web analytics
 
 
12.04.2017 Превента България

Любопитни митове за насекомите: кои са верни и кои – лъжа?

митове за насекомите

Насекомите могат да оцелеят при падане от високо: Факт

митове за насекомитеПодобно на котките, когато буболечка падне на земята, тя винаги изглежда винаги оцелява без драскотина. Дали това е просто късмет? Нека да разберем този факт.
От мравки до паяци ние всички сме виждали тези пълзящи насекоми да падат от плота или високия таван и по някакъв начин успяват да си останат незасегнати. Но как е възможно това? Отговорът е прост и всичко се обяснява от физиката и биологията.
При падане, всички предмети имат терминална скорост – това е постоянната скорост, която свободно падащият обект достига, когато устойчивостта на средата, през която той пада, предотвратява допълнително ускоряване, пряко пропорционална на техния размер и форма, което увеличава скоростта, с която пада, докато окончателно достигне земята. Тъй като повечето насекоми имат много малка маса, съпротивлението от падането им е много по-голямо, отколкото гравитацията, която ги дърпа надолу, позволявайки им да оцелеят, без да се „размажат”. Насекоми с дълги крака като паяците са в състояние да разтварят краката си, когато падат, за да създадат съпротивление, което също така олекотява удара.
Просто казано, ако мислите, че при падане на перо на земята, неговият малък размер и маса позволяват лекото му приземяване, същото важи и за малките буболечки и насекоми.

 

Хлебарките могат да пълзят назад: Мит

Хлебарките са доста хитри. Подобно на нинджите, те могат да изкачват стени, могат да изчезнат за едно мигване на окото и да бъдат бързи – много бързи. Но когато става дума за отстъпление или излизане от ситуация, хлебарките могат да се движат само напред. Гръбнакът и космите по краката им са чудесни за катерене и бързо придвижване напред, но също така ги възпрепятстват да се движат назад.

 

При смачкване на хлебарка тя освобождава яйца: Мит

хлебаркаКогато става дума да се отървем от ужасна хлебарка, обикновено оръжието, което избираме е обувката. Но може ли този прост акт на елиминиране впоследствие да доведе до освобождаването и разпространението на яйцата на хлебарката в дома ви, причинявайки по-широко заразяване? Простият отговор е “не”.
Най-често срещаните видове хлебарки държат яйцата си в твърда опаковка, наречена оотека. Хлебарките я прикрепят към различни повърхности в дома, докато не изтече времето за излюпване на яйцата. Така че, когато смачкате хлебарка, нейните яйца вероятно вече са на друго място.

 

Всички пчели правят мед: Мит

пчела Знаете ли, че пчелите са единствените насекоми, които произвеждат хранителен източник, подходящ за консумация от човека? Това е вярно в случая на този вкусен мед, който използвате в чая и глазурите, но дали всички пчели произвеждат тази наистина невероятна суперхрана? Нека да разберем дали това е факт или мит.

От векове пчелите често се свързват с производството на мед – обикновено без споменаване на специфичния вид пчела, която го прави. Към днешна дата са записани повече от 20 000 вида пчели, всички със свои собствени специални поведения и черти, но само един вид от тях прави истински мед. Този вид е медоносната пчела. За сравнение, други пчели, като например земната пчела, съхраняват нектара, но количествата са малки в сравнение с възможностите за складиране на медоносните пчели, които им помагат да преживеят през зимните месеци. Медът на земните пчели не е подходящ за събиране и консумация от човека.

 

Всички паяци правят мрежи: Мит

паяк Това е идея, която отдавна е формирана преди да има доказателства за истинността й – идеята, че всички паяци правят мрежи. Прецизните сложни структури имат дълга история в литературата и поп културата, но дали всички паяци тъкат тези сложни копринени мрежи? Докато всички паяци произвеждат коприна, не всички видове я използват по този начин.

Паяците превръщат коприната в мрежите като форма на подслон и метод за залавяне на плячката. С течение на времето някои паяци са развили методите си на оцеляване, за да не включват използването на деликатната нишка от коприна, за да уловят следващото ястие. В действителност, паяците произвеждат няколко вида коприна, с уникални свойства, използвани за специфични цели, които могат да варират от лепкава до лека и въздушна. Някои видове, като паякът трапдор (от англ. врата – капан), създават подземни убежища, за да уловят плячката с изненада, докато други използват копринени линии като въдица, за да хванат плячката и да я придърпат като с макара.

 

Хлебарките обичат само мръсни домове: Мит

Хлебарките имат репутация на мръсни вредители, които често се намират на мръсни и неподдържани места. Разхвърляните домове, тъмните алеи и затрупаните с боклук площи са често срещани места за размножаване на хлебарки, но само такива ли трябва да са  условията, в които хлебарките се развиват? Нека да разберем дали това е факт или мит.
Ако ви помолим да затворите очите си и да си представите, че една хлебарка пълзи на пода, в каква стая бихте предположили, че се намирате? Шансовете, горепосочените райони, в които споменахме, да бъдат първите, които ви идват на ум, са доста големи. Но истината е, че това не винаги е така.

В най-чистите домове също виреят хлебарки. Основният определящ фактор за способността на хлебарката да процъфтява, е наличието на източник на храна. Така че, дори и да поддържате дома си подреден и без мръсотия, все още има шанс за хлебарките да надушат дори най-малките частици от храна и да нахлуят в килера ви.

 

 

, , ,

Comments are closed.

Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button