Знаете ли, че е възможно всеки ден да изяждаме части от хлебарки – макар и микроскопични? Ако искате да знаете в кои храни най-често се откриват следи от хлебарки и какви рискове крие това, прочетете следващите редове.
Според съобщение на телевизия ЕЙ БИ СИ, която се позовава на изследвания на американска агенция за контрол на храните, какаото официално не е основният причинител на алергиите към шоколада. Истинските причинители на появата на алергични симптоми са хлебарки. Заразата на шоколада с хлебарките и техните екскременти се случва във фермите за какаови зърна. Предотвратяването на такъв тип зараза, би означавало използване на повече пестициди във фермите, което е немислимо за биофермите. В крайна сметка пестицидите са много по-опасни и вредни от поглъщането на малко количество частици от хлебарки.
В едно средностатистическо блокче шоколад има осем части от хлебарки. Според тази агенция, това количество не е проблем за хората, които не страдат от алергии.
С други думи, ако в 100 грама шоколад има под 60 частици хлебарки, той не е проблемен за консумация. В най-масовите шоколади има под 50 частички.
Специалистите казват, че в повечето храни, които консумираме, има от така наречените естествени замърсители.
„Хлебарки на части” можем да открием и в макароните, пшеницата, плодовете, пуканките, сиренето и във фъстъченото масло. Те могат да спомогнат за влошаване състоянието на хора, които имат астма, и да предизвикат спазми, мигрена, копривна треска и сърбежи у човек с алергии.
През 1943 година е отчетена първата алергия към хлебарки, но тестове за нея са започнали да се правят чак през 1959 година. Казват, че тази алергия се лекува с медикаменти, в които има малки дози от материала на гадините.
Ето и малко статистика за любителите на сладки изкушения:
- Въпреки че България не е в челните места по консумация на шоколад в Европа, българинът средно консумира между 2.1 кг шоколад годишно – според данни на на НСИ за 2023г.
- Най-големите износители на шоколад в Европа са Германия, Нидерландия и Полша, като по данни на Евростат през 2022 г. всички страни от ЕС за изнесли 2,5 милиона тона шоколад.
- Препоръчително е да не се надвишава дневната доза прием на сладко, максимум 200 ккал или около 40 грама шоколад.
А както казахме по-горе, в един шоколад, който средно е 100 грама, има към 50 частички от хлебарки.
Като обобщение можем да кажем, че средно българинът изяжда за една година около 18 кг шоколад, в който се съдържат 900 000 частици от хлебарки.
Съдържание