web analytics
 
 
19.01.2016 Превента България

Мравките се самолекуват

болница за мравки
болница за мравки   Гъбични инфекции. Звучи доста страшно и неприятно, а мисълта за подобна болест ни кара да настръхнем от ужас. Ние хората сме същества, податливи на всякакви заболявания, но за щастие съвременната медицина успява да овладее голяма част от тях и да ни помогне да живеем здрав и безпроблемен живот.

 

   Но какво да кажат всички животни в дивата природа? И те като нас страдат от различни неразположения и се разболяват. Но за нещастие „Горската аптека” е само детска приказка и в реалния живот няма грижовен бухал, който да забърква чудотворни илачи и мазила, които да помогнат на болно животно в нужда. Ако вече ви е станало достатъчно съвестно и тъжно за всички бедни твари, принудени да бъдат оставени в ръцете на съдбата и да се спасяват сами по време на болести – нека ви успокоим!

 

   Като всяко нещо на света и в природата си има баланс. Някой, някъде се е погрижил, дори и най-безпомощните да имат своя шанс. И макар, че в повечето случаи по-големите са смятани за по-силни, това не важи в света на животните. Ако трябва да си припомним, какво е казал някога великият Дарвин, веднага ще се сетим, че това да си най-силен, най-интелигентен или най-голям, невинаги е гаранция за успех. Напротив – понякога, това да си приспособим към всеки аспект на живота си, към обкръжаващата те среда и към всяко предизвикателство е това, което ще ти помогне. И вярвате, или не, един от най-малките, нищожни и безпомощни животински видове е стигнал именно до този извод. Как точно са го установили, не се знае. На лице е фактът обаче, че мравките, подложени на определени болести, могат да намерят решение как да се излекуват и да оцелеят в жестокия див свят.

 

   Става въпрос за гъбичните инфекции. Това неприятно заболяване при хората, е свързано с голям брой гъбички, развиващи се по лигавиците на тялото. Знае се, че в здраво състояние е нормално всеки човек да носи в себе си определено количество подобни гъбички. За жалост обаче при отслабен имунитет или друга здравословна причина, свързана с неправилен начин на живот, хранене, стрес и т.н, тези неприятни организми започват да се умножават и да образуват колонии, които могат да причинят неразположение и дори по-сериозни болести в човешкия организъм.

 

   Навярно подобно нещо се случва и с членовете на семейство Formicidae, или казано накратко – мравките. Доказано е обаче, че заразени с подобна инфекция, малките насекоми намират начин да се излекуват с помощта на доста изненадващо средство.

 

   Интригуващ е начинът, по който учените от Хелзинския университет във Финландия са достигнали до това интересно откритие. Те са събрали 400 диви, нищонеподозиращи мравки и са подложили част от тях на заразата с гъбички. След това дневното хранително меню на участниците в експеримента е било обогатено не с какво да е, а с иначе вредното вещество – водороден пероксид. При предоставени две възможности – да си хапнат чиста храна или такава с водороден пероксид, здравите мравки разбира се, предпочели нормалната. И това не учудило никого, защото при обикновени обстоятелства, консумирането на пероксид би довело 20% от мравките до летален изход. „Това е разбираемо, самите ние не приемаме болкоуспокояващи или лекарства ежедневно, когато нямаме необходимост от тях, защото това би довело до наистина сериозни странични ефекти за организмите ни”, казва Делиал Фрейтак, имунолог при насекомите от същия университет. Не така стоели нещата обаче с мравките заразени с гъбична инфекция. Те не само предпочитали да се хранят с пероксидната храна, а се оказали доста прецизни в определянето на нужното им количество. В зависимост от концентрацията на разтвора на водороден пероксид в храната, мравките определяли дали да поемат нормално количество от нея или да изядат само една четвърт, което показало, че те „внимават” с дозирането на храната си. И това било печеливш избор, защото, когато заразените насекоми приемали отровното вещество, което по принцип предизвиква клетъчно разрушение, то се свързвало с гъбичната инфекция като унищожавало болните клетки. Това увеличило шансовете за оцеляване на мравките с цели 30%.

 

   Това интересно проучване доказва, че заразените с гъбични инфекции мравки, могат сами да преценят и пожелаят да консумират храна, богата на иначе опасно вещество като водородният пероксид, която обаче да им помогне. Иначе казано мравките могат да се „самолекуват” с водороден пероксид.

 

   Все още не е категорично ясно, дали мравките практикуват това в естествената си среда. Учените смятат, че те могат да се лекуват като си набавят храна, богата на свободни радикали. Това са всъщност химикалите, съдържащи се във въпросното животоспасяващо вещество – водороден пероксид. В природата те се срещат в нектара, който листните въшки произвеждат. Също така разлагащите се трупове на други мравки са подходящ източник на тези химикали.

 

   Но „самолекуването” на мравките не се изразява само в промяната на техните хранителни навици. След редица проучвания, учените са открили също, че мравките могат да се погрижат за себе си и по друг начин. Оказва се, че освен най-трудолюбивите същества, малките насекоми са и големи чистофайници. Това е жизненоважно за тях, защото именно по този начин, те се избавят от различни болести, опасни за целия мравуняк. Ако се случи така, че дори само един от жителите на мравуняка се зарази с гъбична инфекция, всички негови съседи се притичват на помощ. Все още не е напълно ясно, как точно мравките разбират, че измежду тях има болен индивид. Предполага се обаче, че всичко се основава на обонянието им. Когато заразена мравка се върне в мравуняка си, другите „подушват” болестта и започват светкавични действия по отстраняването й. Щастливци са мравките в това отношение, защото ние хората доста често сме свикнали да казваме на нашите болни близки „Стой по-далеч от мен, да не ме заразиш!”. За разлика от нас, мравките правят точно обратното. Те обграждат болния и чрез облизване, почистват гъбичните спори от тялото му. При прясно заразена мравка, отнема около два дни на болестта да се развие. Навременното премахване на заразата от тялото на насекомото обаче, помага то да се изчисти и да оздравее. Това действие има положителен ефект и върху всички „лекуващи”, защото приемайки минимална част от вируса в организмите си, те си създават имунитет срещу бъдещи болести.

 

   Уникални създания са малките мравки. Освен, че създават гигантски популации и мравуняци, където живеят и работят в пълен синхрон, те са открили начини как сами да се грижат за здравословното си състояние. Разбира се, колкото и да им симпатизираме, предпочитаме те да стоят далеч от нашите домове и да си останат там, където им е мястото – в дивата природа. Ако и вие сте привърженици на тази идея, но някои заблудени мравки са объркали дома ви със свой мравуняк, то ние можем да ви помогнем лесно и успешно да се справите с това.

 

 

 

Google рейтинг
4.8
На база на 384 отзива
js_loader
Call Now Button