web analytics
 
 
14.04.2015 Превента България

Кои комари хапят: мъжките или женските

комарКомарите са едни много интересни, досадни и опасни инсекти. Не знаем дали сте запознати с факта, че те имат 47 зъба и най-страшни са женските, защото само те смучат кръв и така набавят протеини, белтък и желязо за яйцата си. Мъжките комари пият само нектари, сокове и цветен прашец, затова можем да ги наречем  безобидни вегетарианци.

Женските също могат да бъдат на подобна веганска диета, но процесът на развитие на яйцата им изисква да преминат към кръв. След като се напият обилно с кръв, женските се отдават на заслужена почивка. За няколко дни, кръвта се смила и чрез нея яйцата се развиват. За тази цел са необходими между 2 и 3 дни, като това зависи от температурните условия. След като се развият яйцата, женският комар ги слага на специални места. После те се интересуват от намирането на нова кръвна жертва. След като се оформи възрастният индивид, възрастните комари се залюбват и чифтосват.  По-често мъжките комари са на големи рояци, докато женските влизат там, само заради акта на чифтосване.

Коремчето на комара се е специализирало в преработката на кръвта и развитието на яйцата. Когато женската погълне кръв, коремчето се увеличава многократно. Тя се преработва и служи за източник на белтъци, които спомагат за сформирането на яйцата. Те изпълват коремчето на женския комар. Заради многобройните проблеми, които най-често са причинени от възрастните женски представители, учените се стремят към ограничаването им.

комариЖенските комари имат система от сензори, които могат да бъдат привлечени от парфюм, млечна киселина, алкохол, влага, топлина, въглероден двуокис и анхидридите на карбоновата киселина. Когато види и достигне плячката си, женският комар каца и забива хоботчето си, което има малки зъбчета. Те му помагат да се закрепи върху кожата и да атакува. След като хапне, комарът снася яйцата си и така се поставя началото на друг жизнен цикъл.  За разлика от женските хоботчета, мъжкото няма как да проникне през кожата.

Заради някаква загриженост за поколението си, а не от някакъв страшен инат и проклетия, женските комари са способни да провалят лятото ни.

Не им го позволявайте, а се доверете на нас, от фирма Превента!

w57

Ухапване от комар

, , ,
Google рейтинг
4.8
На база на 384 отзива
js_loader
Call Now Button