web analytics
 
 
20.02.2017 Превента България

Най-рядко срещаното насекомо в света

най-рядко срещаното насекомо на земята

австралийска дървесна пръчицаЕдно от уникалните насекоми на света е австралийската дървесна пръчица. Уникална е не само заради местообитанието си, но и заради размерите си. Те достигат до 12 см на дължина и 1.5 см на ширина. Открити са от изследователи на остров Лорд Хау още през 1788 г. Както е известно, за част от природната среда като флора и фауна – човекът се оказва поразяващ фактор. Със своята дейност по цивилизоване на пространствата той е довел до унищожаване на много представители на животинския свят. Още през 1918 г. не умеещите да летят насекоми били напълно унищожени. Те били изядени от черните плъхове, които се размножили там, като придошли от корабите, акостиращи понякога по тези места. До онзи момент гигантската австралийска пръчица нямала естествени врагове.

През 1960 година на вулканичния остров Болс Пирамидс били намерени трупчета на този вид насекоми, но живи така и не били открити. Считали се за изчезнали от лицето на земята. Този остров е най-високата на Земята вулканична скала. Отдалече прилича на платно на платноходка, височината му е 562 метра, дълъг е малко над километър и е широк около 300 метра.

В следващите години изследователи посещавали острова и също откривали останки на този вид насекомо. Разглеждайки вида и наситеността на растителността на острова, те стигнали до извода, че тя е достатъчна, за да стигне за изхранване на насекомите. През 2001 година двама ентомолози направили още един опит да открият на острова този вид насекомо. Трудността се състои и в това, че на този особен по вид остров е много трудно да се спре и акостира от страна на морето и въпреки това екипът слязъл на брега.

Австралийската дървесна пръчица била открита от двама австралийски изследователи Дейвид Прайдейл и Николас Карлайл. Това се случило след като алпинисти попаднали на т.нар. Пирамида на Бол, отдалечена на няколко километра от острова самотна скала. В такава трудно достъпна среда те открили странни дупчици, ямки по земята. Прегледали ги внимателно, но се оказало, че са празни. Внимателното оглеждане установило, че те са прясни и има все пак косвени следи от живот. Биолозите решили да потърсят и огледат терена с ямките през нощта. И успехът ги посетил.

най-рядко срещаното насекомо на земятаВ една 100-метрова вдлъбнатина долу до бреговата линия те открили под един храст, Melaleuca howeana (растение от рода миртови), следа от крупно насекомо. Върнали се на мястото през нощта. Тогава се появили и самите пръчици.

След това била разработена специална програма за запазване и възстановяване на вида в дивата природа, въпреки че до онзи момент нищо не било известно за техния начин на живот. През 2003 г. на остров Болс Пирамидс били открити две гнездящи двойки, една от които пренесли в град Сидни, в частна колекция, а другата отправили в Мелбърнския зоопарк.

Оказало се, че възрастните австлалийски гигантски пръчици са безкрили и водят нощен начин на живот. Те се хранят само от един вид храст.

В настоящия момент, благодарение на специалистите от зоопарка в Мелбърн, тези насекоми са доведени до безопасния количествен праг от 10 000 екземпляра.

При това в зоопарка се съхраняват и поддържат бъдещи зародиши на насекоми от няколко хиляди вида. По този начин гигантското уникално насекомо било върнато в книгата на живота в природата. И въпреки че това е станало със съдействие на човека, трябва да се признае, че жаждата за живот е способна да твори чудеса на всяко равнище на еволюцията.

Планира се популацията от пръчици да допълни дивата популация на природата на изначалното им място – остров Лорд Хау, след като бъдат унищожени черните плъхове там.

 

 

Comments are closed.

Google рейтинг
4.8
На база на 384 отзива
js_loader
Call Now Button