web analytics
 
 
27.11.2015 Превента България

Насекомите в хомеопатията

Могат ли насекомите да бъдат полезни в лечението на различни болести?

Да! Може да се окаже, че пациентите с астма трябва да бъдат благодарни на хлебарките. Едва ли има много хора, които обичат хлебарките. Но болните от астма е добре да са замислят и да променят отношението си към тези, иначе неприятни създания.
В хомеопатията лекарствените форми се различават много от конвенционалните лекарства. Поради тази причина хомеoпатичните лекарства имат разнообразен и понякога необичаен произход. Няма да се задълбочаваме в спецификите на изготвяне на хомеопатично лекарство, но можем да кажем, че то може да има странен произход – например растение или животно, какъвто е и случаят с лекарствата от насекоми.
Основните принципи на хомеопатията са лечението с малки дози и лечението на подобно с подобно. Противно на конвенционалната медицина, дозите при хомеопатичното лечение трябва да бъдат малки и на болестта не се гледа симптоматично и с противодействие на явните последствия от нея. Причината е в това, че се счита, че болестта или състоянието ще се излекува с минимални дози от това, което я е предизвикало. Тези принципи, наред със спецификата на лекарствата, правят възможно хомеопатично лечение с наглед невероятни неща от заобикалящия ни свят. Понякога дори и неприятни такива.
Едва ли има някой човек, които да оцени полезността на дървениците и хлебарките. Първата Ви мисъл най-вероятно е как да се избавите от тях и какъв е най-успешният метод за унищожаване. Оказва се, че те могат да бъдат полезни, колкото и невъзможно да звучи това.
И така, хлебарки, бълхи, досадните комари и други насекоми се оказват не толкова неприятни, колкото сме свикнали да ги определяме. Хомеопатичните лекарства, приготвени от тях, помагат при лечението на различни болести и състояния – някои по-тежки и остро протичащи, а други – хронични.

Лекарства от насекоми в хомеопатията:

(наименованието на лекарството отговаря на наименованието на биологичния вид, въз основа на който е изготвено)

 

Acanthia lectularia – дървеница

дървеницаЛекарството от дървеници помага при силно главоболие, някои случаи на махмурлук, както и при настинка със студени тръпки. Така че, следващият път когато прекалите с количеството алкохол, може би ще преразгледате отношението си към дървениците.

 

Formica Rufa – червена мравка

червена мравкаЛекарството се използва при мускулни и ставни проблеми, както и при проблеми с отделителната система. Formica rufa е лекарство за цистит, хематурия (кръв в урината), болки при уриниране, както и подагра в напреднал или начален етап на повишено ниво на пикочна киселина в кръвта. Лекарството се използва и при ревматични болки.

 

Vespa Crabro – европейски стършел

европейски стършелСимптоматиката на това лекарство е съсредоточена в кожните и гинекологични заболявания. Използва се за лечение на абцеси, отоци, различни форми на екзема. Помага и при миоми, и други гинекологични проблеми. Следвайки основния принцип в хомеопатията на лечение с подобно, Vespa Crabro помага и при ожилвания от пчели.

 

Blatta Americana – американска хлебарка

американска хлебаркаПомага при астма и морска болест. Прилага се и при отоци с различен произход, както и изразено променен цвят на лицето в жълт оттенък. Ето че и хлебарките имат положителна страна. Макар че, вън от сферата на хомеопатичното лечение, едва ли имат такава.

 

Blatta Orientalis – ориенталска хлебарка

ориенталска хлебаркаBlatta orientalis не е лекарство с широк спектър на действие в хомеопатията. Използва се предимно за лечение на заболявания с ясно изразени симптоми в бронхите. Както и американската хлебарка, ориенталската също се използва за лечение на астма, но и за хронични бронхити, бронхиолити и други заболявания, засягащи бронхите.
Ако някога имате бронхит или други подобни проблеми с бронхите, при пристъп на кашлица си помислете за ориенталските хлебарки. Твърде вероятно е тази мисъл да засили кашлицата Ви, имайки предвид „приветливия“ вид на тези същества. Но ако използвате хомеопатично лечение, това лекарство би ви помогнало.

 

Bombyx Processionea – гъсеница на нощна пеперуда

гъсеница на нощна пеперудаТова лекарство се използва за облекчаване на кожни възпаления. Типичен случай на приложение е уртикария.

 

 

 

Canthris Vesicatoria – испанска муха

испанска мухаИспанската муха се използва не само в хомеопатията. Тя е била позната още в древността със своите невротоксични свойства. По-късно е позната и като афродизиак. В хомеопатията се използва при пикочно-полови и дерматологични проблеми. Основните показания, при които се прилага Canthris Vesicatoria, са изгаряне втора степен, афти, отити, цистит, херпеси. Други симптоми, при които се назначава лечение с това лекарство, са в пикочо-половата система: възпаления на уринарния тракт с болки при уриниране, кръв в урината; при кожни проблеми: обриви, мехури, херпес зостер, херпес симплекс, „червен вятър“.

 

Chenopodium Glauci Aphis – листна въшка

листна въшкаХомеопатичното лекарство, наречено Chenopodium Glauci Aphis, се използва в случаите на главоболие, зъбобол. Употребява се и при остра хрема със силно раздразнение на ноздрите.
Когато забележите листни въшки по Вашите любими цветя или по растенията от градинските Ви насаждения, сигурно се сдобивате с главоболие, а не успявате да го излекувате с тяхна помощ.

 

Pediculus Capitis – въшка

въшкаСъстоянията, при които се използва са колики, диария, кожни възпаления и сърбежи. Pediculus Capitis помага и при заекване. Това е лекарство, което най-често се дава на деца. Въпреки това се прилага и при възрастни. Повлиява положително случаите на алопеция – косопад.

 

Culex Musca – комар от типа Culex

комар Culex MuscaСъщо както и Pediculus Capitis, се използва при косопад. Типичните състояния, в които се дава това лекарство са световъртеж, виене на свят и други подобни. В някои случаи на кашлица също се използва Culex Musca.

 

Pulex Irritans – човешка бълха

човешка бълхаPulex Irritans се използва за болестни състояния, свързани с уринарния тракт и гинекологични заболявания. Наред с това е лекарство и при болки в гърба – силни и непрекъснати, както и болки и слабост в областта на кръста.

 

Открихме една нова, положителна и полезна страна на някои насекоми. Явно някои вредители могат да бъдат не само вредители. Въпреки това при появата на хлебарки у дома Ви, например, няма да се сетите за това колко са полезни и как косвено биха помогнали на човек, болен от астма или бронхит. Мислите Ви ще бъдат съсредоточени около премахването на тези упорити и устойчиви вредители. Това е правилният подход, ако не искате да Ви се наложи да съжителствате с тях. Оставете специалистите по хомеопатия да изготвят своите лекарства, а Вие не позволявайте на вредителите да нарушават спокойствието и уюта в дома Ви.

 

,
Google рейтинг
4.8
На база на 384 отзива
js_loader
Call Now Button