web analytics
 
 
12.02.2016 Превента България

Колко са умни плъховете?

плъхове-колко-са-умни
Всички сме чували фразата: Плъховете първи напускат потъващия кораб. Освен доброто звучене на израза в преносен смисъл, оказва се, че историята се е случвала многократно. Нещо повече – свидетелства на моряци от Втората световна война доказват, че плъховете бягат и от кораби, на които им предстои торпедна атака в следващите ден-два. И пак от това време са разказите от Сталинград, според които, плъховете избягали от града непосредствено преди бомбардировките. Животинките напускат стремглаво и полигони, на които предстоят военни учения. Във Франция още се разказва като виц историята с преместването на един пазар за хранителни стоки от едно място на друго, информация за което имало само в местния вестник. Е, плъховете се преместили на новото място един ден преди това. Вероятно телепатичните им способности са само една от причините да бъдат поставяни в десетката на най-умните животни на планетата. Според някои от класациите, те са умни колкото кучетата, приматите и градските врани. Специалистите, които се занимават с изтребването на гризачи, знаят, че ако не унищожат всички – следва отмъщение от останалите. Защото този вид гризач може да запомни гласа, миризмата и дори походката на даден човек.

   Особеният интелект и бързото адаптиране към нова среда, превръщат малкия бозайник в предпочитан от мнозина домашен любимец. Той лесно се привързва към стопаните си, научава името си и реагира когато го произнасят. Плъховете могат да бъдат научени да правят различни акробатични номера, да изпълняват команди, да застават на едно място или да бягат в кръг, като при бягане развиват скорост до около 10 км/ч. За един ден изминават от 10 до 50 км. Един плъх може да плува 3 денонощия и да измине 29 километра. Ще се удави само, ако наистина няма начин да се измъкне. В агресивно състояние скачат на 2 метра височина. Всеядни са, но най-много обичат яйца, ядки, царевица, растения, картофи. Продължителността на живота им е от 2 до 5 години.

колко-са-умни-плъховете   Тенденцията да се опитомяват плъхове и да се гледат у дома датира още от 1800 год.
При опити с преминаване на лабиринт се вижда, че е достатъчно плъховете да преминат 2-3 пъти за да запомнят пътя завинаги. И още нещо – след дълга дресировка и обучение на различни неща, в мозъка на плъха се появяват нови неврони и количеството на сивото вещество се увеличава.
В друг експеримент, на група плъхове се предоставят различни храни. Само един от тях опитва всички храни и накрая започва да яде от тази, която най-много му е харесала. Останалите го следват и също ядат само от тази храна. Не е проблем за стар опитен плъх да се справи с всеки капан за мишки. Той просто разтърсва капана, докато примамката не падне, след което я изяжда на спокойствие. Междувременно отблъсква с лапи младите плъхове, които не познават опасността на капаните.

   Плъховете са се появили на Земята 48 милиона години по-рано от човека. Има открита вкаменелост на плъх, чийто череп е с размер на лека кола. Според учените, съществото е тежало около тон и се е изхранвало с растителност. Днес, средно на един човек се падат по 2 плъха, а скелетът на тези бозайници има точно толкова детайли, колкото и човешкият. Подозират ги като причина за измирането на динозаврите – хранели се с яйцата им. Подозират ги и, че в днешно време са изяли всички блатни жаби в Ирландия. Затова и отношението към тях е различно. В американския щат Илинойс те заплашва глоба от 1000 долара, ако си позволиш да удариш плъх с бейзболна бухалка. През Средновековието свещениците видели такава напаст в плъховете, че ги отлъчили от църквата.

   Плъхът е единственото млекопитаещо, освен човека, което може да се смее. А също и да сънува! Може да възприеме рентгенови лъчи, недостъпни за друг жив организъм. Издържа на много високи нива на радиация, но пък може да бъде убит от психически шок или продължителен стрес. И тук е мястото да споменем, че има музикални предпочитания. Не понася рок музиката и бяга от местата с рок концерти. Не понася и шума на вентилатора.
декоративен плъх   Интелектът, поддаването им на дресировка и физическите им умения, ги правят идеални участници в различни турнири. През 2001 год. е проведена първата олимпиада за плъхове, като в програмата влизали 5 дисциплини – катерене, еквилибристика, скок на дължина, вдигане на тежести и бягане.

   С интересен опит в лабораторията по поведенческа биология в гр. Нанси е доказана и йерархията при плъховете. Всъщност, учените изучавали способността им за плуване, като за целта 6 плъха били поставени в клетка с един единствен изход – към басейн. А след басейна имало храна. Какво било учудването, когато видели, че не всички се втурват към храната. Плъховете се разпределили така: двама господари, двама плувци-роби, един свободен плувец и една изкупителна жертва. Свободният плувал сам, взимал си храна и се хранел сам. Господарите не напускали клетката, а причаквали робите да се върнат с храната в клетката, след което ги удряли по главите и ги бутали отново във водата докато не изпуснат плячката. Робите получавали своята порция чак, след като господарите се засители. Изкупителната жертва не можела нито да плува, нито да си вземе храна – събирала трохите от плячката на господарите. Тази система се повторила в 20 различни клетки. За да разбере по-добре йерархията, ръководителят на опитите Дидие Дезор събрал 6 господари в една клетка. След като се били цяла нощ, на сутринта плъховете се разпределили по познатата схема: 2 господари, 2 роби, 1 независим и 1 жертва. Същият резултат се получавал и когато събирали 6 роби , 6 независими или 6 жертви в една клетка.

   Когато говорим за плъховете, не трябва да пропускаме и живеещите в Северна Америка дървесни плъхове. За разлика от обикновените плъхове, които складират само хранителни запаси, дървесните са известни като крадци на всякакви странни предмети, включително и на зъбни протези, монети и други. Особеното в случая е, че те не просто крадат, те заменят предмета с друг. Известен е случая, когато чувалче с орехи в миньорски склад, благодарение на животинките се оказало чувалче с камъчета. Разказва се и друга любопитна история – плъх откраднал блестяща метална гилза от миньор, но оставил на нейно място къс самородно злато. Миньорът проследил щедрия си гост и открил жилището му, непосредствено до златна жила.

 

,

Comments are closed.

Google рейтинг
4.8
На база на 384 отзива
js_loader
Call Now Button