web analytics
 
 
28.04.2017 Превента България

Любопитни митове за гризачите: кои са верни и кои – лъжа?

може ли котката да ви отърве от гризачите

може ли котката да ви отърве от гризачите

Котките могат да ви отърват от вашия проблем с гризачи: Мит

Съперничеството между котка и мишка сме виждали като емблематично навсякъде – от карикатури, през филми, до телевизионни предавания. Страхът на мишката от котката е пословичен, а приятелството между тези животни, винаги възбужда у нас противоречиви чувства. Но има ли някаква заблуда в убеждението, че най-добрата защита срещу домашни гризачи е категорично котката като домашен любимец? Нека се опитаме да докажем, че това отговаря на истината, все пак. Котките като домашни любимци имат дългогодишна история, при която доста често се случва те да “правят подаръци” на своите стопани под формата на мъртви животни, предимно плъхове и птици. Наистина възниква въпросът защо вашият домашен любимец прави това? През хилядолетията на еволюция котките все още запазват естествения си животински инстинкт за лов. Някои са по-адекватни от други, затова те трябва да ловуват, да убиват и да носят вкъщи кървавите доказателства за война, и това е просто начинът, по който котката ви показва своята естествена способност, своите качества на хищник. Гризачите също мразят миризмата на котки и проучванията показват, че този химичен сигнал предизвиква страх при абсолютно всички мишки. Но дали това означава, че ако имате гризачи у дома, можете да позволите на котката ви да ви бъде надежден унищожител? Не, определено не можете да й се доверите. Гризачите се възпроизвеждат с тревожно темпо и често развъждат малките си вътре в стените и труднодостъпните места в дома ви. Като се има предвид този факт, много малко вероятно е вашата котка да бъде в състояние да се бори с активната напаст от гризачи, без значение колко хитра е тя.

 

Сиренето привлича мишките в капана: Мит и истината

капан за мишкиВъпреки че много хора вярват, че мишките се привличат от сиренето, истината е, че мишките предпочитат храни, които просто са с по-високо количество на въглехидрати в тях. Шоколадовото или фъстъченото масло може да са по-ефективни за привличането на мишката и по-атрактивни като лакомство за нея от сиренето. Въпреки това, мишките са доста безразборни в предпочитанията си и в крайна сметка ще изядат всичко, което е храна и се намира в техния радиус. Ето защо е важно не само да хванете мишките, но и да им попречите да влязат вътре в къщата ви. Ето как може да направите това:
– Проверете дома си за пукнатини, както отвътре, така и отвън.
– Използвайте водонепропусклив уплътнител, за да затворите всички пролуки, тъй като мишките могат да преминат, благодарение на скелетната си структура, през дупка дори с размер на стотинка.

 

Ултразвукови машини за отблъскване на насекоми и гризачи: Мит

Ултразвуковите устройства са изтъквани като надеждно средство за отблъскване на всички видове насекоми и така наречената напаст от хлебарки до плъхове. Няма обаче доказателства, че предлаганите на пазара устройства отблъскват насекомите или са наистина ефективни мерки за контрол на гризачите. Звукът, който тези машини излъчват, не може да премине през стени, а мебелите могат да ограничат обхвата му.

 

Всички плъхове са нощни животни: Факт

плъхАко чуете звуци, приличащи на дращене и на малки стъпала, които се движат през вашия кухненски под, докато спите, определено може да чувате плъхове. Но дали тези мънички и отблъскващи гризачи излизат само посред нощ? Нека да проверим дали това е факт или мит. Факт е, че плъховете са нощни животни. Те спят около петнадесет часа през деня и излизат през нощта в търсене на храна. Плъховете са доста подли и хитри. Те знаят, че поради малкия си размер и затруднената видимост през нощта, е най-добре да действат под прикритието на мрака, като останат скрити от потенциална заплаха. Независимо, че плъховете са късогледи и не могат да различават цветове, очите им всъщност са изключително чувствителни към светлината, което им позволява да се движат в пълна тъмнина. Мустаците, които обграждат муцуните им (и другите косми на тялото), също им помагат така, както белият бастун на слепия човек. Тъй като обикалят и душат около неизвестни области, те са в състояние да “виждат”, като движат мустаците си над земята, за да оформят подробна картина на обкръжаващата ги среда. Да, понякога може да се случи да видите плъх и на дневна светлина. В тези случаи може да се окаже, че конкретното жилище, което плъховете обитават, е по-активно обитавано от законните си стопани през нощта, което прави операцията през това време по-обезпокоителна и стресираща.

 

 

, ,
Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button