web analytics
 
 
11.03.2017 Превента България

Най-голямото насекомо пръчица в Австралия

най-голямото насекомо пръчица

най-голямото насекомо пръчица

Животът на земята е уникален и разнообразен. Океаните са огромна част от него, а ние хората сме изследвали по-малко от 5 % от Световния океан. Загадките са безбройни. Но дори на сушата откриваме същества, които ни изумяват и очароват с поведението си и външния си вид. Един изключително рядък екземпляр е най-дългото насекомо – пръчка в Австралия, а вероятно и в света, намерено наскоро в Северен Куинсленд.

По време на годишното им пътуване на лов за бубулечки до Северен Куинсленд, колекционери от музея Виктория в Мелбърн попаднали на огромно насекомо – пръчка (Ctenomorpha gargantua). Екземплярът е дълъг 50 сантиметра, включително с разперени крака, което го поставя сред най-големите в света и най-дългите в Австралия.
Когато уредникът на живи експонати на музея Майк Фийдъл фокусирал с фенерчето си това изумително насекомо, висящо от едно дърво на няколко метра над земята, той веднага разпознава вида му. Фийдъл споделя: “Веднага след като видях насекомото и разбрах всъщност какво е, аз пребледнях и дори не можех да говоря за известно време.”
Тази гигантска пръчка – насекомо разбива всички рекорди.

Прозвището “Лейди Га-Гантиъм” е спечелено наскоро. За първи път насекомото е описано през 2006 г. Тези насекоми – пръчки живеят високо в короните на тропическите гори, така че доста изненадващо е да се открият толкова ниско, там където човек може да ги достигне.

насекомо пръчица - най-голямото в света“Аз всъщност мисля, че това е най-големият вид в света”, каза австралийският географ Майк Фийдъл. “За съжаление все още няма официално регистриран образец, за да може да има база за сравнение. Този, който аз открих, е относително малък”.
Сегашният рекордьор за най-дългото насекомо в света е на 56.7 cm-дългият екземпляр на Phobaeticus chani от Борнео, който се пази в Природонаучния музей в Лондон.

Ентомологът Джак Хейзънпуш смята, че единствената причина за това, че австралийското насекомо – пръчка все още не е признато за най-дългия вид в света е липсата на официален документ. “Страхотно е, че намерихме една женска от този вид. Това е голямо откритие“, казва той.
Развъждането на тези насекоми в плен може не само да доведе до тяхното по-подробно изследване и проучване, но и да се наложат като нов световен рекордьор.
Женските са с една трета повече от мъжките екземпляри . Мъжките имат по-дълги крила и могат да летят, докато при женските крилата са по-къси и те не летят.

Видът е известен и с това, че има черно петно върху долната страна на неговия гръден кош, която прилича на опаковка на бонбон или на цифрата 8, въпреки че никой не знае каква е неговата функция.

Екземплярът на насекомото – пръчка в музеят на Виктория се оказа още по-ценен, когато женската започва да снася яйца скоро след като тя е била прибрана за проучвания.
Женската умира едва след две седмици в плен, но нейните 12 яйца се превръщат в седем малки пръчици – четири женски и три мъжки – само толкова оцеляват от дванайсетте. Фийдъл започва програма за специални грижи и след като достигат зряла възраст, женските започнали да снасят яйца. Фийдъл казва, че повечето насекоми – пръчки снасят около 500 до 800 яйца през живота си на възрастни. Но екземплярите в музея имат много по-малка активност в това отношение и това най-вероятно се дължи на условията в плен. А може и да е уникален белег само за този вид.
За сега музеят предоставя за изложение всички свои живи експонати и се стреми да поддържа стабилна популация чрез програма за развъждане. Планират да споделят екземплярите и с други институции като музеи и зоологически градини по целия свят, така че да може повече хора да ги видят и да им се наслаждават с изумление, а целта е да не ги безпокоят, когато ги срещнат в естествената им среда.

 

 

,

Comments are closed.

Google рейтинг
4.8
На база на 384 отзива
js_loader
Call Now Button