web analytics
 
 
10.05.2017 Превента България

Мирослав Иванов: “Случаите с натровени кучета в парковете са резултат от умишлени действия, а не от пролетните обработки против кърлежи”

[dt_gap height=”35″]

По повод зачестилите случаи на натровени кучета в градските паркове, от НОВА телевизия потърсиха нашия управител Мирослав Иванов за експертно мнение. В предаването “Часът на Милен Цветков” той обясни, че няма връзка между пролетните обработки против кърлежи в парковете и натровените кучета. В следващите редовете можете да прочетете пълното становище по въпроса.

Мирослав Иванов, управител на Превента:

“Опитите за убиване на кучета чрез отравяне не са феномен и случаите са стотици. Липсата на медийна гласност по въпроса, неглижира ситуацията и проблемът се задълбочава. Липсата на контрол върху свободната продажба на отрови е предпоставка за бъдещи случаи, в които може да се стигне и до отравяне на деца.

Тук е важно да отбележа, че няма връзка между отровените кучета и пролетните обработки против кърлежи в парковете. Фирмите, които обработват тревните площи, използват препарати с активни вещества от групата на пиретроидите. Пиретроидите са изключително леки пестициди с карантинен период 24-48 часа. За това време те се разграждат по естествен начин от слънчевата светлина и атмосферата. Затова след обработка на тревни площи забелязвате предупредителни табели, които указват именно такъв кратък период. Целта е да бъдат убити кърлежите бързо, ефективно и без остатъчен ефект върху площите.

От друга страна при случая с натровеното куче на певицата Поли Генова, ветеринари заключиха, че са открити фосфорорганични вещества в кръвта на кучето. Органофосфатните пестициди са изключително силни и вредни отрови. Основни препарати използвани в миналото, но днес огромна част от тях са забранени, именно заради силната им токсичност и канцерогенни ефекти. Въпреки това все още има агро препарати, базирани на органофосфати.

При употребата на такива препарати, карантинният срок е около 20-30 дни, а при някои препарати стига и до 60-70 дни.

При такава силна токсичност и огромен карантинен период, едва ли има фирма, която да обработва обществени площи с такива препарати. Дори все пак да съществуват такива идиоти, то случаите на натравяне и екземи щяха да са ежедневни и то при много хора и животни.

Изключвайки тази теза като вариант, остава единствено умишленото приготвяне на отровни примамки от някого с цел убиване на кучета.

Примамите могат да бъдат готова отрова за плъхове или собственоръчно приготвена такава. Готовите примамки са прецизно дозирани в малки пакетчета от по 10 гр., което е достатъчно количество за убиването на плъх, но за убиването на средно голямо 10 килограмово куче са нужни 14-15 отровни пакетчета. Гладно, бездомно куче би ги погълнало, но не и домашно куче. В регистрираните от МЗ родентициди няма органофосфатни съставки, което ги изключва като опция към конкретния случай.

Остава единственият вариант за приготвяне на храна с агро препарат базиран на фосфорорганични съединения.

Тук е въпросът защо всеки има достъп и може да си закупи такива препарати?

Моето мнение е, че трябва да бъде завишен контрола върху продажбата на агро и професионални препарати и да не се допуска свободната им употреба от некомпетентни лица.”

[dt_gap height=”35″]
Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button