната кухня, можем да посочим: Чапулини – скакалците в Мексико; Палмовите червеи в югоизточна Азия и тропическа Африка, Гъсеници Мопане в Южна Африка; Брашнени червеи като човешка храна в Холандия и някои северни страни; Ларвите на мухите с възможност за отглеждане в домашни условия; Ларвите на оси в Япония; Пържените хлебарки и скакалци в Тайланд и колко много още! Искате ли да забогатеете? Ето ви идея! Направете си ферма за насекоми, или съберете рецептите с насекоми и паякообразни, експериментирайте, прибавете своите и издайте книгата. Ще се харчи!

hranata на бъдещето.jpg2   Продължаваме да ровим в миналото, или по-скоро сега ще се потопим – буквално „в тогава“, за да изплуваме днес и утре, напазарували напълно безплатно другата страхотна храна- ядливи водорасли. Оформили се като самостоятелна група преди около 1.8 милиард години, днес в океаните, моретата и реките съществуват над 30 000 хиляди от зелените, кафявите и червените водорасли. Сред тях има десетки ядливи и вкусни вида, които Азия ползва от хилядолетия- Древен Китай и Япония, а Европейската крайбрежна кухня познава от векове- Ирландия, Уелс, Шотландия. Нори, Келп, Спирулина, Хлорела, Уакаме, Дулсе са част от по-известните сортове годни за консумация. Пробвали сте суши, нали? Когато е загънато, то е в пресованите листи от Нори. Водораслите са богати на хранителни вещества, минерали, аминокиселини, витамини и протеини. Съдържат в себе си метали-калий, калций, йод, мед, желязо, както и витамините А, Б, С, D, E, фибри, хлорофил, алфа-линоленова киселина, фенолови киселини, Омега 3, 6 и 9, фитонутриенти като сулфатни полизахариди и лигнани. Част от водораслите са страшно добри за директна консумация. Други се преработват и от тях се произвеждат подправки, хранителни надбавки и чайове и се извличат съставките за различни лекарства.

храната на бъдещето2   2037 година. Някъде по света. Четвъртък следобед, или краят на работната седмица. Жената се смее с домашния робот, който обяснява, че схемите му не позволяват да мести и вдига по- тежки от стол мебели, за да почисти прахоляка под тях, трите деца затварят холограмите на домашното обучение и петчленното семейство се качва на електромобила, който ги отвежда в едно от уютните заведения „Скакалец§Водорасли“ в квартала. Поръчката е за традиционните огромни салати от водорасли, хрупкавите щурци, плантонени хлебчета и любимите на всички карамелизирани ларви на оси и мухи. Безалкохолното е фреш от кафяви и червени водорасли.

Аз обаче огладнях. Отивам да похапна нещо вкусно и разбира се, здравословно. А ти?

 

 

, , ,

Comments are closed.

Google рейтинг
4.8
На база на 384 отзива
js_loader
Call Now Button