web analytics
 
 
19.03.2024 Превента България

Това ще спаси живота ви! Разберете най-важното за болестите, предавани от кърлежи

Това ще спаси живота ви! Разберете най-важното за болестите, предавани от кърлежи

От статията ще научите всичко най-важно, което трява да знаете за болестите, които кърлежите пренасят, по актуални данни на Министерство на здравеопазването и Национален център за заразни и паразитни болести в България.

Информацията за болестите, симптомите им, какво да правите и как да избегнете ухапване, ще ви помогне да се предпазите от сериозни и в някои случаи животозастрашаващи заболявания.

Защо ухапването от кърлеж крие рискове?

Пролетта идва и заедно с покачването на температурите, все по-често ни се иска да излезем сред природата. Колкото и да са приятни разходките из гората и игрите с домашните ни любимци на полянки и в градинки, те носят риск да бъдете ухапани от кърлеж.

Разбира се, не всяко ухапване от кърлеж означава, че ще се разболеете, но част от малките паякообразни пренасят патогени, които могат да причинят наистина сериозни заболявания.

Болести и симптоми

Известно, че повече от 15 човешки болести се причиняват вследствие на ухапване от кърлеж. Ако не реагирате бързо и адекватно, бактериите от ухапване от заразен кърлеж могат да започнат да циркулират в тялото ви. Инфекцията се разпространява и може да увреди сърцето, ставите и нервната система.

Болестите, пренасяни от кърлежи, засягат всеки по различен начин, така че има широк спектър от симптоми, някои от които се проявяват рано, а други на по-късен етап.

Информация от сайта на Министерство на здравеопазването сочи, че резултатите за последните години потвърждават, че най-често регистрирани в България са Марсилска (Средиземноморска петниста треска) треска (МТ), Лаймска борелиоза (ЛБ), Кримска-Конго хеморагична треска (ККХТ), Хеморагична треска с бъбречен синдром, Ку-треска, Туларемия, Малария, Висцерална Лайшманиоза.

 • Марсилската треска (Средиземноморска петниста треска)

Заема второ място по заболяемост сред трансмисивните инфекции у нас след Лаймската борелиоза.

Предаването на инфекцията се осъществява чрез ухапване от кърлежа Rhipicephalus sanguineus,специфичен паразит по кучетата. Освен кучетата значителна роля играят и домашните животни. Пациентите могат да развият признаци и симптоми като треска, главоболие, обрив, мускулни болки.

 • Лаймската борелиоза (Лаймска болест)

Тя е най-честото предавано чрез кърлежи заболяване в Европа и Северна Америка.

Човек се заразява с причинителя Борелия Бургодорфери (Borrelia burgdorferi) при ухапване от кърлеж. В България децата на възраст 5-10 години и възрастните на 45-65 години боледуват най-често. Заразяването на хората с B. burgdorferi става чрез ухапване от заразен кърлеж.

Нелекуваната лаймска болест може да доведе до широк спектър от симптоми в зависимост от стадия на инфекцията. Те включват треска, обрив, парализа на лицето и артрит. Треска, главоболие, умора, мускулни и ставни болки и подути лимфни възли могат да се появят при липса на обрив. Той се среща при приблизително 70 до 80 процента от заразените лица. Започва на мястото на ухапване от кърлеж след 3 -7 дни, разширява се постепенно в продължение на няколко дни, достигайки до понякога 30 см в диаметър. Може да се появи на всяка част от тялото.

 

 • Ку-треска

Тя протича с атипична пневмония. Среща се най-вече в Пловдивска, Пазарджишка, Варненска, Старо-Загорска и Благоевградска области.

Заболяването при хората се проявява с разнообразна клинична симптоматика. Протича в остра и хронична форма, като последната е трудно лечима, изисква продължителна (над една година) антибиотична терапия и може да доведе до сериозни усложнения като ендокардит,неспецифични пневмонии, хепато- и спленомегалия и фатален изход в 5 до 35% от случаите.

Съществуват убедителни епидемиологични доказателства, че главен източник на инфекция при хората са заразените животни, особено преживните, които отделят огромно количество коксиели с плацентата и вагиналните секрети при аборт или раждане, както и с млякото, фецеса и урината за продължителен период от време.

 • Кримска Конго хеморагична треска (ККХТ)

Една от най-тежките инфекциозни болести, пренасяна с кърлежи. Протича с висока температура и обилни кръвоизливи, довеждащи не рядко до фатален изход.

Заболяването е разпространено широко в България. През последните години е налице разширяване на природните огнища и епидемиологична активност извън относителните им граници. ККХТ в България е официално регистрирана през 1952 г.

ККХТ е заболяване срещано в хълмистите ландшафти също на югоизточна България (Бургаска, Сливенска, Ямболска, Старозагорска, Хасковска, Кърджалийска и Пазарджишка области и в по-малка степен в централна северна България (Велико Търново, Шумен).

 • Хеморагична треска с бъбречен синдром (ХТБС)

Протича с висока температура, кръвоизливи и остра бъбречна недостатъчност, налагаща хемодиализа; смъртните случаи не са редки. Резервоар на инфекцията са мишевидните гризачи.

 • Туларемия

Тя е природо-огнищна инфекция. Източник и резервоар на заразата са различни видове гризачи – полска мишка, лалугери и др.

В България туларемия е установена за първи път през 1961 г. в резервата Сребърна, Силистренско. Заболяването варира от леко до животозастрашаващо. Всички форми са придружени от треска, която може да достигне до 39-40 градуса.

 • Кърлежов енцефалит

Той също се предава с кърлежи. Причинителят е вирус.

Заболяването е с природо-огнищен характер. Резервоари са животни и птици. Протича тежко със специфични поражения на Централната нервна система (ЦНС) и висока смъртност. В България заболяването е описано през 1953 г. в с. Искра, Пловдивско.
Западно – Нилска треска (ЗНТ) е остро вирусно инфекциозно заболяване по птици, коне, хора и други бозайници.

Заболяването е установено в Африка, Европа, Близкия Изток, Азия, Океания и Америка.

В глобален мащаб заболяванията са над 15, като учените в Центъра за контрол и превенция на заболяванията към Министерство на здравеопазването и социалната политика в САЩ, описват следните заболявания и техните симптоми:

Анаплазмозата се предава на хората чрез ухапване предимно от чернокракия кърлеж ( Ixodes scapularis ). Ранните признаци и симптоми обикновено са леки или умерени и могат да включват: Треска, силно главоболие, мускулни болки, гадене, повръщане, диария, загуба на апетит. Ако лечението се забави или ако има други медицински състояния, анаплазмозата може да причини тежко заболяване.

Бабезиозата се причинява от микроскопични паразити, които заразяват червените кръвни клетки. Повечето случаи на бабезиоза при хора са причинени от Babesia microti .

Babesia microti се предава от чернокракия кърлеж. Много хора, които са заразени с Babesia microti, се чувстват добре и нямат никакви симптоми. Някои хора развиват неспецифични грипоподобни симптоми, като температура, втрисане, изпотяване, главоболие, болки в тялото, загуба на апетит, гадене или умора. Тъй като паразитите Babesia заразяват и разрушават червените кръвни клетки, бабезиозата може да причини специален тип анемия, наречена хемолитична анемия. Този тип анемия може да доведе до жълтеница (пожълтяване на кожата) и тъмна урина.

Инфекцията с Borrelia mayonii се предава от чернокракия кърлеж (Ixodes scapularis) и има обхват, подобен на този на лаймската болест. Причинява треска, главоболие, обрив и болка във врата в дните след инфекцията и може да причини артрит след няколко седмици. Също може да причини гадене и повръщане; големи, широко разпространени обриви и по-висока концентрация на бактерии в кръвта.

Инфекцията с вируса Bourbon е по-рядко срещана, защото това е сравнително нов вирус. Хората, диагностицирани с вирусна болест на Бурбон, са имали симптоми, включително треска, умора, обрив, главоболие, други болки в тялото, гадене и повръщане.

Колорадската кърлежова треска се причинява от вирус, предаван от горския кърлеж Най-честите симптоми са висока температура, втрисане, главоболие, болки в тялото и чувство на умора. Някои пациенти имат болки в гърлото, повръщане, болки в корема или кожен обрив.

Ерлихиозата се предава на хората от звездния кърлеж ( Amblyomma americanum ). Проявява се със симптоми като треска, силно главоболие, мускулни болки, гадене, повръщане, диария, загуба на апетит, объркване и обрив (по-често при деца).

Heartland вирус се проявява с треска, умора, намален апетит, главоболие, гадене, диария и болки в мускулите или ставите.

Болестта на Powassan започва с треска, главоболие, повръщане и слабост. Вирусът може да причини тежко заболяване, включително инфекция на мозъка (енцефалит) или мембраните около мозъка и гръбначния мозък (менингит). Симптомите на тежко заболяване включват объркване, загуба на координация, затруднен говор и гърчове.

Петниста треска от Скалистите планини се предава от кучешкия кърлеж ( Dermacentor variabilis ). Ранните признаци и симптоми са треска и главоболие. Заболяването може бързо да прогресира до сериозно и животозастрашаващо състояние.

STARI се предава чрез ухапвания от звездообразен кърлеж. Обривът на STARI е червена, разширяваща се лезия тип “волско око”, която се развива около мястото на ухапване. Обривът обикновено се появява в рамките на 7 дни след ухапване и се разширява до диаметър от 8 сантиметра или повече.

Пациентите могат също да изпитват умора, главоболие, треска и мускулни болки. Рецидивиращата кърлежова треска се характеризира с висока температура, главоболие, мускулни и ставни болки.

Рикетсиозата се проявява с треска, главоболие, мускулни болки.

Как да се предпазите от ухапване?

Все пак има добри новини – можете да предприемете редица стъпки, за да се предпазите от кърлежите.

 • Редовна обработка на тревните площи

Ако сте собственик на къща с двор, в момента, в който започне да расте пролетта трева, трябва да започнете да водите и борба с кърлежите. С редовна обработка и правилни препарати, вредителите се отстраняват трайно от всяка зелена площ, парк, двор или градина в рисковият сезон.

 • Преди да излезете на открито

Знайте къде да очаквате кърлежи. Кърлежите живеят в тревисти, храсти или гористи райони или дори върху животни. Много хора биват ухапани от кърлежи в собствения си двор или квартал. Използвайте репеленти против насекоми.

 • След като влезете на закрито

Проверете дрехите си за кърлежи. Те могат да бъдат пренесени в къщата върху дрехите. Най-добре е да съблечете дрехите си в санитарното помещение в дома ви и да ги сложите в пералнята.

Разгледайте и домашните любимци. Кърлежите могат да проникнат в дома и върху домашните любимци, след което да се прикрепят към човек по-късно, така че внимателно проверявайте домашните любимци, дрехите и раниците или чантите, с които сте били навън.

Вземете душ скоро след като сте били на открито. Доказано е, че вземането на душ в рамките на два часа след влизане на закрито намалява риска от ухапване от кърлежи. Душът може да помогне за измиване на неприкрепените животинки.

Огледайте тялото си за кърлежи, след като сте били на открито . Извършете цялостен преглед на тялото при завръщане от потенциално заразени с кърлежи райони, включително собствения ви двор. Използвайте ръчно или огледало в цял ръст, за да видите всички части на тялото си. Проверете тези части на тялото, които са “любими” на кърлежите:

 • Под мишниците
 • В и около ушите
 • Пъп
 • Задната част на коленете
 • Във и около косата
 • Около талията

Ухапани сте от кърлеж. Какво да правите и какво да НЕ правите?

Ако сте ухапан от кърлеж, следващата ви стъпка зависи от това колко дълго е бил прикрепен кърлежът и дали се е нахранил, което ясно може да се види по размерите му.

Ако намерите върху себе си кърлеж, който е малък по размер и очевидно все още не се е прикрепил, няма риск за вас.

Ако обаче намерите насмукал се кърлеж и се предполага, че той е бил върху тялото ви повече от 12 часа, обадете се на вашия лекар, за да обсъдите възможността за изследвания и евентуално профилактична доза антибиотик.

Ако откриете кърлеж и той е все още забит в кожата ви, отново най-разумното нещо е бързо да потърсите лекарска помощ. Ако обаче нямате тази възможност, ще се наложи да го отстраните сами и тук е изключително важно да го направите правилно!Целта е да се извади целия кърлеж с хоботчето. Ако все пак хоботчето остане, то може да се извади с игла.

ВАЖНО !

НЕ СЕ полива с мазнина или каквато и да било друга течност – това запушва дихателните му пътища и животинката повръща в мястото на ухапване, т.е. заразява ни качествено и количествено;

НЕ СЕ върти по часовникова или срещу часовниковата стрелка – така го „разкъсваме“ и отново ни заразява;

НЕ СЕ гори с цигара – отново нараства вероятността да ни зарази;

Кърлежът трябва внимателно да се захване с тънки и с остри краища пинсети, които са гладки от вътрешната си страна. Захващането трябва да е максимално близо до кожата. След захващане се започва бавно и постоянно изтегляне нагоре. Под постоянно се разбира без прекъсване и без дърпане.

 

След изваждането на целия кърлеж ръцете се измиват добре, преди да започнем да пипаме други части на тялото си, особено лицето. Мястото на ухапване задължително се дезинфекцира.

Какви изследвания да направите след ухапване от кърлеж?

Националният център по заразни и паразитни болести дава следните препоръки как да процедирате:

1. Запазете кърлежа след отстраняването му от тялото. Кърлежът може да се изследва в лаборатория „ Предавани с кърлежи инфекции” към НЦЗПБ, както и в повечето частни лаборатории.

Изследването включва:

а) микроскопско определяне на неговия вид (различните видове кърлежи предават различни заболявания), стадия на развитие, дали е изваден цял.

б) откриване ДНК на причинителя на Лаймската болест – Borrelia burgdorferi с генетични техники (полимеразна верижна реакция)

2. Минимум 20 дни след ухапването е препоръчително да се направи серологично изследване на пациента. Серологичното изследване включва тестове за скрининг (ELISA) и потвърдителни тестове (имуноблот).

3. В случай на настъпили оплаквания преди 20-ия ден се обърнете към личния лекар за предписване на необходимото лечение.

4. След провеждане на антибиотично лечение е необходимо да се изчака минимум 1 месец, преди да се направи контролно серологично изследване.

5. Серумни проби могат да се изпращат и от страната с куриер на адреса на НЦЗПБ, за Лаборатория „Предавани с кърлежи инфекции”, с придружително писмо с имената пациента, за каква инфекция да се изследва, адрес и телефон за връзка, евентуално информация за предишни изследвания и/или лечения.

ВАЖНО !

Ако пациентът се обърне към своя личен лекар за отстраняване на кърлеж, оказаната помощ следва да е безплатна.

В пакета първична извънболнична медицинска помощ е включена дейността „Отстраняване на акари“ (с код 98.20), която общопрактикуващият (личният лекар) извършва и за която Вие НЕ заплащате.

По преценка, и при усложнение на състоянието на пациента, личният лекар може да издаде направление за консултация със специалист от извънболничната специализирана помощ, сключил договор с НЗОК. Строго специфичните серологични изследвания за инфекциозните заболявания, предавани от кърлежи, НЕ СЕ заплащат от НЗОК.

Няколко малко известни факта за кърлежите

1. Кърлежите няма да умрат ако навън е много студено, но избягват горещи, сухи места, поради което се оттеглят на сенчести, хладни места през летните месеци. От това знание идва практичен съвет: Ако сте били навън в територия на кърлежите и искате да убиете всички кърлежи, които може да се крият по дрехите ви, просто сложете дрехите си в сушилнята за 10 минути на ВИСОКА температура. Забележете, това не означава, че трябва да пропуснете щателна проверка на тялото и косата си.

2. Кърлежите не са насекоми.

Да, странно е, но е факт… Кърлежите всъщност са класифицирани като „паякообразни“ и са братовчеди на паяци, скорпиони и акари.

3. В зависимост от това къде се намират в жизнения си цикъл, кърлежите могат да изглеждат по-малки от маково зърно или точката в края на изречението. Ето защо е изключително важно да носите ефективен репелент срещу кърлежи.

4. Женският кърлеж може да консумира 100 пъти повече храна от мъжкия. След такова обилно хранене женската може да се увеличи по размер 150 пъти.

5. Един от най-озадачаващите странични ефекти на болестта, пренасяна от кърлежи, е потенциалът за развитие на алергия към червено месо.

Някои видове кърлежи може да носят определена захар, която се намира в говеждо, свинско, агнешко и друго червено месо. Ако тази захар се пренесе в тялото ви, може да развиете алергия. Макар и рядко, това състояние – известно като алфа-гал синдром (AGS) – може да бъде доста сериозно.

Като всяка хранителна алергия , реакциите могат да варират от леки до тежки. В някои случаи хората изпитват потенциално животозастрашаваща алергична реакция, която изисква спешна медицинска помощ.

Ние от Превента сме професионалисти и сме на ваша страна в борбата с тях с кърлежите – потърсете ни, за да ви оттървем от тях!

, , , ,
Google рейтинг
4.8
На база на 420 отзива
js_loader
Call Now Button