web analytics
 
 
18.06.2018 Превента България

Любопитни въпроси за плъховете

Любопитни въпроси за плъховете-min

Плъховете са често срещано страшно същество, но има много неща, които хората не знаят за тези очарователни животни. В тази публикация в блога ще разгледаме някои от най-интересните и любопитни въпроси за плъховете. От интелигентността им до изненадващо близките им отношения с хората – плъховете са по-сложни същества, отколкото много хора осъзнават. Надяваме се, че тази публикация в блога ще ви помогне да разсеете някои от митовете и дезинформацията за тези интересни животни!

Възможно ли е да ви нападне плъх?

Че не са желани наши съжители, не ще и съмнение. Остава една и друга въпросителна: налитат ли на човека плъховете? У някои хора съществува едно скрито опасение, че могат да бъдат нападнати, докато спят.

 

Какво привлича плъховете?

Исторически плъховете живеят до хората, защото там именно намират най-често и своята храна. Превзели са всички континенти, защото най-често са се прехвърляли от едно място на друго чрез корабите.
Тъй като са всеядни, не придирят какво да хапнат, имат разнообразен спектър от храни. Ядат растения, ядки и семена, но също така винаги са ги подозирали, че могат да посегнат на малки птички и дребни животински видове.
Хората най-често имат опасението: може ли плъх да ги нападне през нощта, докато спят? Отговорът не е еднозначен – да или не. Плъховете са животни, които в името на своето оцеляване също са способни да бъдат агресивни, ако нямат друг изход. Това е от една страна. От друга страна има случаи на полазване и ухапване от плъхове на хора, които са си легнали с остатъци от храна по ръцете, лицето или дрехите. Те отиват там да си близнат от нея. Смята се, че плъховете не биха нападнали човек или друго създание, което e по-голямо от тях, без да бъдат притиснати по някакъв начин.

 

Как плъховете „съжителстват“ с хората?

Гризачите проникват в нашите жилищни помещения през всякакви дупки и пукнатини. За да се преустанови този достъп физически, е нужно те да бъдат запечатани. Има екземпляри, които могат да влязат и през отвори от около половин инч (около 12 мм). В друг аспект не трябва да се допуска разнасяне не храни на достъпни за тях места.
Хората желаят да се избавят от плъховете чрез капани или отрова, или и с двете. Отровните примамки трябва да се ограничат, ако имате малки деца или домашни любимци. Ако се ползват, трябва да сте сигурни, че те нямат достъп до тях. Разбира се, винаги можете да се обърнете и към професионални унищожители на тези гризачи.

 

Защо хората имат инстинктивен страх от плъховете?

въпроси за плъховетеЗащото са преносители на различни болести. Чрез тях в миналото са се развили мащабни епидемии, отнесли стотици хиляди човешки животи. Оттам е тръгнал и страхът от тях като смъртно опасни за човека.

Макар че не са големи хищни животни, ежегодно се регистрират официално стотици хиляди случаи на ухапвания от плъхове. Те не са съвсем безобидни, могат да доведат до заразяване с опасна болест или да оставят психологическа травма. Има и такива, които страдат от алергии при досег с козинката на плъха или при контакт с техни екскременти.

Поради тоталната им активност в различни среди, включително и промишлени, плъховете са в състояние да предизвикат техногенни аварии. Спомняме си голямата авария на атомната електроцентрала във Фукушима, Япония през 2013 г. Виновник за това се оказва плъх, прегризал кабел в системата за автоматизирано управление. От това възниква пожар, цялата система за охлаждане прекратява работа и това едва не довежда до крупно разрушение с изтичане на радиация. Все пак не трябва да се стига до преекспониране на опасността от плъховете. Някои мащабни страхове са все пак илюзорни.

 

Какви болести пренасят плъховете?

Доказано е, че те са преносители на над 20 вируси, бактерии и болестотворни микроорганизми.
Най-опасните болести, разпространявани от тези активни гризачи са:
Чума — тъй като плъховете не боледуват от нея, са като естествен резервоар за тези бацили и могат да ги разпространят сред хората. Тиф – главната му особеност е, че също се разпространява и чрез бълхи, кърлежи; Тетанус – също смъртно опасна болест, която може да хванете при ухапване от всякакви животни, включително и от плъхове. И още: лептоспироза, треска, ку-треска, псевдотуберкулоза, токсоплазмоза и др. Оказва се, че болестите, на които разпространители са плъховете, са специфични за отделните региони. Плъховете заразяват и кърлежите с т.нар. лаймска болест, която пък може да се прехвърли у човека при ухапване от кърлежа.
Ако такъв плъх, заразоносител, се добере до продукти или съдове, които изцапа с мръсните си телесни части и екскременти, може да превърне този дом в болестно гнездо. Преди няколко века плъховете в комбинация с бълхите с техните патогенни микроби заразили и изтребили една трета от населението на Европа чрез мощна епидемична вълна.

 

Могат ли плъхове и мишки да живеят заедно?

плъхове въпросиМишките и плъховете са родствени животни, но имат своите различни особености. Мишките като цяло предпочитат да си хапнат зърнени продукти, макар че ядат и доста други. Плъховете имат афинитет повече към продукти, които са резултат от човешката дейност, т.е. отпадъци.
Размерът на едните и другите също им създава различни възможности за обитаване. Машките с по-малките си размери могат по-лесно да се приютят в човешките жилища. Плъховете нямат възможност да ползват същите скривалища и им трябват по-широки пространства с всякакви възможни лабиринти. По начало плъховете не гледат да са в близост до мишки, птици и хора. С мишките не им съвпадат ареалите и поведенческите навици. Могат случайно да излязат заедно, ако също така заедно изпаднат в стресова ситуация.

 

Плъховете не са долюбвани от хората, най-вече заради болестите, които разнасят. Те самите са активни животни, които са способни да мигрират и превземат нови територии. Сравнително бързо се размножават и трайно се настаняват на тях. Затова и човекът трябва да оцени всички рискове от съжителството си с тях.

 

 

, ,
Google рейтинг
4.8
На база на 384 отзива
js_loader
Call Now Button