web analytics
 
 
29.03.2016 Превента България

Месоядната мравка-дървоточник

мравка-дървоточник

   Мравката-дървоточник се храни с месо и понякога – плодове. Дупките в дървото, причинени от мравки-дървоточник, не са причинени от задоволяването на глада им. Те ядат дърво, но не за да се нахранят, а за да си направят ниша в дървото, която да обитават. Това, което виждаме ние като последствие от мравките-дървоточник във вид на дупки в дървото, са техните местообиталища. Изядената част на дървото не е храна за мравките-дървоточник и те не ядат дървото, за да се нахранят, а за да си направят „леговище“.

Мравка-дървоточник или (Camponotus spp.) е с дължина 3.4 до 13 мм. Любимото й място за живот е в дупки и цепнатини на дърво. При липса на цепнатини, мравките-дървоточник сами се справят със ситуацията и си правят дупки, които обитават и в които снасят яйцата си.

Мравките-дървоточник оставят след себе си дупки в дървесината. Най-често последиците са предимно естетически, но могат да бъдат и структурни. В случаите, когато има голяма популация, е възможно тези насекоми да нанесат тежки щети на дървените мебели и другите дървени предмети в дома.
Мравките-дървоточник не ядат дървото, за да се нахранят. Те си правят тунели и дупки в дървесината.

В природата мравките-дървоточник се срещат най-вече в гористи области, но живеят и на други места, където намират благоприятни условия за обитание и снасяне на яйцата им, а именно – дърво, дървен материал, всякакви дървени повърхности. Жизненият цикъл на царицата мравка може да достигне 25 години. В естествени условия мравките-дървоточник са големи вредители по насажденията, особено по овощните култури, заради предпочитанията си към захарите.

мравки-дървоточник   Възрастната мравка-дървоточник достига дължина до 13 мм. В една колония от мравки-дървоточник може да има различни по размер мравки. Нужни са 3-6 години за установяване на голяма и стабилна колония. В зависимост от вида, цвета варира и може да бъде жълт, червен, кафяв, черен. Царицата мравка-дървоточник снася яйцата си в дървото, а излюпилите се ларви продължават дейността и на свой ред също си оформят нови ниши и тунели в дървото. Развитието от яйце до възрастен индивид трае между 6 и 12 седмици. В домашни условия обикновено мравките-дървоточник гнездят в гниеща дървесина, но това съвсем не е задължително и успешно нападат здрав дървен материал. Имайки предвид хигроскопичните свойства на дървото, може да се каже, че повечето дървени повърхности са в някаква степен благоприятни за мравките-дървоточник. Все пак те не харесват проветривите места, така че едва ли ще ги откриете там.

Мравките-дървоточник предпочитат да се хранят през нощта. Обичат храни, богати на протеини и захари. Месото е сред предпочитаните храни, защото е богато на протеини. Най-често в менюто на мравките-дървоточник попадат насекоми – живи или мъртви, листни въшки и други. Другата основна част от менюто им – захарите – си набавят предимно от сока на плодове и от нектара от цветята. Мравките-дървоточник не обичат да се отдалечават много от местообитанието си, за да намерят храна. Те търсят храната си в тесен периметър – до няколко стотин метра.

 

Как да установите наличие на мравки-дървоточник в дома?

Когато в помещението е тихо и се чува слабо скърцане от място с дървени мебели или други дървени повърхности, твърде възможно е да си имате работа с мравки-дървоточник. Огледайте добре всичко дървено и ако забележите различни по големина дупки, е възможно това да са мравки-дървоточник. Те изхвърлят съвсем малки дървени стърготини – изходен продукт от прокарването на тунели от самите тях. Така че при по-внимателно вглеждане ще забележите миниатюрни стърготини около дупките в дървените Ви мебели.

Мравката-дървоточник може да Ви ухапе, ако се опитате да разрушите гнездото й. Ухапването е болезнено и може да наруши целостта на кожата. За това бъдете внимателни, когато откриете гнездото й, най-добре внимателно го изсмучете с прахосмукачка.

повреда от мравки-дървоточник   Мравките-дървоточник предпочитат необработеното дърво. Затова по-често се откриват по нелакирани повърхности и такива с малко или некачествено лаково покритие. Затова превенцията срещу мравки-дървоточник може да започне още със закупуването на мебели. Изберете качествено обработени мебели, лакирани със специализирани лакове за дърво. Това няма да Ви даде 100% гаранция срещу тези вредители, но е една добра превантивна мярка. Освен в борбата с мравките-дървоточник, това би било позитив като цяло за дългия живот на Вашите дървени мебели.
Друга превантивна мярка е редовното лакиране на дървените повърхности в дома. За това е най-добре да се консултирате с производителя на Вашите мебели или с търговеца, от който сте ги закупили. Те ще Ви препоръчат подходящ лак, който да запази мебелите Ви максимално дълго време, както от инсекти, така и от стареене.

 

Как да се преборите с мравките-дървоточник?

Премахнете източниците на влага в дома.

Добре е да държите дървата за огрев по-далече от къщата, и не директно върху земята, а на някаква височина. Когато ги внасяте вътре, старателно проверявайте за насекоми.

Ако в градината има листни въшки, постарайте се да се оттървете от тях, тъй като те са предпочитана храна за мравките-дървоточник.

При вече установено наличие на мравки-дървоточник в дома Ви, трябва да помислите как максимално бързо да се отървете от тях, за да ограничите последствията върху мебелите. В противен случай, при продължителни интервенции от страна на мравките-дървоточник, ще се наложи да се сбогувате с мебелите си.

В търговската мрежа можете да намерите препарати за борба с насекомите. Доколко те са ефективни е въпрос на коментар. Другата тънкост е в третирането – дали ще успеете да обработите дома си качествено, така че да се преборите трайно с мравките-дървоточник. Може и да успеете, но може и да се окаже, че не сте победители в битката с тези същества.

Най-ефективният начин е да се доверите на фирма за борба с вредителите. Професионалистите там разполагат със специализирана техника и препарати, които гарантирано ще се справят с нашествието на вредители в дома Ви.

 

, , ,
Google рейтинг
4.8
На база на 384 отзива
js_loader
Call Now Button