web analytics
 
 
10.10.2017 Превента България

Кофеинизирани пчели

Кофеинизирани пчели

Кофеинизирани пчели

На приятна разходка сте в парка, времето е чудесно и сядате да изпиете по едно кафе в кафенето в парка. И в момента, в който сервитьорът ви донесе ароматната напитка, с ужас установявате, че групичка пчели се е насочила към кафето ви и няма намерение да ви го остави. Насекомите жужат около горещата чаша със силно еспресо, а една-две от тях вече са кацнали на ръба на чашата и се наслаждават на вашата напитка! Възмутени от нахалството им, се местите на най-далечната маса, но разгневените кофеинизирани пчели ви следват неотлъчно. Кошмар! Ако сте изживявали тази странна ситуация, или пък се чудите защо им е на пчелите да консумират кофеин, ето и причината.

пчели, пристрастени към кофеина

Може би си мислите, че пчелите случайно са пробвали кофеина, докато са били кацнали на някоя чаша с капучино в парка и са се пристрастили към горчивата напитка? Реалността обаче е различна. Всъщност, пчелите са създадени да обичат кофеина. И това е един много хитър трик на природата. Учените знаят, че кофеинът подобрява паметта и способността за учене у пчелите, подобно на хората.

Експеримент на група учени от университета в Съсекс, Великобритания, разкрива защо пчелите са толкова силно привлечени от кофеина, както и какво поведение произтича от това.

Д-р Маргарет Кувийон, която изучава поведението на пчелите, и нейните колеги от университета в Съсекс извършили следния опит с предварително обучени пчели от три различни кошера. За да проследят пчелите, те залепили номера на гърба им, подобно на футболни фланелки. Учените приготвили два разтвора на вода и захар, подобни на нектара, който пчелите си набавят от цветята. В единия разтвор добавили много малко количество кофеин – толкова, колкото се съдържа в нектара на някои цветя. В природата, до 55% от растенията, които пчелите опрашват, съдържат много малки дози кофеин. Учените наблюдавали поведението на пчелите и установили, че в рамките на три часа от началото на опита, пчелите се връщали повече пъти при разтвора с кофеин, в сравнение с обикновения сладък разтвор. Пчелите, консумиращи кофеин, се връщали в продължение на няколко дни след този опит, за да проверят дали няма още от този разтвор, губейки си времето, вместо да потърсят истински цветя. Пчелите, приемащи обикновен разтвор, изобщо не се връщали на следващия ден.

В природата, както споменах, някои цветя съдържат малко количество кофеин, с цел да пристрастят пчелите към себе си, и да ги накарат да кацат върху тях отново и отново. От тази връзка, цветята с кофеин печелят, защото колкото повече пчелите кацат върху тях, толкова повече полен се полепя по тях и го разнасят. Но останалите цветя, които не произвеждат кофеин, биват пренебрегвани от пчелите, които са опитали цветята с кофеин.

пчелите обичат кофеина в растениятаПристрастяващото вещество кара пчелите да се заблуждават за качеството на нектара, който цветето им предлага. Колкото по-сладък е нектара, толкова повече пчелите са ентусиазирани да споделят този факт с пчелите от кошера си, като танцуват специален танц, в който разклащат коремчетата си. Колкото по-сладък е нектарът, толкова е по-вероятно пчелите да повторят танца си. Но когато опитат от кофеинизирания нектар, са склонни да преувеличат качеството му, и много по-често го хвалят на пчелите от своя кошер, без реално да е толкова сладък. Поради което пчелите губят от това да използват нектар от по-разнообразни цветя, съсредоточавайки се на определени видове. Също така, цветята, произвеждащи кофеин, могат да дават все по-малко нектар, но пчелите ще продължават да кацат тъкмо на тях, защото са пристрастени към кофеин. Цветята, предлагащи от пристрастяващия за пчелите нектар, винаги печелят повече посещения от пчелите. Но не винаги постигат целта си – разнасянето на полена от пчелите. “Както при много партньорства, интересите не винаги се привеждат в съответствие”, казва д-р Кувийон. Някои пчели дъвчат в основата на цветето, за да получат нектар, без да се налага да се цапат с прашец, който да пренасят наоколо, докато летят. Така пчелите успяват да получат нектар от дълги цветя, които езиците им обикновено не могат да достигнат.

За това, когато следващия път си поръчате горещо, ароматно кафе в парка, огледайте се наоколо, дали групичка кофеинизирани пчели не е решила да ви изпие кафето!

пчелите и кофеина

 

 

Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button