web analytics
 
 
20.12.2016 Превента България

Коледен бръмбар (Anoplognathus)

Коледен бръмбар

Коледен бръмбар

Коледен бръмбар е вид бръмбар от рода Аnoplognathus, който обикновено се свързва с Австралия и Южна Африка. Той е известен като Коледен бръмбар, защото се появява в изобилие в градските и селските райони в тези области, когато наближи Коледа. Коледните бръмбари са големи по размер членове на семейството на скарабея. Те са дълги около 20 до 30 мм. Те са шумни и тромави летящи насекоми и много приличат на майските бръмбари, които са познати в Европа. Коледните бръмбари обикновено имат елитри, които са по-тъмно или светло кафяви или зелени, а при някои видове имат жълто-зелено блестящо сияние. Елитрите се двойка твърди крила при някои насекоми, които предпазват по-меките крила и осигуряват равновесие и подемна сила, но реално не служат за летене.

Родът Аnoplognathus включва 35 вида, някои от които са виновни причинители на изсъхването на евкалиптите. Anoplognathus pallidicollis е вида, който най-често е обект на наблюдение и бива свързван с името Коледен бръмбар.

За много австралийци тези големи, декоративно изглеждащи бръмбари са щастлив знак за началото на зимния сезон, но броят им непрекъснато намалява.

В Австралия трябва да забравите за заскрежените треви и клони на дърветата, както и за покритите със сняг первази на прозорците – това е гледка, която никога няма да видите там. Затова Коледният бръмбар е този, който възвестява началото на този празничен сезон.

Скарабеите с метални отблясъци на елитрите се отъждествяват с началото на лятото в Австралия. По непотвърдени данни на географските ширини на Австралия броят на Коледните бръмбари чувствително е намалял или просто видът е претърпял определени щети за твърде кратък период от време. Ентомологът д-р Крис Рийд, от австралийския музей, твърди, че причините за това могат да се крият в необичайната суша през пролетта, особено по протежение на крайбрежието на Нов Южен Уелс.
Д-р Рийд споделя, че там където живее – южно от Сидни, не е виждал Коледен бръмбар изобщо през последните три години. А е имало години, когато е водел курсове в обществените училища, преподавайки на учениците биология на безгръбначните, и за целите на курсовете е събирал около 30-40 бръмбара само за една нощ.

Коледни бръмбари в най-големия регион, региона на Сидни, са станали жертва на разрастването на градовете. Изчезването на вида от градовете на запад се свързва с бързото развитие на градската среда и последващата загуба на местообитания на бръмбарите.

 

Къде живеят коледните бръмбари и как?

коледен бръмбар АnoplognathusКоледният бръмбар може да бъде открит в цяла Австралия, с изключение на пустините. Има около 35 ендемични видове, видове, които се срещат в точно определена местност, като най-често срещаните са включително Anoplognathus chloropyrus и Anoplognathus Montanus (и двата златисто-кафяви бръмбари).
Класическите местообитания за Коледните бръмбари са гористите местности, където има изобилие от дървета и богата почва. Ларвите се развиват в почвата и остават там, хранейки се с трева и корените на растенията, както и повърхностните корени на евкалиптите. Като възрастни те главно ядат евкалиптови листа, но се знае, че консумират и листата на несвойствени за тях дървесни видове, като например определен вид ясен, чиито плод е розовия пипер.
Жизненият цикъл на Коледния бръмбар е между една и две години, в зависимост от условията на живот и вида му. Повечето видове достигат зрялост в средата на ноември до началото на декември и могат да се забележат по Коледа, а понякога и до края на февруари. Като възрастни насекоми продължителността на живота им е едва няколко седмици, ако все пак имат късмет да не станат храна на птиците.

 

Защо Коледа?

Причината да виждаме тези пъстри насекоми по време на празничния сезон и Коледните празници няма нищо общо с Дядо Коледа. Ларвите на Коледния бръмбар се излюпват в края на пролетта и началото на лятото. Възрастните не са активни по време на зимните месеци – преди Коледа те са в етап на снасянето на яйцата.
Това време на годината също е и размножителния им период.
През деня могат да се забележат върху младите евкалиптите, обикновено на групи, които се опитват да се чифтосват, мъжките се избутват един друг, борейки се за женска.

 

Външният вид на Коледния бръмбар

anoplognathus-montanusИдентифицирането на Коледния бръмбар е изключително лесно, благодарение на атрактивния екзоскелет, който притежава. Повечето видове имат характерен блясък, който често се оприличава на златен с кафяви нюанси, въпреки че при някои от тях бляскавите цветове преливат в зелени и розови отблясъци. Мъжките и женските Коледни бръмбари са еднакви по цвят, но мъжките имат по-дебели крака и по-голяма лопатка на муцуната, така че да могат да преобърнат своите съперници.

Други характеристики включват големи, извити нокти на краката и плосък израстък между средната двойка крака. Последната част на корема също стърчи над твърдите крила и при двата пола. Много видове могат да се идентифицират точно по тази част – колко е космата, лъскава ли е или матова.

 

Културен интерес

Симпатията ни към тези насекоми основно се дължи на асоциацията с коледното и празнично настроение, но също така и външният им вид е доста атрактивен и привлича вниманието.

Коледният бръмбар е харизматичен, а също така и не хапе. Ако го подържим в ръката си, свита на юмрук, ще усетим приятно гъделичкане, което бръмбарът ще предизвика докато се опитва да си проправи път навън.
Културният интерес към Коледният бръмбар е предизвикал австралийският музей да му обърне по-специално внимание. Така и обществеността се насърчава да обърне поглед към този вид и да се погрижи за оцеляването му.

И като съвет, ако искате да видите Коледен бръмбар през лятото – отидете в Австралия и внимателно се вгледайте в младите евкалиптови дървета.

 

Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button