web analytics
 
 
22.05.2024 Превента България

Листеринът и хлебарките: всичко, което трябва да знаете

Листеринът и хлебарките: всичко, което трябва да знаете

Може би сте чули или прочели някъде, че наред с много други домашни средства, и Листеринът се ползва срещу хлебарки. Така ли е наистина?

Възможно ли е да се борим успешно срещу тези упорити вредители с вода за уста или тези приказки са чисто и просто бабини деветини? Нека заедно проверим фактите и отговорим на тези въпроси.

Какво представлява Листеринът?

Листеринът е продукт, предназначен за орална хигиена, разработен от химика Джоузеф Лорънс и патентован през 1879 г. Представлява антисептична вода за уста и някои от съставките й като етанол, ментол, тимол и евкалиптол, наистина имат инсектицидни свойства. Друг е въпросът дали те са достатъчно силни, за да ползваме Листерина, като средство за унищожаване на хлебарки.

Убива ли Листеринът хлебарки?

Технически да, Листеринът може да убие хлебарка, но само една, и то ако е приложен директно върху нея в значителни количества.

Подобен би бил ефектът и от спрей за коса или спирт, но това не ги прави ефективни средства за унищожаване на хлебарки.

Можем ли да ползваме Листерин като натурален репелент за хлебарки?

По-скоро да. Както вече споменахме, някои от съставките на продукта имат инсектицидни свойства. Нека видим кои са те и как действат:

  • Етанол

Етанолът нарушава хидролипидния слой на екзоскелета на насекомите, уврежда нервната им система и ги дехидратира. Като инсектицид обикновено се използва в комбинация с други съставки, за да се подобри неговата ефективност и продължителност на действие.

Това е основната активна съставка в в продуктите Listerine, като процентното му съдържание варира в зависимост от конкретния продукт, но обикновено е около 70%.

  • Ментол

Ментолът е дестилат от мента, известен с освежаващия си, охлаждащ ефект върху кожата и лигавиците. Според проучване, направено в университета Оубърн, ментовото масло е естествен репелент срещу хлебарки, както и други насекоми, и дори може да ги убие, когато са влезли в контакт с него за продължителен период от време. Повече за него, както и други етерични масла, които действат отблъскващо на хлебарките можете да прочетете ТУК.

Освен това, трябва да се вземе предвид, че съдържанието на ментол в Листерина е минимално.

  • Евкалиптол

 

Евкалиптолът е получен от евкалиптовото дърво и притежава антимикробни, противовъзпалителни, и известни инсектицидни свойства. Подобно на ментола, той може също да действа като естествен репелент срещу хлебарките, но съдържанието му в Листерина също много ниско.

  • Тимол

Това е естествено съединение, получено от мащерка и карамфилово масло. Има антисептични, противогъбични свойства, както и известни инсектицидни свойства.

Според едно проучване на Университета Пардю, редица масла на растителна основа, като тимола са ефективни за потискане на нервната система на вредители, като хлебарки и дървеници. С други думи, и тимолът действа отблъскващо на хлебарките, но той, също както ментола и евкалипта, е в много ограничени количества в продуктите Листерин.

  • Метилов салицилат

Това е естествен екстракт от салицилова киселина, същата киселина, която се съдържа в аспирина. Произвежда се от смърч, бреза и върба, но може да бъде произведен и чрез синтезиране на салицилова киселина с метанол. Ароматът му отблъсква хлебарките.

Ефективно средство за унищожаване на хлебарките ли е Листеринът?

Не е. Въпреки че, както вече стана ясно, Листеринът може да се използва като естествен репелент срещу хлебарки, и че технически е способен да убие единични екземпляри, той не е ефективно средство за борба с тези вредители. Нито е мощно оръжие срещу тях, нито има потенциал за дългосрочно действие и контрол. И не такова е предназначението му – все пак говорим за вода за уста.

Ако имате проблем с хлебарки, най-добре е да следвате установените практики за борба срещу тези вредители, използвайки продукти и препарати, специално предназначени за тази цел. А такива има много – ето 10-те най-популярни и продавани сред тях.

Друг сигурен метод за справяне с нашествениците е да се доверите на специализирана фирма за борбата с тях, каквато е Превента.

 

 

 

 

Вижте още от нашия блог

, , , , ,
Google рейтинг
4.8
На база на 409 отзива
js_loader
Call Now Button