web analytics
 
 
01.04.2024 Превента България

Къде отиват умрелите хлебарки

Къде отиват умрелите хлебарки

Виждате умряла хлебарка на пода в банята, но бързате за работа, и не остава време да я изхвърлите. Когато се прибирате обаче, хлебарката я няма. Как така е изчезнала? И къде е отишла?

Подобни случки са предизвиквали почуда и объркване в много домове, налазени от хлебарки. Ако искате да разберете на какво се дължат тези мистериозни изчезвания, къде отиват мъртвите хлебарки и дали изобщо са умрели, прочетете следващите редове.

Мъртвите хлебарки служат за храна на други вредители… и на живите им събратя

Най-вероятната причина за изчезването на мъртви хлебарки е, че те се превръщат в храна за мравки, гризачи, или други останали живи хлебарки. И да, трупът може да е изчезнал, но лошата новина е, че каквато и гадинка да го е изяла, имате проблем. Или не сте се отървали хлебарките, или имате нашествие от мравки или мишки в дома си.

Мъртвата хлебарка отделя олеинова киселина и феромони, които привличат други гадини като мравки или мишки, ако такива се крият в дома ви. Те могат да пренесат тялото на хлебарката до гнездото си, за да го ядат на спокойствие. Това може да са направили и живите събратя на умрялата хлебарка. Освен, че са всеядни, тези гадини са и канибали – така че мъртвите привличат живи екземпляри. Ако искате да се отървете от тази напаст, трябва да почиствате и останките им.

Хлебарките само се правят на умрели

Другата възможна хипотеза, с която можем да обясним мистериозното изчезване на мъртва хлебарка, е че тя всъщност не е била мъртва. Много животни и насекоми имитират смъртта си – най-често, за да избегнат опасност – и хлебарките са едни от тях. Това явление се нарича танатоза или тонична неподвижност.

Хлебарките могат да изпаднат в такова състояние и в резултат на шок, предизвикан от екстремни температури или при третиране с инсектициди. Така че, ако видите хлебарка, която лежи неподвижно по гръб, за всеки случай я смачкайте с чехъла преди да я изхвърлите.

Вижте още от нашия блог

Google рейтинг
4.8
На база на 420 отзива
js_loader
Call Now Button