web analytics
 
 
18.06.2015 Превента България

Митове и реалност за змиите в България

[dt_gap height=”30″]

През летния сезон змиите са най-активни и вероятността да попаднем на тях се увеличава. Появата на змия би предизвикала панически страх у повече хора, а малко са наясно как да реагират, ако попаднат на такова влечуго.

В тази статия ще обърнем внимание на най-разпространените теории за змиите и ще развенчаем някои митове.

[dt_call_to_action content_size=”normal” text_align=”left” background=”plain” line=”true” style=”0″ animation=”none”]

Реалност и факти

[/dt_call_to_action][dt_gap height=”30″]

В България има 17 вида змии от 4 семейства, макар най-популярните от тях да са пепелянка, усойница, водна змия и смок. В края на 70-те години на миналия век са открити всички 17 вида змии, обитаващи територията на нашата държава.

Оказва се, че страната ни е на едно от първите места в Европа по змийско разнообразие.  В северната ни съседка Румъния са открити само 10 вида.

От всички видове, срещащи се в България, отровните са 6 – усойница, остромуцунеста усойница, пепелянка, каменарка, котешка змия и вдлъбнаточел смок.

Пепелянката е най-разпространената змия и най-будеща страх у хората. Тя се среща до 1500 м. надморска височина и е разпространена на територията на цялата страна. Нейната дължина достига до 50-70 см., а на носа й се намира малко рогче, по което се познава лесно.

Според зоолози пепелянката не би нападнала човек, който просто минава покрай нея. Ако не проявявате някаква агресия към нея, е много възможно просто да бъдете подминати от змията.

Ако все пак сте нападнати от пепелянка, трябва да ви се постави противоотровен серум в рамките на 7-8 часа след ухапването. При децата този период е по-кратък, заради по-малкото им тегло.

Следващата най-разпространена змия е усойницата. За разлика от пепелянката тя живее на по-голяма надморска височина – 800- 2700 м. Най-големите екземпляри достигат до 1 м. дължина.

В България има около 2.5 млн змии, макар точната им бройка да не е прецизно изчислена.

9 вида змии са включени в Червената книга на България като редки и застрашени животни.

Змиите се размножават през април-май. Ако срещнете яйца в дупки или на скрити места през този период, най-добре не ги докосвайте, защото има голяма вероятност майката да е наблизо.

В планините и по откритите пространства змиите предпочитат шарената сянка, храсталаците и местностите в близост до вода. В особено горещо време зоолозите препоръчват да се стъпва шумно, за да се прогонят змиите. Макар да не чуват, те усещат вибрациите по земята и това ги провокира да се крият.

[dt_gap height=”30″][dt_call_to_action content_size=”normal” text_align=”left” background=”plain” line=”true” style=”0″ animation=”none”]

Митове и заблуди за змиите

[/dt_call_to_action][dt_gap height=”30″]

Опасността, която представляват змиите за човешкия живот, е леко преувеличена. Видовете, които се срещат на територията на нашата страна, не са достатъчно отровни, за да убият възрастен човек. Истински опасни са само за деца и болни възрастни хора.

Мит е, че змиите са лукави и отмъстителни животни, които дебнат своите жертви. В действителност змиите биха нападнали хора само, ако са много уплашени или животът им е застрашен.

В летните периоди се разпространява информация за масово увеличаване на популацията на змиите, която е абсолютно погрешна. Според зоолози за увеличаване на числеността на змиите са необходими няколко десетки години и бройката на влечугите остава относително константна.

Невъзможно е да бъдете ухапани от пепелянка и да не разберете. Мястото се подува, а болката от ухапването е много голяма.

Змията може да ухапе човек не само по гола плът, но също така и през по-тънка дреха, но ухапване през обувка не би представлявало опасност.

Друг мит за змиите е, че имат способността да хипнотизират с поглед. Сковаващ ефект върху хората има по-скоро собственият им страх, а не специалните свойства на змийския поглед.

В Християнските вярвания змията е натоварена с голяма негативна символика, но има страни, в които тя е на почит. Заради отколешните вярвания на хората, че змията е зло и жестоко животно, са се появили и множество фантастични легенди, описващи змиите като убийци на деца и добитък.

[dt_gap height=”30″][dt_call_to_action content_size=”normal” text_align=”left” background=”plain” line=”true” style=”0″ animation=”none”]

Възможно ли е змиите да влязат вкъщи?

[/dt_call_to_action][dt_gap height=”30″]

Възможно е и това е една от основните причини да бъдем предпазливи. Змиите, които се движат в районите обитавани от хора, не са отровни, но тяхното присъствие в близост до жилище най-малкото би довело до сериозна паника.

Змиите, които влизат в сгради, са привлечени най-често от тъмни, влажни и хладни пространства. Друга причина биха могли да бъдат малки животни, най-вече гризачи като плъхове и мишки, които змиите използват за храна.

През студените месеци змиите пропълзяват и се скриват по навеси и мазета. Веднъж влязла в дома или мазето змията е трудна за откриване. За да привлечете змиите навън е добре да оставите влажни чували или купчини с парцали на местата, на които е видяна змията. Оставете тази влажна купчина на мястото поне няколко дни. След това изхвърлете чувалите като ги вдигнете внимателно с лопата и се надявайте змията да е вътре в тях.

За по-сигурна защита от змии в районите на дома ви, се нуждаете от професионална намеса. Никакви домашни и подръчни средства не са 100% ефикасни срещу змии. В момента съществуват ефикасни и качествени препарати с репелентно действие срещу змии. Те са безвредни за хората и съдържат биологични съставки.

Не е задължително препаратът да се разпръсква по цялата квадратура на застрашения терен. Достатъчно е да се напръскат всички рискови за влизане точки. С препаратът се описва нещо като защитна ограда, която спира достъпа на змиите. Тя създава необходимата защита от влечуги. Все пак при желание от страна на клиента препаратът може да се разнесе и по цялата застрашена площ.

За максимално добър ефект е необходимо да няма валежи в рамките на 10-15 дни след напръскването, за да се запази действието на активното вещество.

Редовната профилактика е важна, за да се защитят рисковите райони през целия топъл сезон.

[dt_gap height=”30″]
, , , ,
Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button