web analytics
 
 
15.06.2015 Превента България

Колко хлебарки изяждаме всеки ден?

шоколад-с-хлебаркиСпоред съобщение на телевизия ЕЙ БИ СИ, която се позовава на изследвания на американска агенция за контрол на храните, какаото официално не е основният причинител на алергиите към шоколада. Истинските причинители на появата на алергични симптоми са хлебарки. Заразата на шоколада с хлебарките и техните екскременти се случва във фермите за какаови зърна. Предотвратяването на такъв тип зараза, би означавало използване на повече пестициди във фермите, което е немислимо за биофермите. В крайна сметка пестицидите са много по-опасни и вредни от поглъщането на малко количество частици от хлебарки.

В едно средностатистическо блокче шоколад има осем части от хлебарки. Според тази агенция, това количество не е проблем за хората, които не страдат от алергии.

С други думи, ако в 100 грама шоколад има под 60 частици хлебарки, той не е проблемен за консумация. В най-масовите шоколади има под 50 частички.

Специалистите казват, че в повечето храни, които консумираме, има от така наречените естествени замърсители.

„Хлебарки на части” можем да открием и в макароните, пшеницата, плодовете, пуканките, сиренето и във фъстъченото масло. Те могат да спомогнат за влошаване състоянието на хора, които имат астма, и да предизвикат спазми, мигрена, копривна треска и сърбежи у човек с алергии.

През 1943 година е отчетена първата алергия към хлебарките, но тестове за нея са започнали да се правят чак през 1959 година. Казват, че тази алергия се лекува с медикаменти, в които има малки дози от материала на гадините.

Ето и малко статистика за любителите на сладки изкушения:

20141103142229-1

„Хлебарки на части” в шоколада, които причиняват алергии

  • Ако се позовем на последните направени изследвания, ще отчетем, че България се намира на едно от челните места по хапване на шоколадови лакомства в Европа.
  • За една година, средностатистическият българин харчи около 17% от парите си за шоколадови изделия.
  • Препоръчително е да не се надвишава дневната доза прием на сладко, максимум 200 ккал или около 40 грама шоколад.
  • Шоколадовият бизнес в България прави средно около 350 милиона лева на година.
  • У нас се консумира всеки ден между 20 и 50 грама шоколад на глава от населението, което за една година прави близо 18 кг. шоколад.

А както казахме по-горе, в един шоколад, който средно е 100 грама, има към 50 частички от хлебарки.

Като обобщение можем да кажем, че средно българинът изяжда за една година около 18 кг шоколад, в който се съдържат 900 000 частици хлебарки.

 
 

, , , , , , , , ,
Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button