web analytics
 
 
14.05.2016 Превента България

Кога и как да обработваме тревните площи за кърлежи?

кърлеж

кърлеж

   Премине ли зимното време и започва да става топло и приятно, подходящо за разходки, седене по паркове, площадки и т.н, идва периода и на появата на кърлежи.
   Пиковият момент на тези неприятни животинки идва през юни. Едни от най-уязвимите от ухапване, са малките деца, тъй като те най-често ходят по тревата и не се пазят достатъчно добре.
   Кърлежите са скрита заплаха, която при не взимане на мерки, може да станат причина за опасни последици и инфекциозни болести.
 
   Кърлежът е паякообразно насекомо и бива няколко вида, но повечето от тях са кръвосмучещи паразити, хранещи се с кръвта на животни и хора. Те се ориентират по топлината и миризмата, която се излъчва от тялото. Когато започнат да се качват по него, те търсят място, което е по-влажно или меко. Това са гънки по тялото, слабини, зад уши, зад коляно или на коремната област. Самото забиване на хоботчето на кърлежа е безболезнено, тъй като той притежава уникалната способност да вкарва обезболяваща течност, която играе роля един вид на местна упойка. Освен това, чрез специално вещество, неприятният миниатюрен паразит, предотвратява кръвосъсирването. За да се разбере дали има ухапване от кърлеж, става само с оглед на уязвимите места по тялото или подуване и зачервяване на мястото на забиване на хоботчето. Единственото хубаво нещо, което може да се счете като вид успокоение за предпазване от кърлежите, е факта, че те обитават тъмни и влажни места. Добре осветените, слънчеви поляни, не са примамлив обект за паразита. Въпреки това, човек е добре да се оглежда и да бъде внимателен, защото кърлежът е преносител на едни от най-сериозните и тежки инфекциозни заболявания. Болестите, които причинява този малък и неприятен паразит са Лаймска болест, Марсилска треска, Кримска треска, Ку – треска, енцефалит и т.н. Доста от видовете кърлежи пренасят и чума.

трева - кърлежи
   В момента, в който започне да расте пролетта трева, трябва да започне да се води и борба с тези малки, устойчиви и вредни насекоми.
   Те са изключително адаптивни и унищожаването им става със съвременни методи за дезакаризация. Според проучвания, кърлежите са изключително издръжливи и когато се нахранят добре, те могат да издържат без храна дори 5 години. Кърлежът, който се води кучешки, дори има завидната издръжливост от 7 – годишен гладен период.
   В периоди на влажност и дъжд, популацията на кърлежи нараства доста. Затова е важно да се познава добре биологията на тези насекоми, за да се вземат превантивни мерки в подходящо време, с подходящ целеви препарат, знания и подготовка. С редовна обработка и правилни препарати, вредителите се отстраняват трайно от всяка зелена площ, парк, двор или градина в рисковият сезон.
   Самата обработка срещу кърлежите се извършва чрез машини, ръчна или моторна техника, което зависи от условията на терена. Важно е да се напръска масивно цялата зелена площ, а ако има други животни на близо, трябва да се започне процес на обезпаразитяване и на тях. Там борбата е по-лесна, тъй като им се поставя противопаразитна каишка, втрива им се в козината целевият препарат или се пръскат с него.
 
   Съществен факт, на който трябва да се обърне внимание преди започването на борбата с кърлежите, е хубавото окосяване на терена. Ако теренът не е окосен изцяло или добре, изразходването на препарата против вредителите ще бъде много по-голямо, ефективността по-малка, а крайните разходи повече от нормалното. Логичното обяснение за това е, че високата трева би попречила напръсканият целеви препарат за борба с вредителите, да не успее да проникне добре в почвата. Превантивните мерки по предпазване от кърлежи включват в себе си и повторно пръскане на терена, обезпаразитяване на всички животни наоколо, за да не се появят нови кърлежи от някое животно, което не е било обезпаразитено. Повторното пръскане се случва до 10 дни след първото, като при обработка не е желателно тревната площ да се напоява поне 5 часа. То цели трайно унищожаване на новопоявили се или снесени яйца на вредителите. Ако второ пръскане не последва, най-общо казано, резултат от първото пръскане не би имало, тъй като новоизлюпените паразити ще се размножат отново и ще обхванат цялата тревна площ за пореден път. Повторното пръскане се прави особено, когато има проливни валежи от по 30 – 40 литра.
 
   Установено е от практиката, че при наличие на зими без много сняг и с чести валежи на дъжд, настъпва неимоверен пик на популацията на кърлежи, при което има нужда от бързи и стриктни превантивни мерки за унищожаването на кърлежите и тяхната популация, преди да настане епидемиологична обстановка.
   Препаратите, които се използват в борбата срещу кърлежите, са напълно безвредни, както за хората, така и за животни, обитаващи тези терени. Те се одобряват от Министерство на здравеопазването.
   В зависимост от атмосферните влияния, които предлага времето, обработената вече площ може да бъде достъпна поне от 1 до 3 часа време след самата обработка. Времето трябва да не бъде дъждовно и да има наличие на силен вятър. Също така и при продължителна суша, тъй като във всеки един момент в тази ситуация, има реална възможност да завали дъжд, който да отмие напръсканият препарат.
   Мерките срещу кърлежи трябва да се взимат два пъти в годината. Единият е пролетта, разбира се, когато започва активният период на растеж на тревата – май месец. Другият период, който е пиков за появата на кърлежи, е есента – септември и октомври. Времето между тези периоди изисква обработка против насекомите само при подаден сигнал за наличие на кърлеж. Кърлежите имат слаба активност при сухо и горещо слънчево време, защото са чувствителни към такива атмосферни условия.
 
 

Google рейтинг
4.8
На база на 399 отзива
js_loader
Call Now Button