web analytics
 
 
02.07.2024 Превента България!

Кърлежът като причинител на хранителна алергия

Какво е алфа-гал и как да се предпазим

В последните години броят на случаите на алфа-гал синдром – хранителна алергия, предизвикана от ухапване от кърлеж – расте застрашително. Синдромът е открит наскоро, трудно се диагностицира и е практически нелечим, затова е важно да знаем как се причинява, какъв е механизмът развитието му, какви са симптомите и как да се предпазим. Всичко това, а и друга полезна информация и съвети за защита от кърлежи, може да откриете в следващите редове.

Географско разпространение и причинители на α-гал синдром

Както стана ясно, синдромът α-гал (наричан още алфа-галактозидна алергия) e сравнително нова, ненапълно проучена патология. Открит e случайно през 2008 г., от американски учени, които изследват нов медикамент за лечение на рак.

Най-много случаи са регистрирани в югоизточните и източните части на Съединените щати, което до голяма степен се дължи на разпространението на основния вектор – кърлежа Lone Star (Amblyomma americanum).

Кърлеж Ixodes ricinus, който причинява алфа-гал в Европа

Множество случаи на α-гал са документирани и в южна Австралия, където появата на алергията се свързва с разпространението на кърлежи от вида Ixodes holocyclus. В Европа векторът е най-често от вида Ixodes ricinus, като заболяването е било регистрирано в Германия, Испания и Швеция. Експертите обаче предупреждават, че кърлежи, причиняващи α-гал, се разпространяват във все повече части на света поради изменението на климата.

Алфа-гал синдром – същност и симптоми

Алфа-гал синдромът (АГС) е още познат като алергия към червено месо. За разлика от повечето хранителни алергии обаче, тази не се причинява от протеини в храните, а от ухапване от кърлеж – и по-точно от един специфичен захарид (α-Gal), съдържащ се в слюнката му.

След като навлезе в човешкия организъм, α-Gal може да предизвика производството на специфични IgE антитела, в резултат на което някои хора развиват чувствителност или отключват алергия към определени храни. Алергичните реакции се проявяват след консумация на тези храни: червени меса и/или други животински продук­ти – млечни продукти, както и такива с добавен животински желатин (като желирани бонбони например).

За разлика от повечето хранителни алергии, които предизвикват незабавни реакции, симптомите на алфа-гал се появяват между 3 и 6 часа след консумацията на алергена. Това забавяне, както и необичайният причинител на алергията, често са причина за неправилно диагностициране на проблема.

Алфа-гал синдромът има широк спектър от клинични симптоми – дерматологични, стомашно-чревни, сърдечно-съдови и други. Някои от най-често срещаните са следните:

– сърбеж, зачервяване или друг вид раздразнение на кожата

– подуване на устните, лицето, езика и гърлото или други части на тялото

– гадене, повръщане, диария, нарушено храносмилане, болки в стомаха

– затруднено дишане, хрипове, задух

– ниско кръвно налягане, ускорен пулс

– замаяност

Най-тежката реакция е анафилаксията – тя засяга различни органи и може да бъде животозастрашаваща, поради което е необходима незабавна медицинска помощ. Симптомите й включват затруднено дишане, подуване на гърлото и езика, ускорен или слаб пулс, замаяност и дори загуба на съзнание.

При наличие на някой от тези симптоми след консумация на червено месо или други животински продукти, особено ако сте били ухапани от кърлеж, е най-добре да посетите личния си лекар или алерголог.

Диагностика и лечение на АГС

Както споменахме по-горе, много от случаите на алфа-гал синдрома остават недиагностицирани или неправилно диагностицирани поради ред причини – необичайния причинител, забавената реакция, факта, че не всички хора с оплаквания търсят медицинска помощ, както и че заболяването открито сравнително наскоро.

Както всяка диагностика, така и тази на алфа-гал синдрома започва със снемане на анамнеза от алерголога – бил ли е пациентът ухапан от кърлеж или на места, където потенциално живеят тези акари; какви са симптомите и колко време след консумацията на животинските продукти се проявяват и т.н.

За потвърждаване на диагнозата се извършва кръвен тест с цел измерване нивото на специфичните IgE антитела срещу α-Gal. В някои случаи може да се използват и кожни тестове с екстракти от червено месо за допълнителна диагностика.

Както всяка друга алергична реакция, и алфа-гал синдромът практически не се лекува – само симптомите могат да бъдат контролирани. Основната терапия е избягване на алергените – свинско, агнешко, говеждо, телешко и дивечово месо, както и млечни продукти и такива, съдържащи желатин. За целта е необходимо внимателно да проверявате съдържанието на хранителните продукти, които консумирате. В случаи на анафилактични реакции, се препоръчва носене на автоинжектор с епинефрин (адреналин).

Разбира се, при тежка симптоматика лекарите изписват медикаменти за потискане на симптомите. Добрата новина е, че при някои хора симптомите на алфа-гал отшумяват с времето.

Как да се предпазим от алфа-гал и от други болести, предавани от кърлежи

Най-добрият начин да се предпазим от алфа-гал, както и от останалите болести, които кърлежите пренасят, е да избягваме самите тях и да се опитаме да предотвратим ухапванията им.

Имайте предвид, че тези акари обитават тъмни и влажни зони с гъста растителност и са най-активни напролет, в началото и края на лятото, като пикът в активността им е през април – май и август – септември.

И така, следвайки някои прости съвети, можете значително да намалите риска от ухапване от кърлеж и развиване на АГС (или друга болест). Ето кои са те:

1. Избягвайте гъста растителност

Когато сте на открито, придържайте се към алеи, пътеки и окосени зони, за да избегнете контакта с кърлежи. Ако имате двор, поддържайте тревата и другите растения в него и при необходимост, пръскайте – или потърсете професионална фирма, която да го направи.

2. Носете подходящо облекло

Носете дрехи с дълги ръкави и крачоли и затворени обувки. Светлите дрехи помагат да забележите кърлежите по-лесно. Третирайте дрехите с перметрин за допълнителна защита.

3. Използвайте репеленти

Въоръжете се с подходящи препарати, за да предпазите откритите части на кожата и облеклото. Етеричните масла като мента и цитронела също могат да помогнат, но ефектът им е по-слаб.

4. Инспектирайте се редовно

След престой в рискова среда или прминаване през такава проверявайте цялото си тяло за кърлежи. Ранното отстраняване на кърлежите намалява риска от заразяване с болести.

5. Проверявайте децата и домашните любимци

Инспектирайте внимателно децата и домашните любимци за кърлежи, дори ако животните носят защитни нашийници.

Ако сте ухапан от кърлеж, не се панирайте – това в никой случай не е диагноза. В повечето случаи тези ухапвания нямат никакви последствия. Важно е да извадите кърлежа възможно най-скоро и да промиете мястото със спирт или с йод. За целта използвайте чисти, фини пинсети, и дърпайте внимателно и плавно нагоре, без да въртите. Разбира се, можете да се обърнете към личния си лекар или към друго медицинско лице.

Вижте още от нашия блог

,
Google рейтинг
4.8
На база на 420 отзива
js_loader
Call Now Button